Έχασε τη μάχη για το φιλέτο στη Χαλκιδική ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς πλέον πληθαίνουν οι απορριπτικές αποφάσεις για την επένδυση που σχεδίαζε στο Παλιούρι. Στη σχετική διαμάχη ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κέρδισε τα δύο δικαστήρια ενώ η νεότερη εξέλιξη είναι ότι η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας ανακάλεσε τις οικοδομικές άδειες της Ανάπτυξη – Διασκέδαση (συμφερόντων Σαββίδη), καθώς δεν αποτυπώνονται ορθά η θέση, το εμβαδόν και το σχήμα τμημάτων του έργου. Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως η όποια προσπάθεια της εταιρείας συμφερόντων Σαββίδη να εκμεταλλευθεί το ακίνητο πέφτουν στο κενό.
Προχώρα η μεγάλη εξαγορά από την Motor Oil ποσοστού της Ελλάκτωρ. Όπως έγινε γνωστό στη Γενική Συνέλευση της τελευταίας εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας. Έτσι λοιπόν, η Ελλάκτωρ θα θα προβεί σε διάσπαση δι’ απόσχισης κλάδου μέσω σύστασης νέας εταιρείας, με την επωνυμία SpinCo, οι μετοχές της οποίας θα ανήκουν κατά 100% στην ΕλλάκτωρΑΕ. Παράλληλα η MORE, θυγατρική της Motor Oil και η Ελλάκτωρ θα συστήσουν από κοινού μια νέα ανώνυμη εταιρεία, την HoldCo, στην οποία η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% και η MORE με ποσοστό 75%. H MORE θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCoμε μετρητά. Η Ελλάκτωρ θα καλύψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της HoldCo, με εισφορά σε είδος κατά προσέγγιση14% (το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής) των μετοχών της στη SpinCo).Ακόμη, η Ελλάκτωρ θα πωλήσει και θα μεταβιβάσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της στη SpinCo λαμβάνοντας τίμημα σε μετρητά.
Με τα excel στους υπολογιστές ανοιχτά βρίσκονται στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Και αυτό γιατί έχουν ρητή εντολή να παρακολουθούν στενά την τιμή αξίας των μετοχών και τις διακυμάνσεις. Ο λόγος είναι πως περιμένουν ράλι, το οποίο θα δώσει το έναυσμα για αύξηση του τζίρου και των εισροών. Άλλωστε η αγορά γενικότερα αναμένει το rebalancing στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει τον τζίρο στο ΧΑ.
Μία άλλη προέκταση της πολιτικής κατάστασης που βιώνουμε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει ο φόβος πως σε ενδεχόμενη ακυβερνησία και πολιτική ανωμαλία θα πάνε πίσω εκταμιεύσεις και έργα, καθώς ο κρατικός μηχανισμός θα παγώσει. Και το πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα, είναι πως εάν δεν υπάρξει εκταμίευση ποσού για συγκεκριμένα έργα, τότε χάνεται η εκταμίευση. Δηλαδή, μπορεί να βρέχει ευρώ και εμείς να κρατάμε (για άλλη μια φορά) ομπρέλα.
Με τη ΔΕΘ να πλησιάζει και τον πρωθυπουργό να αναμένεται να προχωρήσει στην εξαγγελία παροχών, στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος να αποσαφηνιστεί το ακριβές δημοσιονομικό περιθώριο, με τον τουρισμό πάντως να παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως έλεγαν κυβερνητικοί στη στήλη, τα έσοδα θα είναι αυξημένα συγκριτικά με το 2019 και επομένως δημιουργείται ο απαραίτητος χώρος για παροχές.