«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ταγίπ Ερντογάν, με απροκάλυπτες απειλές κατά της Ελλάδας και ανοίγοντας συνεχώς ανύπαρκτα ζητήματα, όπως η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που συντηρούν το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και ενδεχομένως να προμηνύουν και εξελίξεις στο πεδίο…
Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο σήμερα θυμίζουν τις ήσυχες ώρες πριν τη μεγάλη καταιγίδα…
Του Κώστα Πασίση
Κατά σύμπτωση, η Άγκυρα βγάζει το νέο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, ώστε να ερευνήσει την περιοχή για φυσικό αέριο, με άγνωστο προς το παρόν οικόπεδο….
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μπορεί να συμπεράνει ότι ψάχνει αφορμή για καβγά με την Ελλάδα, που ξεφεύγει των διπλωματικών ορίων.
«…Παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δε γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Θα μάθει», ανέφερε ο Σουλτάνος στη τελευταία συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι.
Το «θα μάθει», κρύβει μια οφθαλμοφανή απειλή κατά της Ελλάδας, η οποία με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της και τις διεθνείς συμμαχίες της, έχει στριμώξει την Τουρκία στη γωνία.
Ο Σουλτάνος δείχνει να έχει πρόβλημα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό επειδή δεν τον άκουσε να συζητήσουν σε διμερές επίπεδο και μετέτρεψε με επιτυχία τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές.
«Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin. Σε αυτό το δείπνο, του είπα: “Ας μην εμπλέξουμε τρίτη χώρα στις μεταξύ μας διαβουλεύσεις”. Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. Έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο. Από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε παρόμοια πράγματα» υποστήριξε ο κ.Ερντογάν.
Στον Τούρκο πρόεδρο απάντησε η κυβέρνηση, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή βάση τους.
«Δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο συμφωνήθηκε να αποφύγουμε πράξεις που προκαλούν και αμφισβητούν πράγματα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες
Η τουρκική διπλωματία, παρότι έχει έωλα επιχειρήματα, αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ερμηνεύει κατά το δοκούν τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
Απειλεί με νέες υπερπτήσεις, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ελληνικών συνόρων.
Απ ότι φαίνεται ο Ταγίπ Ερντογάν χτίζει ένα νέο αφήγημα και κάθε φορά προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο, δείχνοντας αποφασισμένος να διατηρήσει το κλίμα της έντασης στην περιοχή.
Το «κεφάλαιο» της Θράκης
Το νέο «μέτωπο» αυτή τη φορά είναι το παραλήρημα για τα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη.
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, με αφορμή τη στημένη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη, Κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις πολιτικές διάκρισης κατά της τουρκικής μειονότητας», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας».
Φυσικά η Τουρκία ξεχνά επιδεικτικά τα πραγματικά γεγονότα που την εκθέτουν διεθνώς.
Και η αλήθεια είναι ότι την επόμενη σχολική χρονιά στη Θράκη θα λειτουργήσουν 99 δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη είναι ανοικτά μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα.
Επιπλέον, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, και απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων της. Ενώ η Ελληνική στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, από τις 130.000 που αριθμούσαν το 1923 μετα τις συμφωνίες της Λωζάνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ανιστόρητες προκλήσεις της Άγκυρας λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα για την Άγκυρα με τους σκληρούς όρους που βάζουν οι ΗΠΑ, όπως να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα συμπεριφερθεί η Τουρκία, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ οδηγηθούν σε ναυάγιο.
Κατά τον κ. Στεφανή, σύμβουλο του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα δε μπορεί να ξέρει τι έχει στο νου του ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο αναλύει τα δεδομένα και σχεδιάζει αντιδράσεις σε κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.