today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Μ.Κατρίνης: Η χώρα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση

Εφ’ όλης της ύλης κριτική άσκησε για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για προσωπική διπλωματία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγους μήνες. Κανείς δεν γνώριζε την ατζέντα αυτής της συνάντησης, για την οποία εξέφρασε άγνοια και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. πρωθυπουργός ασκεί προφανώς προσωπική διπλωματία, δεν έχει διάθεση συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, απαξιώνει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δεν θέλει να πηγαίνει με εθνική γραμμή και συναίνεση σε αυτές τις συναντήσεις», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που υφίσταται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτή και μόνο. Είναι πάγια και σταθερή θέση της εξωτερικής μας πολιτικής και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πει ευθέως αν έχει μεταβληθεί αυτή η σταθερά. Αν αναγνωρίζει ο ίδιος άλλες διαφορές που μπορούν να τεθούν σε συζήτηση».

«Δεν μπορεί να αποτελέσει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και επισήμανε ότι «στον ελληνικό λαό υπάρχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της εθνικής ενότητας».

Για το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει στις χώρες-μέλη της τη μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Υπάρχει επίσης σύσταση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά η κυβέρνηση κάνει ότι δεν την ακούει, όπως και για την φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, για την οποία όμως η κυβέρνηση μηχανεύεται και αναζητά τρόπους για να την καθυστερήσει ή να την μειώσει».

Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι προμηθευτές ενέργειας είχαν υπερκέρδη της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου, ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης και επισήμανε ότι ο πληθωρισμός κινείται πλέον στο 12,1 % στην Ελλάδα.

«Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ είναι ορατό το πρόβλημα, αφού αναμένονται ανατιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, με την επιβάρυνση στο μέσο καλάθι να φτάνει το 15%. Καμία μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Καμία παρέμβαση, κανένας έλεγχος στην αγορά, όταν το τελευταίο πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα επιβλήθηκε 6 μήνες πριν», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα χαρακτήρισε το ιδιωτικό χρέος «βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής», την ώρα μάλιστα που είναι πάνω από 270 δισ. ευρώ οι οφειλές πολιτών στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε τραπεζικά δάνεια.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Κατρίνης παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μεγάλο πρόβλημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο που δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση σε 85.000 οικογένειες δανειοληπτών, τονίζοντας ότι με την πρόταση αυτή οι τράπεζες θα πληρώσουν τα 2/3 της επιβάρυνσης και οι δανειολήπτες το 1/3, τη στιγμή που το χρέος και οι δόσεις των δανειοληπτών θα μειωθούν περίπου 40%.

«Η κοινωνία ζητά μια εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση. Η πρόταση αυτή δεν είναι ο λαϊκισμός και η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν είναι και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μιας κυβέρνησης που θέλει να παραμείνει στην εξουσία για την εξουσία. Το σαθρό και ανίσχυρο αυτό δικομματικό σύστημα, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Η χώρα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση. Νέα, φρέσκα πρόσωπα. Νέες, προοδευτικές ιδέες. Χρειάζεται τόλμη, φαντασία και δημιουργικότητα στη διακυβέρνηση. Χρειάζεται ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης που θα ενώνει την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και δεν θα σπρώχνει κανένα στο περιθώριο», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης που τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες, θα επιβάλει αυτό το νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ