Εάν σήμερα θεωρούμε ότι πληρώνουμε ακριβά τα καύσιμα στην αντλία, καθώς και μια σειρά άλλα προϊόντα τα οποία εισάγουμε από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για ένα ισχυρότατο σοκ σε περίπου ένα μήνα από τώρα, στην περίπτωση που οι αναλύσεις και οι προβλέψεις σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών για την ισοτιμία δολαρίου με ευρώ, επαληθευτούν.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Εδώ και αρκετές εβδομάδες η άνοδος του δολαρίου, πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των τιμών, ειδικά στο χώρο της ενέργειας, γενικά στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.
Το χάσμα επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, οδηγεί το ευρώ σε πτώση 8% έναντι του δολαρίου, μέχρι στιγμής για το 2022. Σύμφωνα μάλιστα, με τη Wells Fargo, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί και μέσα σε ένα μήνα από τώρα, είναι πολύ πιθανό το ευρώ, να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο, καθώς το διευρυμένο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σέρνει προς τα κάτω το κοινό νόμισμα.
Μια τέτοια πτώση θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες που το ευρώ ισούται με ένα δολάριο. Το ευρώ κινήθηκε στα 1,04 δολάρια χθες Τρίτη, σταθεροποιούμενο από συνεχή πτώση τριών ημερών.
Το νόμισμα άγγιξε χαμηλό πενταετίας, στα μέσα Μαΐου και έχει αποδυναμωθεί 8% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ώθησε τα επιτόκια στις ΗΠΑ πολύ πάνω από αυτά στην Ευρώπη.
Η πρόβλεψη της Wells Fargo, γίνεται σε μια στιγμή που όπως όλα δείχνουν η Fed θα αυξήσει, σήμερα, το βασικό επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης, βοηθώντας στην ώθηση ενός δείκτη του αμερικανικού δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των δύο και άνω.
Οι κινήσεις της Fed ασκούν πίεση στο ευρώ, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί μια λιγότερο επιθετική στρατηγική στα επιτόκια, και η υποκείμενη οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης ισχυρότερη στις ΗΠΑ από ότι είναι στην ευρωζώνη.
“Η επιστροφή της δύναμης του δολαρίου ΗΠΑ ήρθε νωρίτερα από ότι περιμέναμε”, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Έρικ Νέλσον, υπεύθυνος νομισματικής στρατηγικής της Wells Fargo, και σημειώνει, “κατά την άποψή μας, το ζήτημα της ισοτιμίας είναι περισσότερο “πότε” παρά “αν”.
Ακόμη και η προοπτική μιας ιστορικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, δεν είναι αρκετή για να ενισχύσει το ευρώ, το οποίο αισθάνεται το βάρος των κινδύνων από την άνιση οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν και η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβρη, μετά τη δέσμευση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει “σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη” από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι επενδυτές δεν πείστηκαν από το σχέδιό της να προστατεύσει τα ασθενέστερα μέλη της ζώνης του ευρώ από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, όπως αποδεικνύεται από τη διεύρυνση των περιθωρίων των ιταλικών ομολόγων κατά περισσότερο σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση μαζί με τη θύελλα του πληθωρισμού που πλήττει την Ευρώπη η επερχόμενη ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, θα έρθει να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο μια ήδη εφιαλτική κατάσταση για την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις ήδη, όπως όλα δείχνουν, ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την κρίση πολιτικές ηγεσίες σε ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.