today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Η Ουκρανία εισάγει καθεστώς βίζας για τους Ρώσους από την 1η Ιουλίου

Το Κίεβο θα εισάγει καθεστώς βίζας για τους Ρώσους από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει επίσημη απόφαση για τον σκοπό αυτό μέσα στην ημέρα «για να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου απειλές στην εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Telegram.

Η απόφαση ορόσημο θα τερματίσει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα για τους Ρώσους που ίσχυαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση το 1991.

«Στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία. Η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρέι Γερμάκ.

Ουκρανία και Ρωσία, δύο σλαβικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μοιράζονται σύνορα σχεδόν 2.300 χιλιομέτρων, και πολίτες των δύο χωρών έχουν στενούς και οικογενειακούς δεσμούς.

Ο αριθμός των Ρώσων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία μειώθηκε απότομα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, την οποία ακολούθησε πόλεμος με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Το 2013, 10,8 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ουκρανία με τον αριθμό αυτό να μειώνεται στα 2,5 εκατομμύρια το 2014 πριν φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο ετησίως από το 2015 έως το 2019, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Αντρι Ντεμτσένκο.

Κατά τα έτη 2020 και 2021, με φόντο την πανδημία της Covid-19, ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών δεν ξεπερνούσε τις 500.000 εισόδους ετησίως, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ουκρανία, η οποία έχει βιώσει δύο επαναστάσεις υπέρ της δημοκρατίας από το 2004 και όπου η ρωσική γλώσσα συνεχίζει να ομιλείται ευρέως, έχει επίσης γίνει τα τελευταία χρόνια προορισμός εξορίας για φιλελεύθερους Ρώσους που εγκαταλείπουν το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 175.000 Ρώσοι είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κρατική υπηρεσία μετανάστευσης. Επιπλέον, πολλοί άλλοι πολίτες θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί παράνομα, ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει μέχρι στιγμής καθιερώσει καθεστώς βίζας με τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ