Με την συμπλήρωση 3 χρόνων κυβερνητικής θητείας της Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αρχίζει να αναστρέφεται.
Του Στέργιου Γιαννάκη*
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανέφελη, όμως αυτή η Κυβέρνηση, ακριβώς μετά το πρώτο της εξάμηνο, που άρχισε να υλοποιεί το κυβερνητικό της πρόγραμμα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις συνεχείς παγκόσμιες κρίσεις.
Υπήρχαν οι ενδογενείς προκλήσεις όπως η οικονομία, η ανάταξη της κοινωνίας μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και μνημονίων, η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός και η αναγκαιότητα των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων, όταν ενέσκηψε η υγειονομική κρίση με την πανδημία, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τώρα η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών αναταράξεων που οδηγούν σε πληθωριστικές πιέσεις, ενώ έχουμε ως χώρα να συνυπολογίσουμε και την εκτράχυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης με τον αναθεωρητισμό και τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Με αυτό το εθνικό και διεθνές περιβάλλον η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μπόρεσε να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Κατάφερε να διαχειριστεί την κάθε – μέχρι στιγμής – κρίση με αποτελεσματικότητα, στοχευμένες και γρήγορες αποφάσεις και μέτρα – πολλές φορές χωρίς να περιμένει την γραφειοκρατία των Βρυξελλών – στηρίζοντας την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα γύρισε σελίδα και δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως «ειδική περίπτωση». Μετά από 12 χρόνια κλείνει ο κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας της ελληνικής κοινωνίας με την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την απεξάρτησή μας απ’ αυτό, που έγινε πριν δύο μήνες, τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον προσεχή Αύγουστο.
Είμαστε ισχυρότεροι οικονομικά και αμυντικά, με αναβαθμισμένο τον γεωπολιτικό μας ρόλο, που είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε επαρκώς ως Έθνος στις προκλήσεις και ανάγκες που δημιουργεί ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος.
Είναι λοιπόν εθνική ανάγκη να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, μεταρρυθμιστική συνέχεια και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης και Σταθερότητας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Επειδή κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το εύρος των δυσμενών επιπτώσεων από την διεθνή αναταραχή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμείς ως χώρα χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές δομικές αλλαγές και ανατροπές.
Αυτό σημαίνει εθνική ομοψυχία, συναίνεση στις κρίσιμες αποφάσεις, ορθολογισμό και αποφυγή της συνεχούς έντασης, της τοξικότητας, της στείρας και αδιέξοδης αντιπαράθεσης.
Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό και το σύνδρομο του Κάιν. Είναι η εποχή για να αναθεωρήσουμε κομματικές και πολιτικές συμπεριφορές και να σταθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλοι μας μπροστά στο εθνικό μας μέλλον σε καιρούς δύσκολους και γεωπολιτικά ταραγμένους.
* Ο κ. Στέργιος Γιαννάκης είναι βουλευτής Πρέβεζας με τη Νέα Δημοκρατία