today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Ζελένσκι: Στο πεδίο της μάχης κρίνεται το αν θα διατηρηθεί η ελευθερία στην Ευρώπη – Συνεχής ενημέρωση

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε χθες την «εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία, όπως και την υποστήριξή της στις ενέργειες του Βερολίνου και των εταίρων της.

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ τοποθετήθηκε χθες βράδυ, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της, ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων. Εξέφρασε «αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», και «την υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας στη νόμιμη άμυνα», μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του επί χρόνια επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν. Ακόμη, εξέφρασε την στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ομάδα των Επτά «προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Υπερασπιζόμενη εμμέσως τη στάση της έως τώρα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι ως τέως καγκελάριος δεν ήθελε να εκφράζει αξιολογήσεις «από το περιθώριο» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε να δίνει αυτόκλητη συμβουλές. «Ούτε σήμερα θα το κάνω. Ούτε καν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά, φυσικά, δεν είμαι ουδέτερη», τόνισε, διατρανώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», και περιγράφοντας τη ρωσική επίθεση ως «βαθιά καμπή». Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πολιτική που άσκησε η ίδια ή σε πιθανά λάθη της.

Συνεχής ενημέρωση

Η Ρωσία εγγυάται τον ασφαλή διάπλου για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

ΝΑΤΟ: Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους.

Ουκρανία: Κάτοικοι του Σλοβιάνσκ εγκαταλείπουν την πόλη όπου δεν υπάρχει πλέον νερό και ηλεκτρικό

«Οι βόμβες πέφτουν πιο συχνά»: καμιά εκατοστή κάτοικοι του Σλοβιάνσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία που δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρικό και νερό, την εγκατέλειψαν σήμερα, την ώρα που ο δήμαρχος καλούσε τους πολίτες να φύγουν όσο είναι ακόμη καιρός.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται, οι εκρήξεις γίνονται ολοένα και ισχυρότερες και οι βόμβες πέφτουν πιο συχνά», εξήγησε η 18χρονη φοιτήτρια Γκουλνάρα Εβχαρίποβα, καθώς επιβιβαζόταν σε ένα από τα πέντε μικρά λεωφορεία που περίμεναν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. δεν αποδέχεται τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας

Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον εκβιασμό της Ρωσίας μέσω της ενέργειας τόνισε εκ νέου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες αυτούς του πολέμου, ειδικά με αυτά όπως είναι η Πολωνία που είναι αντικείμενο του εκβιασμού του Κρεμλίνου στην ενέργεια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όργανο πίεσης και εκβιασμού και δεν αποδεχόμαστε αυτό τον εκβιασμό». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Ζελένσκι: Στο πεδίο της μάχης κρίνεται το αν θα διατηρηθεί η ελευθερία στην Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι τέτοια που μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου στην αντιπαράθεση με την Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο διεθνές φόρουμ για ζητήματα ασφαλείας GLOBSEC που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις αποστολές όπλων, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Ακριβώς στο πεδίο της μάχης, κρίνεται το αν θα διατηρηθεί η ελευθερία στην Ευρώπη για όλους του λαούς χωρίς εξαίρεση. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η κατάσταση η οποία μπορεί να αλλάξει την τροπή στην αντιπαράθεση. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες, όταν η Ρωσία χάνει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η ελευθερία των Ευρωπαίων θα βγει νικητής για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Ζελένσκι

Washington Post : Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ εξοπλισμό αξίας 135 εκατ. δολαρίων

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για ένα και πλέον μήνα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, αποχωρώντας πήραν μαζί τους εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Washington Post.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise αποχωρεί επίσημα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

και τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού Μιχαήλ Φιόντοροφ με ανάρτησή του στο Instagram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Πριν από δύο και πλέον μήνες, η HPE σταμάτησε τις δραστηριότητές της σε αυτές τις χώρες, αλλά τώρα για τη διοίκηση της εταιρείας κατέστη προφανές ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι προηγμένες τεχνολογίες δεν μπορούν να έχουν τίποτα το κοινό με τον πόλεμο και τον μεσαίωνα», ανέφερε ο Φιόντοροφ.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής ελίτ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέα σειρά κυρώσεων για να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα τον στενό του φίλο και «χρηματοδότη» Σεργκέι Παβλόβιτς Ρολντούγκιν και μια μεσιτική εταιρεία και σε σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εμπορίου στοχεύουν μια ολόκληρη σειρά από νέους ολιγάρχες ή μέλη της «ελίτ» της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της εκρπόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αρκετά γιοτ που χρησιμοποιεί τακτικά, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος, συγκατέλγονται επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Ε.Ε.: Εγκρίθηκε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εξαιρείται ο Πατριάρχης Κύριλλος

Χωρίς τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, εγκρίθηκε σήμερα το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα και οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Η Σουηδία θα παράσχει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιπλοϊκών πυραύλων, τυφεκίων και αντιαρματικών όπλων, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Μίκαελ Ντάμπεργκ και Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ

“Οι προτάσεις που κατατίθενται (στο κοινοβούλιο) σημαίνουν ότι τα κονδύλια που διατίθενται για τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης θα αυξηθούν κατά 1.0 δισεκατομμύριο κορώνες Σουηδίας (102 εκατομμύρια δολάρια) το 2022”, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας.

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Διεξάγουμε έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο

Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία «κάνει έναν αμυντικό πόλεμο», όταν ρωτήθηκε αν η χώρα της υποσχέθηκε στους δυτικούς της εταίρους να μην χρησιμοποιήσει οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Ουκρανία: Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδάφη της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προσπαθούν να προελάσουν νότια προς τις σημαντικές, υπό ουκρανικό έλεγχο πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ.

“Τα μέτωπα στη Λιμάν και την Ιζιούμ αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες προσπαθεί να προελάσει ο εχθρός για να καταλάβει τα εδάφη της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, (που αποτελούν) τους βασικούς (του) στόχους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Ρωσία: Αυτοκαταστροφική η κίνηση της ΕΕ για σταδιακή περικοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περικόψει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πιθανόν θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς το «αυτοκαταστροφικό» βήμα που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην ΕΕ.

Τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής να περικοπεί το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως τα τέλη αυτής της χρονιάς, στις σκληρότερες έως τώρα κυρώσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ από την αρχή της εισβολή στην Ουκρανία, που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περικόψει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς και να απαγορευθεί η ασφάλιση ρωσικών εμπορικών πλοίων, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές ενέργειας και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ

Καθώς ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ έπειτα από σφοδρές μάχες χθες Τετάρτη, η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εδαφικά κέρδη στον νότο, ενώ οι δεσμεύσεις δυτικών κρατών για την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο πυροδότησε απειλές από τη Μόσχα.

Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, αναγνώρισε χθες Τετάρτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο, παραδεχόμενο πως ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα της, αλλά τονίζοντας πως συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σφοδρές εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της.

FT: Διατεθειμένη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αν μειωθεί αυτή της Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές.

Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ