«Η χώρα μας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος και της Δημοκρατίας. Έχουμε πάντοτε εκφράσει την ανησυχία μας για αυτά που γίνονται στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τα τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος».
Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα, Jakub Karfik, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, για τις «προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το θέμα είχαν θέσει με επίταση, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της αλλά και απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Επεσήμαναν δε, ότι αποκορύφωμα ήταν οι χθεσινές απαράδεκτες, εμπρηστικές δηλώσεις στον ΟΗΕ, του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Αθήνα.
«Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Άμυνα και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να πω ότι η ΕΕ ανησυχεί για αυτή την κατάσταση και την έχει εκφράσει -αντιλαμβανόμενη την αλληλεγγύη της- στα ευρωπαϊκά φόρα, στο Συμβούλιο και σε άλλα διεθνή όργανα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μου, πρόσφατα, έχει μιλήσει για την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης», υπογράμμισε ο κ. Jakub Karfik, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται να λυθούν πολλά σημαντικά ζητήματα, στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που είναι η ευρωπαϊκή συνάντηση Κορυφής τον Οκτώβριο, η οποία συνδιοργανώνεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στόχο μια Ευρώπη όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Εκεί θα γίνει η πρώτη συνάντηση και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι αυτό το φόρουμ θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Περιμένω ότι πολλά σημαντικά θέματα θα συζητηθούν και ενδεχομένως θα λυθούν από αυτό», ανέφερε ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα».
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Τσεχικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Τσέχος πρέσβης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια -οικονομική και ενεργειακή κρίση, πανδημία, μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία και τον κίνδυνο της εδαφικής επικράτειας της- ήρθε ο χρόνος να ξανασκεφτεί η Ευρώπη που βρίσκεται και που πρέπει να πάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το πρόβλημα της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την μη στήριξη της από κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Karfik, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Εμείς ως χώρα αλλά και ως προεδρία της ΕΕ, έχουμε επίγνωση σαφώς της κατάστασης στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Δεν μπορώ να σχολιάσω τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης μας αλλά η μεταναστευτική κρίση συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στη χώρα μου έχουμε πάνω από 400.000 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κανένας από αυτούς δεν έχει απελαθεί, δεν τοποθετήθηκε κάπου αλλού και όλοι έχουν πρόσβαση στα ζητήματα υγείας και παιδείας και βοηθήθηκαν να βρουν στέγαση είτε σε σπίτια είτε σε δημόσιους χώρους.
Εμείς ως λαός, αποδεχτήκαμε το καθήκον μας, μια και είμαστε σε άμεση γειτονία με τη χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγκρουση. Αυτή είναι η πολιτική μας. Με την ιδιότητα της προεδρίας ξέρουμε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πάρα πολύ σύνθετο και πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των λαών της ΕΕ. Ως προεδρία όμως, πρέπει να μεσολαβήσουμε και να αναζητήσουμε να βρούμε πεδία συναίνεσης», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε δε, ότι η Τσεχική προεδρία, εργάζεται πάνω στον οδικό χάρτη που άρχισε η γαλλική προεδρία για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.
«Η οδηγία που εκπονείται είναι μια διαδικασία η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη και η χώρα μου ως προεδρεύουσα θα συνεισφέρει σε αυτό», σημείωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ενεργειακό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα ενώ εξέφρασε προβληματισμούς ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Η ΕΕ κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας. Υπάρχουν 12 αγωγοί φυσικού αερίου στην ΕΕ, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Ρωσία.
Αυτή τη στιγμή, για τον φετινό και επόμενο χειμώνα, χρειαζόμαστε υγροποιημένο αέριο που θα έρχεται στην Ευρώπη και είναι μια εναλλακτική λύση για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα έτη», τόνισε.
Αναφερόμενος στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ο Τσέχος πρέσβης σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Αυτό θα συζητηθεί στην ΕΕ αλλά σημαίνει ότι και οι χώρες που μας προμηθεύουν, Αμερική, Αυστραλία ή κάποιες άλλες, αν εμείς θέλουμε να βάλουμε πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, θα στείλουν το αέριο τους σε χώρες που δεν βάζουν πλαφόν, όπως η Κίνα, ή η Ιαπωνία. Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για το υγροποιημένο αέριο για αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο. Γι’ αυτό είπα ότι είναι πολύπλοκο το θέμα αλλά και ευαίσθητο», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Το θέμα λοιπόν της ενέργειας είναι να μπορούν να το πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Μιλάμε για μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο φορολογίας. Αυτό είναι το ένα. Σε επίπεδο όμως νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, τα πράγματα είναι όπως υιοθετήθηκαν από το τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ και τώρα γίνεται η διατύπωση του κειμένου. Βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα που διαχειρίζονται τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και θα έλεγα ότι τα βήματα τα οποία λαμβάνονται από κοινού με την ΕΕ, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα», κατέληξε.
Ο προεδρεύων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού, δημοκρατικού χώρου αλληλεγγύης και κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, «που υπάρχουν νέες άμεσες και ασύμμετρες απειλές, όπως η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ και η ενεργειακή κρίση, που προέρχονται από συγκεκριμένες πηγές».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και σε μια πιο ξεκάθαρή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Όπως είπε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή δύναμη που θα εγγυάται την ασφάλεια κάθε κράτους μέλους, απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση και φύλαξη των κοινοτικών συνόρων απέναντι σε μία νέα προσφυγική κρίση όπως αναγκαία είναι και η άμεση και δίκαιη αντίδραση της ΕΕ σε επιθετικές πολιτικές αλλαγής εξωτερικών συνόρων της.
Στην ανάγκη «να δημιουργηθούν κοινά εργαλεία που θα διασφαλίζουν την άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ και τα κυριαρχικά και εδαφικά δικαιώματα των κρατών μελών της, απέναντι σε απαράδεκτες, αναθεωρητικές και εθνικιστικές προκλήσεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υπογράμμισε ότι το παραλήρημα του Ερντογάν και όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου που συνεχίζονται, οφείλονται στην ανοχή που επιδεικνύει η ΕΕ.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, μίλησε για πολλά λάθη που έγιναν στην πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ενεργειακή και αμυντική ασφάλεια της.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι ήταν απαράδεκτη και προκλητική η παρουσία του κ. Ερντογάν στον ΟΗΕ, ενώ κάλεσε την τσεχική προεδρία να διευκρινίσει ποιες είναι οι θέσεις της και τι πρωτοβουλίες θα λάβει για να εφαρμοστεί το ελληνικό δίκαιο, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Καιρίδης, ζήτησε διευκρινήσεις για το πως βλέπει η Τσεχική προεδρία τη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και την προσπάθεια δημιουργίας όξυνσης και έντασης στην περιοχή.
Όπως είπε, «είναι ανάγκη η δημιουργία μιας καθοριστικής και αποφασιστικής ποιοτικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, ενόψει των εξ’ ανατολών απειλών από αυταρχικά επιθετικά καθεστώτα, όπως η Τουρκία και η Ρωσία».