Τις Βόρειες Σποραδες επισκέφθηκαν την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την προώθηση ενός πιλοτικού προγράμματος αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης -αρχικά- της Σκοπέλου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιοχής και συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες και φορείς, ενώ έγιναν και επισκέψεις στο πεδίο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κ. Τριαντοπουλου, πρώτος σταθμός της επίσκεψης στις Βόρειες Σποράδες ήταν η Σκιάθος, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, συζήτησε με τα στελέχη του κλιμακίου και επισκέφθηκε τις σύγχρονες υποδομές του αεροδρομίου. Ακολούθησε παρουσίαση από τα στελέχη της Fraport για την κίνηση του αεροδρομίου κατά το 2022 και δη κατά την τουριστική περίοδο, η οποία παραμένει ενεργή.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε ότι η τρέχουσα αποτελεί μία σημαντική χρονιά -σε σχέση με τις προηγούμενες-, καθώς καταγράφονται υψηλά επίπεδα κίνησης και επισκέψεων για τη Σκιάθο και τις Βόρειες Σποράδες γενικότερα. Επόμενη στάση της επίσκεψης του κ. Στυλιανίδη και του κ. Τριαντόπουλου, ήταν η έδρα του κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σκιάθο, όπου πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση με τα στελέχη και την ηγεσία του κλιμακίου τόσο για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όσο και για τα υπηρεσιακά και λειτουργικά ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο κλιμάκιο.
Η επίσκεψη στη Σκιάθο ολοκληρώθηκε με μία διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκιάθου, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και παραγωγικών φορέων του νησιού, όπου έγινε και μία αναλυτική συζήτηση για το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης που προωθείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σε δήλωσή του ο κ. Τριαντόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Υποδεχθήκαμε στη Σκιάθο, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της προώθησης ενός πρότυπου πιλοτικού προγράμματος αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο, μετά τα Ιόνια Νησιά και την Ιθάκη, επικεντρώνεται, πλέον, και στις Βόρειες Σποράδες και δη στη Σκόπελο. Πρόκειται για ένα ολιστικό μελετητικό εγχείρημα, που θα συνοδευτεί από τα αντίστοιχα έργα, ώστε να ενισχυθεί καθοριστικά η πρόληψη έναντι των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στην περιοχή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα πιλοτικό εγχείρημα που, φυσικά, κατά την προώθηση και εξέλιξή του θα συμπεριλάβει και άλλες περιοχές, στις οποίες θα προστεθούν και τα άλλα δύο νησιά μας στις Βόρειες Σποράδες, η Σκιάθος και η Αλόννησος».
Ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό ήταν η Σκόπελος, όπου από τη Γλώσσα ξεκίνησε η αυτοψία, μαζί με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε διάφορα σημεία μέσα στο πυκνό δάσος της νησιού, αλλά και σε σημεία με πλημμυρική επικινδυνότητα. Μετά την αυτοψία στο πεδίο, ακολούθησε επίσκεψη στο κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σκόπελο, όπου πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία τα στελέχη και η ηγεσία του κλιμακίου ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όποτε χρειάστηκε, ενώ τέθηκαν και μία σειρά από υπηρεσιακά και λειτουργικά ζητήματα, με σημαντικό αυτό της στέγασης – το οποίο είναι κοινό και με τη Σκιάθο.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, αλλά και ενεργών πολιτών. Το αντικείμενο της διευρυμένης σύσκεψης ήταν η παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του πρότυπου πιλοτικού προγράμματος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού της Σκοπέλου, καθώς και η δρομολόγηση των επόμενων βημάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Σκόπελο, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «το νησί της Σκοπέλου εντάσσεται, μετά την Ιθάκη, στο πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, φυσικά, με τον υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον οποίο και ευχαριστώ για αυτή την πρωτοβουλία.
Όπως προκύπτει και από σχετική ανάλυση, η Σκόπελος έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη έναντι φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα και ολιστικά να διαμορφώσουμε δεδομένα, δομές και συνθήκες πρόληψης στο νησί. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά και τη σχετική σύσκεψη, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, βάζοντας ως στόχο το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η μελετητική διαδικασία και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα. Προχωράμε εντατικά».