today-is-a-good-day
8.2 C
Athens

Αντιδράσεις για την καύση των απορριμμάτων και διαβεβαίωση της Περιφέρειας Αττικής: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και δεν είναι αρμοδιότητα μας

Σε έντονο κλίμα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων διεξήχθη η μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 3ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), η οποία τελικά εγκρίθηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Συμβουλίου (η ψηφοφορία ήταν 47-47).

Οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων ξεκίνησαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης καθώς με αιτήματα και επιστολές ζητούσαν, δια ζώσης συζήτηση, αντί της διαδικτυακής που ακολουθείται από την έναρξη της πανδημίας. Στάση την οποία η διοίκηση χαρακτήρισε ως «θεσμικά απρεπή» προσπάθεια ακύρωσης της συνεδρίασης «μη αναγνωρίζοντας στη διοίκηση το κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία δικαίωμα της να καθορίσει το πότε και το πως θα διεξαχθεί η δημοκρατική συζήτηση…».

Επίσης, τόσο οι επικεφαλείς των παρατάξεων όσο και οι παριστάμενοι δήμαρχοι (και εκπρόσωποι τους) κυρίως των παρακείμενων Δήμων στον ΟΕΔΑ της Φυλής ή όπου θα κατασκευαστούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον ρεαλιστικό, περιβαλλοντικό και δημόσιο χαρακτήρα του ΠΕΣΔΑ ενώ την ίδια ώρα εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας (Συγγρού 15), πραγματοποιούσε το «Δυτικό Μέτωπο» που συναποτελείται από φορείς και συλλογικότητες περιοχών κυρίως της Δυτικής Αττικής. Τις θέσεις τους εξάλλου μετέφερε εκπρόσωπος τους στο ΠΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι ο ΠΕΣΔΑ καταρτίστηκε εν μέσω διαδικτυακών συνεδριάσεων της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, των δημοτικών συμβουλίων, «ακόμη και του ίδιου του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Με αποτέλεσμα να είναι ένα μη σχέδιο, που υιοθετεί σκόπιμα ανέφικτους στόχους και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσει την καύση των αποβλήτων».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ως προς τη λειτουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται τέτοια Μονάδα και ότι «η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις μονάδες υπάρχει στο νέο Εθνικό Σχέδιο, όμως η αρμοδιότητα για χωροθέτηση και λειτουργία τους ανήκει στο ΥΠΕΝ και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας πως σε πρόταση του ΥΠΕΝ για μελλοντική χωροθέτηση τέτοιας μονάδας στην Αττική, το ζήτημα θα έρθει ξανά σε διαβούλευση κι έγκριση.

Οι αντιδράσεις από πλευράς παρατάξεων, προκλήθηκαν όταν κατά την ενημέρωση επί των στόχων του ΠΕΔΣΑ, αναφέρθηκε και η πάγια πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης δευτερογενών καυσίμων και ελαστικών από την τσιμεντοβιομηχανία, η οποία για τις ανάγκες της καταφεύγει και σε εισαγωγή προϊόντων όπως τα ελαστικά και τα υπολείμματα των Μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων κ.α. Σε σχετικό δημοσίευμα της εφ. «Αυγή», οι κ Γ. Πατούλης και Β. Κόκκαλης απαντώντας, υπογραμμίζουν ότι «η εφημερίδα αποκρύπτει επίσης ότι η ενεργειακή αξιοποίηση περιλαμβανόταν και στο ΠΕΣΔΑ του 2016, που ψήφισε η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ Διοίκηση της κ. Δούρου….».

Σημειώνεται ότι στην τοποθέτηση της η Ρένα Δούρου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται θα επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, γεγονός το οποίο επιθυμούν και οι εργολάβοι για να προχωρήσουν σε Μονάδα καύσης. Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης απέδωσε στην Ρένα Δούρου αυτές τις βλέψεις των εργολάβων και στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από την «αδράνεια της, την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης, ενώ δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, δεν χωροθέτησε καμία νέα μονάδα επεξεργασίας, ή πράσινο σημείο, ή ένα έργο ώστε να μην θάβονται σκουπίδια στη Φυλή».

Σε ό,τι αφορά την ανυπαρξία χωροθετήσεων στον νέο ΠΕΣΔΑ, η Διοίκηση απάντησε ότι ο ΠΕΣΔΑ εκ του νόμου δεν κάνει χωροθετήσεις και ότι ούτε στον προηγούμενο (2016) υπήρχαν.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε αντιλαϊκό τον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ και εν μέρει αναποτελεσματική την προσπάθεια περιορισμού της λαϊκής παρέμβασης, με το να συγκαλέσει συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη αντί για δια ζώσης, καθώς όπως είπε η συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής πραγματοποίησε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας. Ο Γ. Πρωτούλης, κατήγγειλε τις «εν κλειστώ και παραβύστω» διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) για τη διαχείριση των σκουπιδιών, βαδίζοντας πάνω στις «ράγες» που έστρωσε η προηγούμενη διοίκηση, της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξέφρασε τις απόψεις του για τις προτεραιότητες του αστικού σχεδιασμού υπέρ του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι για να παραπλανηθεί ο λαός παραποιούνται έννοιες και από ΟΕΔΑ Φυλής, βαφτίζονται «Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας», όπου θα «μπορεί να περιλαμβάνονται» μεταξύ άλλων και «χώροι αναψυχής προσβάσιμοι στο κοινό». Όσο για τους χώρους υγειονομικής ταφής εν γένει αποβλήτων (ΧΥΤ) και όχι μόνο υπολειμμάτων («ΧΥΤΥ»), παρά τους περί του αντιθέτου προφορικούς ισχυρισμούς η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα θα γίνει μέσα στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας», όπως είπε.

Στην ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, το υφιστάμενο «Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης» (ΕΜΑΚ) βαφτίζεται «Πράσινο Εργοστάσιο», όπου μόνο το 6,5% επί του εισερχόμενου φορτίου (300.000 τόνοι) θα ανακυκλώνεται ως ξηρά ανακυκλώσιμα υλικά. Το 16,5% είναι SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες, το 5,9% είναι εμπορεύσιμο κόμποστ και «συνολικό υπόλειμμα μικρότερο του 50%» στην καρκινογόνα – και όχι μόνο – μονάδα αποτέφρωσης. Για την ΟΕΔΑ Φυλής, υποστήριξε ότι διαιωνίζεται με επόμενο ορόσημο το 2030, οπότε προβάλλει η καρκινογόνα μονάδα καύσης των 1.000 τόνων τη μέρα…».

Τέλος, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζητά να αποτραπεί το έγκλημα της καύσης των σκουπιδιών, καταγγέλλοντάς τον κ. Πατούλη ότι «κήρυξε τον πόλεμο στην υγεία μας και στο περιβάλλον της Αττικής» καθώς στην «3η αναθεώρηση» του ΠΕΣΔΑ θεσμοθετεί όσα οι προηγούμενοι ΠΕΣΔΑ υπονοούσαν αλλά δεν τολμούσαν να περιγράψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ