today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Δεκατρία εκατομμύρια και 27 αρχαιότητες χάνει το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Είκοσι επτά αρχαιότητες αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας κατά το τελευταίο εξάμηνο. Η είδηση γίνεται τώρα γνωστή καθώς οι αρχαιότητες πρόκειται να επιστραφούν στην Ιταλία (21) και στην Αίγυπτο (6) τις χώρες από όπου προέρχονται. Για την επιστροφή θα γίνουν ειδικές τελετές.

Μερικά από τα εκθέματα αυτά πέρασαν από τα χέρια ανθρώπων που θεωρούνται από καιρό ύποπτοι για διακίνηση αρχαιοτήτων και έχουν δικαστεί ή καταδικαστεί. Ανάμεσα σε αυτούς ο Τζανφράνκο Μπεκίνα, με γκαλερί στην Ελβετία για δεκαετίες πριν ερευνηθεί για παράνομες συναλλαγές από την ιταλική κυβέρνηση το 2001. Αλλά τα περισσότερα από τα αντικείμενα είχαν εισέλθει στη συλλογή του ΜΕΤ πολύ πριν κατηγορηθεί δημόσια ο Μπεκίνα για παράνομη δραστηριότητα.

Τον κομβικό ρόλο έπαιξε, όπως πάντοτε, το γραφείο εισαγγελέα στο Μανχάταν. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν κάνει πολλά για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και έχουν ήδη προειδοποιήσει, σύμφωνα με τους New York Times, ότι πολλά περισσότερα αντικείμενα με παράνομη προέλευση παραμένουν στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών και μουσείων. Η μονάδα διακίνησης αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης, είναι ένα γραφείο που ιδρύθηκε το 2017. Συνεργάζεται στενά με αξιωματούχους από ξένες κυβερνήσεις για να λάβει εντάλματα για τη διεξαγωγή κατασχέσεων.

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα αντικείμενα σύμφωνα με το Artnews, είναι μια μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ. Δύο αγάλματα που απεικονίζουν τους μυθικούς Έλληνες αδερφούς Κάστορα και Πολυδεύκη. Επίσης, μια κύλικα από τερακότα, του 470 π.Χ. αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αγοράστηκε απευθείας από τη γκαλερί Μπεκίνα το 1979.  Τέλος, ένα αγαλματίδιο από τερακότα Ελληνίδας θεάς περίπου του 400 π.Χ. και αξίας 400.000 $, ήταν δώρο του 2000 από τον Ρόμπιν Σάιμς, Βρετανό έμπορο αρχαιοτήτων. Ο Σάιμς συμμετείχε στην πώληση ενός γιγαντιαίου αγάλματος της Αφροδίτης με την προσωνυμία «της Μοργκαντίνα» που αγόρασε το Μουσείο Getty το 1988 για 18 εκατομμύρια δολάρια και συμφώνησε να το επιστρέψει στην Ιταλία το 2007.

Τα κατασχεθέντα αιγυπτιακά αντικείμενα περιλαμβάνουν ζωγραφισμένα θραύσματα λινού και ένα πορτρέτο μιας γυναίκας σε  πάνελ, της Κυρίας με μπλε μανδύα, αξίας άνω των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση αντικειμένων στο ΜΕΤ μέχρι σήμερα.

Το γραφείο έλαβε επίσης ένταλμα από έναν δικαστή για να ερευνήσει ένα γλυπτό του 6ου αιώνα μιας ινδουιστικής θεότητας που δημιουργήθηκε στην Ινδία. Αυτό έγινε την περασμένη Τρίτη. Το άγαλμα αποκτήθηκε το 1993

Τα μουσεία έχουν αντιμετωπίσει αυξανόμενες δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων με ασαφή αρχεία προέλευσης. Η πολιτική επαναπατρισμού του ΜΕΤ απαιτεί από τις χώρες που υποβάλλουν επίσημη αξίωση για ένα λείψανο να παρέχουν απόδειξη ότι κλάπηκε ή εξήχθη παράνομα.

Πρόσφατος έλεγχος έγινε και στη συλλογή ασιατικών αντικειμένων του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει αρχαιότητες της Καμπότζης που πιστεύεται ότι χειριζόταν ο αείμνηστος έμπορος έργων τέχνης Douglas Latchford. Εχει αναφερθεί ότι ο εν λόγω  διοικούσε ένα δίκτυο που διακινούσε αρχαιότητες. Αξιωματούχοι της Καμπότζης συνεργάστηκαν πρόσφατα με το μουσείο για την επιστροφή ορισμένων αντικειμένων που συνδέονται με το Latchford.

«Οι κανόνες της συλλογής έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες», το δηλώνει το μουσείο, «και οι πολιτικές και οι διαδικασίες του ΜΕΤ από αυτή την άποψη βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα έχει μοναδικές και περίπλοκες συνθήκες και, μαζί με όλα, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης υποστήριξε πλήρως τις έρευνες του εισαγγελέα του Μανχάταν».

«Το μουσείο είναι ηγέτης στον τομέα της ολοκληρωμένης έρευνας μεμονωμένων θεμάτων και έχει επιστρέψει πολλά κομμάτια βασισμένα σε ενδελεχή αναθεώρηση και έρευνα — συχνά σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου και ειδικούς από το εξωτερικό».

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ