Φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, και ως εκ τούτου τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την ανακοίνωση αυτή η οποία πρόκειται να γίνει κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο νέος εκλογικός νόμος “Θα πρέπει να οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις και να αποτρέπει την ακυβερνησία”, επιχείρημα το οποίο έχει αναπτύξει κυρίως ο Υπουργός επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης. Αντιρρήσεις ως προς την εισήγηση αυτή φαίνεται να υπάρχουν από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιοι ενδεχόμενο είναι ικανό να πλήξει την λεγόμενη “πρωθυπουργική αξιοπιστία”. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επικαλούνται μάλιστα τη δήλωση που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε κάνει πριν λίγο καιρό στο ΒΗΜΑ της Κυριακής με τις οποίες είχε δεσμευτεί ότι: “δεν πρόκειται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζει στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές του προτεραιότητες», χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως “μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας”. Ως εκ τούτου, η αλλαγή του νόμου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις….
Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στριμωχτεί ιδιαίτερα με την ιστορία της παρακολούθησης των Πιτσιόρλα – Σαγιά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Γι αυτό και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου εκείνη την εποχή Δημήτρης Τζανακόπουλος βγήκε το πρωί στα κανάλια προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Το επιχείρημά του ότι δήθεν η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά έχει ήδη απορριφθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ η σημερινή συνέντευξη Πιτσιόρλα στα ΝΕΑ έθεσε και ένα ηθικό πλαίσιο για τον κ. Τσίπρα το οποίο δεν συνάδει με τις “αρχές της Αριστεράς”
Στα επιχειρηματικά τώρα: Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Πρόκειται για αναπτυξιακό- επενδυτικό σχεδιασμό ύψους 1,2 δισ. Ευρώ σε βάθος τετραετίας. Στόχος να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια της χώρας, η Ελλάδα να καταστεί hub παραγωγής και έρευνας στην Ευρώπη και βεβαίως η δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Έτσι λοιπόν τρέχουν σημαντικά projects, ενώ 53 επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. Ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται πως η Elpen , η Demo πρωτοστατούν στο επενδυτικό μπαράζ, ενώ και άλλες φαρμακοβιομηχανίες καταρτίζουν τα δικά τους σχέδια για επενδύσεις στη χώρα μας.
Περνώντας σε άλλο μπαράζ, αυτό των πλειστηριασμών περίπου 10.000 ακίνητα ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί το προσεχές διάστημα. Ανάμεσά τους ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη των πλειστηριασμών, ενώ οι τράπεζες είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι εύκολοι οι πλειστηριασμοί βιομηχανικών ακινήτων και αυτό γιατί έχουν μεγάλα έξοδα επένδυσης για να γίνουν και πάλι λειτουργικοί χώροι. Ωστόσο, η ανάπτυξη που έχει μπροστά της η χώρα μας και το Ταμείο Ανάκαμψης, ίσως αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στη Μύκονο πλειστηριασμός γίνεται στις 7 Σεπτεμβρίου για ακίνητο στον εμπορικότερο δρόμο του νησιού. Πρόκειται για το 50% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας σε οριζόντια ιδιοκτησία επιφάνειας 96,72 τ.μ. Σε οικόπεδο 200 τ.μ. Τον πλειστηριασμό τρέχει η Intrum και το ακίνητο ανήκε στους Σταύρο Μεγακλή και Karl Egon Fricbrick Prinz Zu. Πάντως προσπάθειες να βρεθεί επενδυτές έχουν γίνει ήδη από το 2019. Θα αλλάξει κάτι τώρα;
Τέλος του έτους αναμένεται να μπουν οι μπουλντόζες στο Βοτανικό. Όπως μαθαίνει η στήλη τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί η αρένα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ενώ οι πρόδρομες εργασίες θα έχουν ξεκινήσει έως τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας η Αθήνα αλλάζει και δημιουργείται υπεραξία στις γύρω περιοχές. Τις οποίες έχουν ήδη «χτυπήσει» μεγάλες εταιρείες real estate για να βγάλουν σημαντικά κέρδη από την άνοδο της αξίας των ακινήτων.
Προβληματισμός επικρατεί στη Lavipharm και αυτό γιατί η μετοχή έχει χάσει το 60% της αξίας της , ενώ δεν έχει βγει από την επιτήρηση. Αφορμή η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία όπως αναφέρθηκε στη ΓΣ αναμένεται να διοχετευθεί για αναπτυξιακούς στόχους. Το αν η διοίκηση καταφέρει να γυρίσει την εικόνα της εταιρείας είναι κάτι συζητήσιμο, όμως η πτώση της μετοχής είναι κάτι πραγματικό και αφορά πολλούς μετόχους.