«Οι χώρες μας βρίσκονται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ενωμένες στο κοινό μέτωπο της ειρήνης και του διαλόγου, κατά του πολέμου και του αναθεωρητισμού που διατρέχει την κοινή μας ήπειρο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Λιθουανό ομόλογό της για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα του, καθώς και για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν σε εκείνη και την ελληνική αντιπροσωπεία, τόνισε ότι οι μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις των χωρών μας διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχουμε.
Υπενθύμισε, ότι επί Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπεγράφη τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης της Λιθουανίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια και επισήμανε ότι «Προσβλέπουμε σε μια κοινή πορεία, ώστε η ελληνο-λιθουανική φιλία να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, με πνεύμα αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού».
Όπως παρατήρησε «Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές και ως γνώμονα της πολιτικής μας έχουμε την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Ιδίως τα τελευταία έτη, παρατηρούμε με ικανοποίηση μια πολύ θετική δυναμική στον διάλογο και τις επαφές μας».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, με δεδομένο άλλωστε ότι τα σύνορά μας αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, πρεσβεύουμε την ενίσχυση της προστασίας τους. Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Η αντιμετώπιση του θέματος αυτού, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται επιτακτικά να υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση, με ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Με την ευκαιρία αυτή τονίζω, για μια ακόμη φορά, ότι οι προσπάθειες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, τις οποίες έχουμε βιώσει από γείτονές μας, είναι μη αποδεκτές».
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Λιθουανία είναι προσηλωμένες στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, κεκτημένα που απειλούνται διεθνώς από μονομερείς ενέργειες και επιθετικές συμπεριφορές. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, που κλονίζεται σοβαρά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την οποία καταδικάζουμε».
Παράλληλα, τόνισε ότι «Η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών μας συγκινεί βαθύτατα όλους, μας εμπνέει και μας συσπειρώνει απέναντι στη βίαιη προσβολή της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους. Με πίστη στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, και όχι στον νόμο του ισχυρού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου. Εξακολουθώ να τονίζω ότι, όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, εδώ και 48 χρόνια, από την Τουρκία εδαφών κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Λιθουανία μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας. «Επιθυμία και στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας, με ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των εμπορικών μας σχέσεων και αύξηση των τουριστικών ροών, προς όφελος πάντα των λαών μας» πρόσθεσε.
Ακολούθως, εξήρε τη στενή συνεργασία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακήρυξη του 2021 ως «Έτους της ελληνικής λογοτεχνίας» εκ μέρους της Ένωσης Μεταφραστών και του Συλλόγου κλασικών φιλολόγων Λιθουανίας. «Στο πεδίο των μορφωτικών σχέσεων, σημαντική είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη χώρα σας και κατ’ επέκταση η διατήρηση των νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, θέμα για το οποίο εκτιμούμε τη συνεχιζόμενη συμπαράστασή σας. Επιπλέον, και στα δύο Κοινοβούλια έχουν συσταθεί και λειτουργούν Ομάδες Φιλίας, που προάγουν τη συνεργασία μας και σε αυτό το επίπεδο» σημείωσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Λιθουανία υπήρξε ιδανικός τόπος σύνθεσης πολιτισμών από τη Δύση και την Ανατολή, όπως και το πανέμορφο Βίλνιους, που το 2023 θα εορτάσει 700 έτη λαμπρής πορείας, με την ιστορική παλιά πόλη να συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. «Η χώρα σας, κύριε Πρόεδρε, φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική παράδοσή της. Οι τέχνες, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, η μουσική, έχουν διέλθει ανά τους αιώνες μέσα από την πολυπολιτισμική εμπειρία του λαού σας, παράγοντας σπουδαία έργα» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.