Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσει μιλώντας σε εκπομπή.
Ο Ακάρ αναφέρει πως η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας καθώς αυτό ωφελεί πολιτικά τους Έλληνες αξιωματούχους. Ενώ αναφερόμενος στη μειονότητα της Θράκης είπε πως είναι απαράδεκτο να μη αναγνωρίζεται η τουρκική εθνότητα. “Ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τούρκων εκεί και οι καταπιεστικές συμπεριφορές δεν είναι ποτέ αποδεκτές. Ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό θα γίνει”, είπε.
MSB HULUSİ AKAR: “Yunanistan’daki bazı siyasiler şahsi emelleri doğrultusunda provokatif şekilde eylemlerini, söylemlerini artırarak devam ettiriyorlar. Çünkü orada iç siyasette Türkiye’ye karşı eylem ve söylem güya onlara bir şeyler getiriyor, onu düşünüyorlar.”#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/WecJujVmrN
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 11, 2022
Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος, ανάφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσθέτοντας ωστόσο, πως: «Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνει μια θάλασσα φιλίας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και μπορούμε να το κάνουμε και αυτό».
Αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή Ακάρ είπε πως οι Τούρκοι τότε σταμάτησαν «την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα».
«Οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονήσουν το τίμημα που πλήρωσαν για την περιπέτειά τους πριν ένα αιώνα. Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και να μην επιδιώκουμε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», πρόσθεσε.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: “Yunan muhataplarımız; bir asır önce girişilen maceranın bedelinin ne kadar acı olduğunu, 6 yöneticisinin idamla cezalandırıldığını asla unutmamalı. Tarihten ders almalı ve hüsranla sonuçlanacak yeni maceraların peşinde koşulmamalıdır.” pic.twitter.com/kth9dtSIhc
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 11, 2022
Αν τους οπλίσεις, μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και αυτό θα κάνει την κυριαρχία των νησιών αμφιλεγόμενη. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά τις συμφωνίες αμφιλεγόμενες. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας να συμμορφωθούν με αυτές τις συμφωνίες και συνεχίζουμε να λέμε.
Όταν εξοπλίζεις τα νησιά κοντά στην Τουρκία, αυτό μας δίνει το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, γεγονός που θέτει τις συνθήκες υπό συζήτηση. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας ‘παρακαλούμε τηρήστε τις συμφωνίες’ και συνεχίζουμε να το λέμε, ανάφερε ο Ακάρ.