Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, θα συγκληθεί εκτάκτως στις 15 Ιουλίου, αποφάσισε σήμερα το συμβούλιό της, μερικές μέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως δεν έχει ακόμη αρχίσει “τα σοβαρά πράγματα” στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε μια συνάντηση με κοινοβουλευτικούς ηγέτες την Πέμπτη ο Πούτιν προκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να προσπαθήσουν να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Όλοι οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες ευχαρίστησαν τον Πούτιν για τις αποφάσεις του.
Το ρωσικό κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί ένα κόμμα που υποστηρίζει πάντα τον Πούτιν, απαρίθμησε κάποιες τροπολογίες στην πολιτική ανταγωνισμού και πληροφοριών που θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο.
Ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που διαθέτει 325 έδρες στο 450μελές κοινοβούλιο, δήλωσε πως οι βουλευτές θα συζητήσουν περισσότερα από 60 θέματα στη σύνοδο.
“Είναι απαραίτητο οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη τώρα να λάβουν μια νομική απάντηση”, δήλωσε ο Βασίλιεφ στο κανάλι της εφαρμογής Telegram του φιλοπουτινικού κόμματος.
“Έτσι το συμβούλιο συζήτησε την ημερήσια διάταξη για τη 15η: σχεδιάζουμε να εξετάσουμε λίγα παραπάνω από 60 θέματα”, είπε ο Βασίλιεφ. Δεν αποκάλυψε ποια είναι τα θέματα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσε πως θα συζητηθούν περισσότερα από 80 νομοσχέδια.
Στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Πούτιν, ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είπε στον Πούτιν ότι το ρωσικό κοινοβούλιο θα βοηθήσει δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία να αναπτύξουν το νομικό σύστημά τους.
Ο Πούτιν λέει πως η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία είναι απαραίτητη επειδή η Μόσχα έπρεπε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από τη δίωξη που όπως λέει ο ίδιος η Δύση αγνόησε.
Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στη Δύση λένε πως ο Πούτιν δεν έχει καμιά δικαιολογία για μια ιμπεριαλιστικού τύπου όπως λένε αρπαγή εδάφους εναντίον μιας χώρας τα σύνορα της οποίας αναγνώρισε η Μόσχα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Πούτιν αποκαλεί όλο και πιο συχνά τον πόλεμο ως μάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όπως λέει ταπείνωσαν στη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και πως χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν θέλουν να πολεμήσουν τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Μάρτιο πως ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, δηλώσεις που ο Λευκός Οίκος είπε αργότερα ότι δεν σημαίνουν πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.