today-is-a-good-day
8 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Παλεύουμε για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα, είναι μπροστά μας. Οι προτάσεις, οι θέσεις, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, γιατί αυτή είναι και το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Και μάλιστα, όπως λέει και το σύνθημα του κεντρικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα γίνει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα “το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο, το πιο συγκλονιστικό” είναι αυτό που παλεύουμε» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ1.

Είπε ακόμα ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ έχουν πολύ μεγάλη απήχηση στη νέα γενιά, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές, νέοι επιστήμονες και μετανάστες που πάνε στην αγορά εργασίας της Ευρώπης.

Ως προς την συμμετοχή μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην κατάσβεση των πυρκαγιών, σημείωσε, ότι «η εθελοντική δράση και αλληλεγγύη είναι στοιχείο των νέων και των μεγαλύτερων κομμουνιστών κι έτσι προσπαθούμε να διαπαιδαγωγήσουμε και τη νεολαία μας».

«Διαχρονικό έγκλημα, και έχουν ευθύνη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο έγκαιρο, δεν υπάρχει κυρίως πρόληψη» ανέφερε σχετικά με τις πυρκαγιές απευθύνοντας ταυτόχρονα «έκκληση στη κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν, να χρηματοδοτήσουν για προσωπικό και υποδομές για να σωθούν ζωές, να σωθούν περιουσίες, να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον, προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ξαναμοίρασμα των αγορών ανάμεσα σε ισχυρά μπλοκ και στρατόπεδα δυνάμεων όπως είναι το ευρωατλαντικό απ΄ τη μια μεριά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, και απ’ την άλλη το υπό διαμόρφωση ευρωασιαστικό μπλοκ που είναι βασικά επικεφαλής η Κίνα και η Ρωσία».

«Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους, διότι τα συμφέροντά τους είναι “κοινά”: είναι τα συμφέροντα απ’ τη μια μεριά των αστικών τάξεων του κεφαλαίου, της ολιγαρχίας όπως λέμε, του πλούτου στη Ρωσία, στην Κίνα, σε άλλες τέτοιες χώρες και απ’ την άλλη μεριά επίσης τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγάλων καπιταλιστών σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση με το στρατιωτικό τους μηχανισμό, το ΝΑΤΟ, που ανταγωνίζονται».

«Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα απ’ τη μια στους λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, με ευημερία, ανάπτυξη, πρόοδο, μόρφωση, υγεία και απ’ την άλλη μεριά είναι τα συμφέροντα των λίγων, των αστικών τάξεων των διαφόρων κρατών που ανταγωνίζονται διεθνώς» υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας και εξηγώντας ότι «σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν υπάρχει αμυνόμενος», είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση το γεγονός «ότι κάποια στιγμή κάποιος πρώτος κάνει τη στρατιωτική πολεμική ενέργεια, όπως τη συγκεκριμένη στιγμή η Ρωσία, με την απαράδεκτη εισβολή της στην Ουκρανία».

Είπε ότι «δεν ήταν άμυνα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ η συνεχής περικύκλωση της Ρωσίας που είναι πλέον ισχυρό καπιταλιστικό κράτος και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη», αλλά «επιθετική πολιτική», προσθέτοντας πως «το ΝΑΤΟ όταν ανατρέπει κυβερνήσεις εκλεγμένες μέσα στην Ουκρανία, παρεμβαίνει ουσιαστικά ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος».

«Ηττημένος όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος και όσο μένουν στην εξουσία κυβερνήσεις, κόμματα που υπηρετούν αυτές τις κυρίαρχες τάξεις που σπέρνουν φτώχεια, πόλεμο, καταστροφή και οικονομική κρίση, αυτό το σύστημα δηλαδή, θα είναι ο λαός. Όταν τους πάρουν όλους αυτούς αμπάριζα οι λαοί και κάνουν τον δικό τους δίκαιο πόλεμο, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ο δίκαιος πόλεμος, ο αμυντικός πόλεμος που λέγαμε. Όταν η ίδια η εργατική τάξη και οι λαοί ξεσηκωθούν, στην Ουκρανία για παράδειγμα, και ρίξουν τον Ζελένσκι και όσους βρίσκονται γύρω από αυτούς και πουν όχι και στο ΝΑΤΟ και όταν ξεσηκωθούν και οι Ρώσοι και πουν όχι στον Πούτιν και όχι στις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο και πει “εμείς θα πάρουμε την εξουσία και θα συνεργαστούμε με τους γειτονικούς μας λαούς, με όλο τον κόσμο”. Μια τέτοια πολυδιάστατη πολιτική μπορεί να την κάνει μόνο ο λαός όταν είναι στην εξουσία» τόνισε.

Μιλώντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι επίκειται «επώδυνος συμβιβασμός, μέσω διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ενώ στο ερώτημα τι θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν ήταν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημείωσε ότι «με το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουμε συνεχείς απειλές, δεν θα γλιτώσουμε και τα θερμά επεισόδια, έχουμε τεράστιους, υπέρογκους εξοπλισμούς» τους οποίους πληρώνει ο λαός, όπως και την ενεργειακή κρίση.

Ως προς την ευρωπαϊκή βοήθεια, ανέφερε ότι «οι κυβερνώντες, τα άλλα κόμματα, όταν μιλάνε για ευρωπαϊκή βοήθεια εννοούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο για όλους τους λαούς, κυρίως για τον ελληνικό λαό, όπου πληρώνονται με μέτρα στυγνής εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Ως προς τις εκλογές είπε ότι ο πρωθυπουργός «λέει ότι θα πάει στο τέλος της τετραετίας», προσθέτοντας «αν θέλετε εκτίμηση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι από τη στιγμή που στα βασικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συμφωνούν τα βασικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, «αντικειμενικά υπάρχει η βάση για κυβέρνηση και των τριών, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού».

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική κυβέρνηση» είπε ότι «δεν έχουμε μόνο το προηγούμενο της πενταετίας που κυβέρνησε, που αντί να καταργήσει νόμους, ή να πάρει προοδευτικά μέτρα, έδωσε καραμπινάτα μνημόνια και αντεργατικά μέτρα αλλά έχουμε και την πρακτική του και την τελευταία τριετία. Τώρα πάει για τέταρτη χρονιά που είναι κυβέρνηση η ΝΔ, που υποτίθεται είναι ο βασικός αντίπαλος, αν και έχει ψηφίσει όλα τα βασικά νομοσχέδια τουλάχιστον στο μεγάλο μέρος τους».

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί να μη θέσει το ΚΚΕ την ατζέντα υπέρ των εργαζομένων σε συγκυβέρνηση;», σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το να βάλουμε εμείς ατζέντα σημαίνει ότι θα στηρίξουμε μια τέτοια κυβέρνηση, θα την ανεχτούμε ή θα μπούμε σε μια κυβέρνηση που θα λέει “ναι” στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις, “ναι” στους διάφορους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, “ναι” στην λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, που σημαίνει ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακή εξάρτηση, ακρίβεια, ανατιμήσεις κλπ αντί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος. Σημαίνει ότι θα λες “ναι” στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο υπερμνημόνιο και τα αντεργατικά μέτρα που αυτό θα βάζει ως όρους για να σου δίνει εσένα οικονομική βοήθεια υποτίθεται, δυναμώνοντας ταυτόχρονα και το κρατικό χρέος. Αυτά δεν είναι ατζέντα υπέρ του λαού».

Σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνισε ότι αυτή «δεν μπορεί να γίνεται χωρίς επιχειρήματα, χωρίς σοβαρότητα, με σταθερότητα και με συνέπεια. Δεν μπορεί να γίνεται με χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση, με βρωμιές με την ονομαζόμενη σκανδαλολογία».

«Όχι ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα, όχι ότι δεν υπάρχει διαφθορά και στο πολιτικό σύστημα και στο οικονομικό σύστημα που ζούμε. Όμως αν θέλεις να βάλεις σε βάθος τα ζητήματα, πρέπει να εξηγήσεις τι μέτρα θα πάρεις για να βελτιώσεις την κατάσταση ή για να λύσεις ζητήματα. Για παράδειγμα το τρολάρισμα που γίνεται ή η σκανδαλολογία που αναδεικνύεται κατά διαστήματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες δυνάμεις, όταν ήταν κυβέρνηση δεν τα έλυσαν» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ