Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται όταν ακούνε την πικρή αλήθεια για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δύση και ειδικά η ηγέτιδα δύναμή της, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς όχι μόνο την πλήρη ανυπαρξία στρατηγικής της Ουάσιγκτον τη στιγμή που ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ζημιά στη Δύση δεν γίνεται από τα απολυταρχικά καθεστώτα του Πούτιν, του Ιράν και την ανερχόμενη Κίνα, αλλά από πολιτικές του Λευκού Οίκου, οι οποίες προκαλούν τεράστια ζημιά, στα δυτικά συμφέροντα και υποσκάπτουν το μέλλον των δυτικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα.
Χθες, οι χώρες του OPEC+ (ο ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπή της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, δίνοντας ακόμα μια ηχηρή σφαλιάρα στον Αμερικανό Πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
Η απόφαση αυτή δείχνει το πόσο ανύπαρκτη είναι πλέον η επιρροή του Λευκού Οίκου, σε στρατηγικά κρίσιμα σημεία του πλανήτη και το πόσο επιβλαβής είναι η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Ουάσιγκτον για τα συμφέροντα, τη σταθερότητα και την ευημερία του δυτικού κόσμου.
Από νωρίς το πρωί χθες, σε έγκυρα διεθνή δυτικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν αναφορές ότι η Ουάσιγκτον βρίσκονταν σε κατάσταση απόλυτου πανικού ενόψει της απόφασης του OPEC+, για την περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου. Ήδη οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, έχουν πάρει πάλι τον ανήφορο και τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι θετικά για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους Δημοκρατικούς.
Όπως συνέβη πριν λίγους μήνες όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πήγε στη Σαουδική Αραβία να ικετεύσει για αύξηση της παραγωγής και έφαγε πόρτα, έτσι και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις για αποτροπή της απόφασης περικοπής, έπεσαν με εντυπωσιακό και ταυτόχρονα εξευτελιστικό τρόπο στο κενό.
Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δυνατότητες για μια ουσιαστική απάντηση του Λευκού Οίκου, στην απόφαση του OPEC+, είναι μηδαμινές. Ανάμεσα στις βασικές αιτίες για αυτή τη δεινή θέση που έχει βρεθεί η Ουάσιγκτον, η καθαρά για αποφυγή πολιτικού κόστους στο εσωτερικό απόφαση του κ. Μπάιντεν για συρρίκνωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά και η ανόητη πολιτική που ακολουθεί απέναντι στα ορυκτά καύσιμα στο εσωτερικό της Αμερικής, προωθώντας πολιτικές για τα πράσινα άλογα.
Η τακτική αντιμετώπισης της κοινής πλέον πολιτικής Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, όσο αφορά το πετρέλαιο μέσω περαιτέρω απελευθερώσεων από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν έχει καμία τύχη αλλά θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μπάιντεν, θα προχωρήσει σε νέα απελευθέρωση από τα αποθέματα, ως απάντηση στον OPEC+.
Οι απελευθερώσεις αυτές έχουν συρρικνώσει σημαντικά το αποθεματικό των ΗΠΑ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, περιείχε 416 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο ποσό από τον Ιούλιο του 1984.
Μέχρι την ολοκλήρωση των ήδη αποφασισμένων απελευθερώσεων στις αρχές Δεκεμβρίου, το απόθεμα θα έχει πέσει σε περίπου 380 εκατομμύρια βαρέλια. Οι δυνατότητες για παιχνίδια εντυπωσιασμού από τον Αμερικανό Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, με στόχο την αποφυγή της μεγάλης ήττας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, για το Κογκρέσο, που θα σημάνει και το ουσιαστικό τέλος της προεδρίας του, φτάνουν στο τέλος τους.
Αλλά, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα συμφέροντα που την κατευθύνουν σε καταστροφικές για την Αμερική και τη Δύση ευρύτερα επιλογές πολιτικής, δεν βάζει μυαλό και παραμένει σε μια καταστροφική πορεία.
Στη χθεσινή εκπομπή «America’s Newsroom» του Fox News Channel, η συμπαρουσιάστρια, Ντάνα Περίνο, ρώτησε τον Συντονιστή Στρατηγικής Επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον πρόεδρο Μπάϊντεν, απελευθερώνουν ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το έκτακτο Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου μας. Προφανώς, αυτό ενόχλησε τους Σαουδάραβες και ενδεχομένως και τον Πούτιν, αφού ο Πούτιν εμπλέκεται πολύ σε αυτό. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να είμαστε πιο ανεξάρτητοι όσον αφορά το πετρέλαιο; Έχουμε τα μέσα να το κάνουμε. Θα αντιστρέψει ο πρόεδρος Μπάιντεν την πορεία και θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερες γεωτρήσεις;».
Και τι απάντησε ο κ. Κίρμπι. Πράσινα άλογα. «Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τον ΟΠΕΚ+ και τους ξένους παραγωγούς πόρων όπως το πετρέλαιο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος αύξησε τις αντλήσεις από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου για να προσπαθήσει να βοηθήσει στη σταθεροποίηση αυτού. Πρόκειται για μια παγκόσμια αγορά. Και είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος έχει εκδώσει περισσότερες μισθώσεις τώρα, χιλιάδες περισσότερες μισθώσεις για γεωτρήσεις εδώ στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες που οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος εργάζεται τόσο σκληρά για λύσεις καθαρής ενέργειας. Γιατί αυτό είναι πραγματικά το μέλλον».
Σίγουρα, η πολιτική με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα στο μέλλον πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά υπάρχει και το παρόν και για να υπάρξει μέλλον πρέπει να υπάρξει ορθολογική και ρεαλιστική διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης.
Αποτελεί δικαίωμα του κ. Μπάιντεν και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, να κινούνται με βάση τις επιταγές των συμφερόντων και των ακραίων ομάδων που έχουν κυριαρχήσει στο κόμμα τους. Το πόσο σωστή είναι αυτή η πολιτική θα κριθεί σε λίγες εβδομάδες από τους Αμερικανούς πολίτες, στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Εκείνο όπως που δεν αποτελεί δικαίωμα για τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, είναι να παρασύρει στην άβυσσο το σύνολο της Δύσης και ειδικά την Ευρώπη, η οποία υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες της ανερμάτιστης πολιτικής του.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και τουThe Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.