today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Ανοίγουμε νέους ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα – Γράφει ο Ιάσονας Φωτήλας

Πρόσφατα ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια με το οποίο υλοποιούμε το σύνολο των βασικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων στον τομέα της παιδείας. Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία Πανεπιστημίων τα οποία θα είναι πιο ποιοτικά, πιο λειτουργικά, πιο αξιοκρατικά, πιο αυτόνομα και πιο εξωστρεφή.

Του Ιάσονα Φωτήλα*

Με τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, με το εσωτερικό Erasmus, με τα κοινά και διπλά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με τα προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, αλλά και με τα βιομηχανικά διδακτορικά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, αναβαθμίζεται η ποιότητα του συνόλου των σπουδών.

Με σύμμαχο τα ίδια τα Πανεπιστήμια δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι εν λόγω αλλαγές είναι θετικές. Και αυτό είναι μια κοινή, διακομματική διαπίστωση αφού σύμφωνα με έρευνα της marc εκτός από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας τόσο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων, δηλώνουν με βάση την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές ότι διάκεινται θετικά στις αλλαγές για την αναβάθμιση των σπουδών.

Ωστόσο υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις αναφορικά με το νέο μοντέλο διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Σήμερα στο πανεπιστήμιο, κυρίαρχο είναι ένα πρόσωπο, ο πρύτανης. Από το ένα πρόσωπο μεταβαίνουμε σε ένα συλλογικό μοντέλο, ήτοι το 11μελές συμβούλιο διοίκησης με εσωτερικά συστήματα ελέγχου, με πολλαπλά φίλτρα, φίλτρα συλλογικότητας, φίλτρα λογοδοσίας, φίλτρα εξωστρέφειας, με δικλείδες αξιοκρατίας και πλουραλισμού. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εξωστρέφειας στη διοίκηση. Το νέο μοντέλο ωστόσο ενσωματώνει την εξωστρέφεια η οποία διασφαλίζεται με τη συμμετοχή στο συμβούλιο διοίκησης και εξωτερικών μελών. Ως εξωτερικά μέλη ορίζονται άτομα εκτός Ελλάδος από πανεπιστήμια του εξωτερικού, άνθρωποι των επιστημών, της τέχνης,  διακεκριμένοι πολίτες της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, από την μηδενική εξωστρέφεια στη διοίκηση, οδηγούμαστε σε ένα σύστημα το οποίο ενσωματώνει πολλαπλά στοιχεία εξωστρέφειας.

Ο πρύτανης δεν θα έχει καμία εξάρτηση από την εκλογική βάση. Και αυτό γιατί για εμάς το πανεπιστήμιο δεν είναι όργανο εκπροσώπησης, είναι επιστημονικός φορέας! Και ο επικεφαλής αυτού του επιστημονικού φορέα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανεπηρέαστος. Άλλωστε και στην πλειονότητα των πανεπιστημίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία εκλογική διαδικασία για τον πρύτανη.

Παράλληλα θεσπίστηκε η αυτοδίκαιη ακαδημαϊκή αναγνώριση των κοινών προγραμμάτων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, και χωρίς γραφειοκρατία.

Προσαρμοζόμαστε στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής που οδηγούν σε περαιτέρω προσέλκυση ερευνητών.

Τα Πανεπιστήμια μας  γίνονται ακόμη πιο εξωστρεφή! Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για τα εξαιρετικά μας Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία αναδεικνύονται και κατακτούν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Στόχος μας είναι να δώσουμε νέες δυνατότητες στα Πανεπιστήμια μας, να τα ενδυναμώσουμε ώστε να ξεπεράσουν τις παθογένειες του χθες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα και να καινοτομήσουν στο μέλλον.

* Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας είναι Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ