today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Δ.Αβραμόπουλος: Ο κ. Μπαχτσελί είναι γνωστό ότι είναι ένας ακραίος εξτρεμιστής που βλέπει στην Ελλάδα τον παλιό εχθρό

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις γεωστρατηγικές ισορροπίες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Μιχαηλίδη και στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως τόνισε ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, βασικό ζήτημα είναι πώς θα πορευτεί ολόκληρος ο κόσμος μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο γεωστρατηγικών ανακατατάξεων με την δημιουργία νέων σφαιρών επιρροής. «Εκεί πρέπει να δούμε με αντικειμενικότητα και ακρίβεια και το στίγμα της χώρας μας», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας όσον αφορά στην ένταση που προκαλεί η τουρκική πλευρά ότι ο κ. Μπαχτσελί «είναι γνωστό ότι είναι ένας ακραίος εξτρεμιστής, εθνικιστής, ανθέλληνας, με την έννοια ότι βλέπει πάντα στην Ελλάδα τον παλιό εχθρό που θέλει να τον κάνει και καινούριο εχθρό. Απευθύνεται στο εκλογικό του κοινό, βλέπει δημοσκοπικά να καταρρέει και όσο καταρρέει, ισχυροποιεί και ανεβάζει τους εθνικούς τόνους. Το συμμερίζεται αυτό ο κ. Ερντογάν; Κατά την γνώμη μου πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο τον φέρνει στην ανάγκη να εξηγήσει την πολιτική του.

«Τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται ευθέως η εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο πρώην Επίτροπος, διαχωρίζοντας τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Εμείς είμαστε μια ήπια δύναμη, σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και πολύ ορθά ο κ. Μητσοτάκης δεν κλείνει αυτή την πόρτα. Από την άλλη μεριά όμως, είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε. Σε σχέση με την φημολογία για την προσάρτηση των Κατεχομένων, ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε πως ο κ. Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς αυτή την στιγμή θα οδηγούσε σε μια προσομοίωση του Κυπριακού με το Ουκρανικό. «Επειδή τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν επιχειρεί μια ολική επαναφορά στην γραμμή της Δύσης, δεν θα ήθελε να την προκαλέσει», υπογράμμισε.

Ως προς το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην εμμένουσα άποψη του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία. «Ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα όταν ξεκίνησε δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε τον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε τις επιπτώσεις του ή την πανδημία και την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σίγουρα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, αλλά εκτιμώ ότι η απόφασή του είναι σωστή, υπό την έννοια ότι περνάει ένα μήνυμα σταθερότητας, διότι αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλουμε σταθερότητα στην χώρα πολιτική, κοινωνική, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα μέσα από ιδιαίτερα ζοφερές συνθήκες για την Ευρώπη, για τον κόσμο και την περιοχή. Από κει και πέρα, αν φτάσουμε μέχρι τέλους, εξαρτάται και από το αν θα έχουμε έξαρση στα εθνικά μας ζητήματα ή την άσκηση πίεσης κυρίως στην κοινωνία μέσω της οικονομίας από τον ενεργειακό χειμώνα στον οποίο έχουμε εισέλθει τόσο ως Ευρώπη όσο και ως Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα σταθμιστούν από τον πρωθυπουργό. Πάντως, πολύ ορθά περνάει ένα μήνυμα σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα της χώρας και σεβασμού στους θεσμούς και τις συνταγματικές επιταγές», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με την δική του πορεία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «έκλεισε ο κύκλος της Ευρώπης, είμαι πίσω και βεβαίως η πρόθεσή μου είναι να επανενεργοποιηθώ». Το πώς θα γίνει αυτό, προσέθεσε, «εξαρτάται από το πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα και το κυριότερο ποια θα είναι η απόφαση του πρωθυπουργού. Πριν από 2-3 χρόνια είχαμε συζητήσει για την επανένταξή μου, αλλά, αν τότε είχα δεχτεί, τότε θα έμενε η Ελλάδα εννέα μήνες χωρίς Επίτροπο και αυτό δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου. Προτίμησα να ολοκληρώσω την θητεία μου εκεί, όπως έκανα πάντοτε. Το πού μπορώ να αξιοποιηθώ, θα το αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός», συμπληρώνοντας πως πάντοτε ήταν αιρετός και ότι επανασυνδέεται με τους λόγους για τους οποίους μπήκε στην πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ