Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, που θα κορυφωθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, κινούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές και τα επόμενα βήματά τους.
Του Κώστα Πασίση
Σε αυτό το σκηνικό αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπουλου η οποία ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις…
Η Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου και εκτιμάται ότι η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 24.
Από το κοινοβουλευτικό μπρα-ντε-φερ θα απουσιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο στη δύσοσμη αυτή υπόθεση και θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Ωστόσο χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω επιστολής των μελών του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα.
Ένα αίτημα που η κυβέρνηση δείχνει να μην αποδέχεται με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί η προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή.
Στο Μαξίμου προετοιμάζονται για ένα πόλεμο «χαρακωμάτων» όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων, χωρίς «μέτωπα» και πραγματικές συμμαχίες καθώς Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη κινούνται αυτόνομα και αυτό προκύπτει από τους ομηρικούς καβγάδες των εκπροσώπων τους στα τηλεοπτικά πάνελ.
Το «ρήγμα» στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βαθαίνει όλο και πιο πολύ με ότι αυτό συνεπάγεται για το μετεκλογικό σκηνικό.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την Κυβέρνηση για όσα έγιναν. Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αλλάζοντας …πίστα στην ένταση των δυο κομμάτων.
Η στρατηγική της κυβέρνησης, έναντι της μεγαλύτερης πολιτική κρίσης, στη διάρκεια της τρίχρονης διακυβέρνησης της, είναι όλα στο φως αλλά με θεσμικό τρόπο, για να μη ξεφύγει η κατάσταση και αποσαθρωθεί η ΕΥΠ, που έβγαλε «ασπροπρόσωπη» την κυβέρνηση στη μάχη του Έβρου με τους λαθρομετανάστες που ήθελαν να περάσουν βιαίως τα ελληνικά σύνορα
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στα διασταυρούμενα πυρά της Αντιπολίτευσης είναι ότι όλα έγιναν στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας από την ΕΥΠ η οποία όμως δεν αξιολόγησε σωστά την πολιτική διάσταση αυτής της υπόθεσης.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι από τη συζήτηση στη Βουλή θα καταρρεύσει το υφέρπων αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι πίσω από τον κοριό στον Ανδρουλάκη κρύβεται η κυβέρνηση.
Στις εσωτερικές συσκέψεις ο στόχος είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση των διαρροών της, ενόψει των επερχόμενων δημοσκοπήσεων όπου η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τη νέα κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό από τον οποίο ζητά να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να πάρει πρωτοβουλίες, όπως είναι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να δείξει ότι «διαφεντεύει» το χώρο της κεντροαριστεράς και επιβάλει πολιτική ατζέντα…
Στην Χαριλάου Τρικούπη αν και είναι νωρίς για ταμείο περιμένουν αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών τους, λόγω της παρακολούθησης και των θεσμικών κινήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ενώ στα θετικά προσμετρούν τη δήλωση στήριξης στον Νίκο Ανδρουλάκη, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και περιμένουν μεγαλύτερη συσπείρωση.