Το διάγραμμα των αεροδρομίων της Ευρώπης σημείωσε νέα άνοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στην έβδομη θέση, υψηλότερη θέση όλων των εποχών για αυτό το αεροδρόμιο. Αυτό το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022, εμφανίζοντας ημερήσιο αριθμό πτήσεων 2.061. Πρόκειται για αύξηση περιθωρίου 6% από την προηγούμενη ενδέκατη θέση. Ο ΔΑΑ εντάχθηκε πρωταθλητής των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων στην Ευρώπη, όπως το Χίθροου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τα υπόλοιπα.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέγραψε υψηλή κίνηση μέσω του εναέριου χώρου 94% περισσότερο από αυτόν τον μήνα σε σχέση με το 2019, έτος ρεκόρ για το αεροδρόμιο. Τον Μάιο είχε 90% περισσότερο από το ποσοστό του Μαΐου του 2019. Είναι μια καλή χρονιά για το αεροδρόμιο, σπάζοντας ρεκόρ και σημειώνοντας νέο. Ακριβώς όπως η ρουλέτα NetBet, έτσι και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών γνωρίζει μεγάλη κίνηση αυτή τη στιγμή . Ας δούμε τα στοιχεία για τον ΔΑΑ που τον κάνουν να διαφέρει από τα άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Στοιχεία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Το 2021, ο ΔΑΑ κατατάχθηκε στην 16η θέση στη λίστα με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Τώρα τον Ιούνιο του 2022, κατατάσσεται στην έβδομη θέση με 4 θέσεις. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι επίσης γνωστός ως Ελευθέριος Βενιζέλος με αρκετές συντομογραφίες όπως AIA, ATH , IATA και ICAO. Το όνομα προέρχεται από τον πρώην Πρωθυπουργό που διακρίθηκε σε όλη την Ελλάδα για την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο ΔΑΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας που εκτελεί τόσο τοπικές όσο και διεθνείς πτήσεις. Το αεροδρόμιο λειτούργησε λίγο πριν από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Σημαντικές δραστηριότητες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2001 με την Aegean Airlines ως τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία.
Πηγή εικόνας: Pixabay
Ο ΔΑΑ κατασκευάστηκε ως αντικατάσταση του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου Ελληνικού . Με περισσότερους από 25 εκατομμύρια επιβάτες σε διέλευση μέχρι στιγμής, το αεροδρόμιο είναι επί του παρόντος πλήρες μέλος του Group 1 Airport Council International. Είναι επίσης το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων σήμερα.
Ο ΔΑΑ βρίσκεται γύρω από τέσσερις πόλεις στις περιοχές της Αθήνας ( Κορωπί, Λούτσα, Σπάτα και Μαρκόπουλο ) και απέχει περίπου 20 χλμ από τα ανατολικά του κέντρου της Αθήνας.
Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 55% ενώ ο ιδιωτικός τομέας το 45%. Στους ιδιώτες επενδυτές περιλαμβάνονται η PSP Investment of Canada και ο Όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 40% και 5% αντίστοιχα.
Το αεροδρόμιο διαθέτει δύο μεγάλα τερματικά που διαχειρίζονται όλες τις υπηρεσίες πτήσεων. Ο κύριος τερματικός σταθμός εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εντός Σένγκεν και πτήσεις εκτός Σένγκεν με τα 144 σημεία check-in που εξυπηρετούν από 3 διαφορετικά επίπεδα. Το αεροδρόμιο διαθέτει έντεκα ιμάντες μεταφοράς για αποσκευές και δεκατέσσερις γέφυρες jet. Επιπλέον, ο τερματικός σταθμός διαθέτει δύο αίθουσες – Αίθουσα Α και Αίθουσα Β, που εξυπηρετούν πτήσεις προς εκτός Σένγκεν και πτήσεις προς προορισμούς εντός Σένγκεν, αντίστοιχα. Διαθέτει επίσης ένα δορυφορικό τερματικό που διαθέτει δέκα γέφυρες αεριωθούμενων με δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 6 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.
Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία στον ΔΑΑ περιλαμβάνει την Aegean Airlines με 53,2%, την Olympic Air, τη Ryanair, τη Sky Express, τη Lufthansa και πολλές άλλες.
Δημοφιλείς προορισμοί για τους περισσότερους επιβάτες από το αεροδρόμιο περιλαμβάνουν το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Λάρνακα , την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Άμστερνταμ, τη Ζυρίχη και το Μιλάνο.