Το μεγάλο πρόβλημα που αίφνης παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, δηλαδή την εικόνα της χώρας μας στα διεθνή Μέσα ενημέρωσής, επιχειρεί να λύσει με μία εντυπωσιακή κίνηση το Μέγαρο Μαξίμου. Εντάσσει στην ομάδα του τον πολύπειρο διπλωμάτη Κωνσταντίνο Κούτρα, ένα πρόσωπο που χαίρει υψηλής εκτίμησης ανάμεσα στους συναδέρφους του και τους εκπροσώπους του τύπου. Ο Κωνσταντίνος Κούτρας μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος της χώρας μας στη Νέα Υόρκη ενώ πριν την τοποθέτηση αυτή, είχε το βάρος της εκπροσώπησης του υπουργείου εξωτερικών (και κατ΄ επέκταση της χώρας μας) στα μέσα ενημέρωσης. Σε μια περίοδο λοιπόν όπου οι διεθνείς προκλήσεις είναι συνεχείς η επιλογή αυτή μόνον καλό μπορεί να κάνει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κατ΄επέκταση….
Και περνάμε στα επιχειρηματικά όπου η παρουσία του πολύπειρου Γιάννη Μπρατάκου στο Μέγαρο Μαξίμου έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα αφού ο νέος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έχει βαθιά και στέρεα σχέση με την επιχειρηματική κοινότητα. Στο περιβάλλον αυτό να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπρατάκος έχει πάντα το γραφείο του ανοικτό επιχειρώντας να ικανοποιήσει τα δεκάδες αιτήματα που έχει δεχτεί για συναντήσεις.
Γκάζια μαθαίνουμε ότι έπεσαν από το Μέγαρο Μαξίμου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί καθυστερήσεις παρατηρούνται στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά τα όσα διατείνονται οικονομικά στελέχη. Ο στόχος που τέθηκε κάνει λόγο για επενδύσεις 12,6 δις. ευρώ που αφορούν σε έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν αφορούν το υπουργείο Παιδείας και αφορούν στο πανεπιστήμιο αριστείας, με το έργο να χρηματοδοτείται από το Ταμείο και να εκκρεμεί η πρόσκληση υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων.
Ανεκτέλεστο ρεκόρ κατέγραψε η Cenergy το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που δείχνει πως οι προοπτικές για το έτος παραμένουν θετικές. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2021: 486 εκατ. ευρώ). Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε, με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+8% σε ετήσια βάση). Ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 74% σε ετήσια βάση, σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 59% σε ετήσια βάση.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών φορτσάρει η Noval Properties, η οποία έχει θέσει ως στόχο της μέσα στο 2023 να ανακοινώσει την είσοδό της. Στη διοίκηση της εταιρείας ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός πως αυξάνονται τα μισθώματα και πως παράλληλα εμπλουτίζεται το ενεργητικό της. Υπενθυμίζεται πως μεγάλη αύξηση στα προσαρμοσμένα EBITDA, αλλά και ήπια πτώση στα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου, συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου της Noval Property καθώς τα τελευταία ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ, έναντι 16,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Θα καταφέρει η ΓΑΙΑΟΣΕ να εκμεταλλευθεί τα ακίνητά της; Το ερώτημα πλανάται στην αγορά καθώς διατηρεί αρκετά ακίνητα, τα οποία για χρόνια μένουν ανεκμετάλλευτα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως εντός του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις, με ακίνητα που θα βγουν στη σέντρα και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Τουλάχιστον αυτό προσδοκούν από τη ΓΑΙΟΣΕ.
Προβληματισμός επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά και στη διοίκηση του ΟΛΠ καθώς η κίνηση στο λιμάνι έχει περιοριστεί. Τα τελευταία στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο και δυστυχώς η εικόνα αυτή για το λιμάνι δεν έχει αλλάξει… Υπενθυμίζεται πως πτωτικά κατά 9,5% κινήθηκε η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.
Η Mytilineos, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι το πρώτο στάδιο κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης έχει ολοκληρωθεί και ήδη 185MW αποδίδονται σταδιακά στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η άμεση λύση που έρχεται με την ενεργοποίηση της μονάδας που κατασκεύασε η Mytilineos, ανακουφίζει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή του Τομπρούκ που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από ενεργειακή αστάθεια και πολύωρες διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, η εταιρεία κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε διεθνώς η πανδημία. ΠΡΟΧΏΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΑΔΙΑ Σε συνεργασία με την Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) η εταιρεία προχωρά και στην υλοποίηση των υπόλοιπων σταδίων κατασκευής, ώστε συνολικά η μονάδα να έχει ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Με την ολοκλήρωση του έργου, η Λιβύη θα αποκτήσει μία σύγχρονη και αποδοτική μονάδα, ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 13,2% εμφάνισε το εξάμηνο 2022 ο όμιλος Prodea συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα: της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος, των νέων εκμισθώσεων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που υλοποιεί η εταιρεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τις αρχές της αειφορίας.
Η Nova, μέλος της United Group, ανακοίνωσε την ανάθεση τριών ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, FIDAL, ACROSS και ADROIT-6G, με στόχο την ανάπτυξη αρχιτεκτονικών και πλατφορμών που θα προωθήσουν την εξέλιξη εφαρμογών, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που παρέχουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς. Τα έργα, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία, συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του HORIZON EUROPE. Η Nova συντονίζει τα ερευνητικά έργα FIDAL και ACROSS στα οποία συμμετέχουν πολυάριθμοι συνεργάτες που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την καινοτομία, μεταξύ των οποίων οι Telenor, Telefonica, Nokia, Ericsson, Aibus, Πανεπιστήμιο Πατρών, P-NET, Ι.Τ.Ε. κ.ά.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την αποχώρηση 600-700 ατόμων. Η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν δεν μπορεί να ξεπερνάει τις €160 χιλ. Ειδικότερα, για όσους είναι έως 39 ετών η βάση της αποζημίωση καθορίζεται στο 20 μισθούς, για τους 40-49 στους 31 μισθούς και για τους άνω των 50 στους 37 μισθούς. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ Η αποζημίωση προσαυξάνεται με βάση τα έτη προϋπηρεσίας στην τράπεζα και ειδικότερα κατά 10% – 12%. Οι εργαζόμενοι μέχρι 45 ετών θα λάβουν επιπλέον δύο μισθούς και οι άνω των 46 ετών τέσσερις ενώ για συγκεκριμένες μονάδες και καταστήματα συγκεκριμένων περιοχών θα δοθεί “bonus” τριών μισθών. Η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά έναν μισθό για κάθε παιδί, προβλέπεται η κάλυψη των πλασματικών ετών ασφάλισης μέχρι €15 χιλ.. Επίσης προβλέπεται προσαύξηση για όσους συμμετάσχουν στην πρώτη περίοδο του προγράμματος. Το νέο πρόγραμμα δίνει, όπως και τα προηγούμενα την εναλλακτική επιλογή μακροχρόνιας άδειας μετ’ αποδοχών (sabbatical) δύο ετών για όσους είναι κάτω των 50 ετών και 5 ετών για τους άνω των 50 ετών.