«Ελλάδα η δική μου Ιθάκη» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ελβετού φιλέλληνα Julien Grivel το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες με τη χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου μέσα από τις σελίδες του, ο συγγραφέας περιγράφει την αγάπη του για την Ελλάδα, την οποία ανακάλυψε όπως γράφει «από μια εξωτερική προοπτική που μετατράπηκε σε εσωτερικό ταξίδι». Ένα ταξίδι, μέσω του οποίου όπως αναφέρει στο βιβλίο του, απέκτησε «μια άλλη προοπτική για τη ζωή» και «υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων» υιοθέτησε ασυνείδητα τη σκέψη τους. Το νέο βιβλίο του Ελβετού φιλέλληνα που κυκλοφόρησε με χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης προλογίζουν ο Γ.Γ. της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, ενώ επιμελητής της έκδοσης είναι ο Κώστας Μαυρικάκης. Στις σελίδες του ο αναγνώστης, καταφέρνει να βιώσει μέσα από τα μάτια και τα βιώματα του συγγραφέα, αυτό το «Ωραίο Ταξίδι» που οδηγεί στην Ιθάκη, που για τον συγγραφέα είναι η Ελλάδα.
Ο Julien Grivel γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γενεύη, ενώ το 1969 απέκτησε πτυχίο Οδοντιατρικής. Από το 1972 μέχρι το 1998 μετέβαινε τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων «Αγία Βαρβάρα» στο Αιγάλεω Αττικής, όπου περιέθαλπε αφιλοκερδώς τα δόντια των χανσενικών του ιδρύματος. Γι’ αυτή την αποστολή του, ώστε να εργάζεται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο του νοσοκομείου έλαβε την άδεια από τον τότε υπουργό υγείας Σπ. Δοξιάδη.
Το 1980 τιμήθηκε στην Αθήνα με τον αργυρό σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 1998 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης μετά την εκπόνηση και την υποστήριξη σχετικής διατριβής με τίτλο «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα» για την οποία έλαβε το βραβείο Tissot. Η διατριβή μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε το 2002 από την Κοινοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ελούντας. Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και έλαβε τις ευχαριστίες του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου για την πολυετή προσφορά του στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 1988 μέχρι το 1996, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM για το Μαλί της Αφρικής, όπου ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νοσοκόμων- οδοντιάτρων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων τόσο στο χωριό Μπαρουέλι όσο και στην πόλη του Σέγκου.
Το Μάιο του 2011 υπό την αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του ΕΒΕΠ, παρουσίασε στον Πειραιά την ελληνική επανέκδοση της διδακτορικής του διατριβής. Το Μάιο 2011 έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου στην Ελούντα Κρήτης. Το Σεπτέμβρη του 2011 έγινε επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΝΟ (Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής) στην Αθήνα. Το Νοέμβριο του 2011, τιμήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Γενεύης. Τον Ιούνιο του 2013 έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χανίων. Τον Οκτώβριο του 2017, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αγίου Νικόλαου Κρήτης. Το Φεβρουάριο του 2018, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Σήμερα είναι ένας ευτυχισμένος συνταξιούχος με αδιάκοπες διακοπές, από το Μάρτιο 2008. Είναι συγγραφέας ακόμη του μυθιστορήματος «Σεβαστή» εμπνευσμένο από τους χανσενικούς, που κυκλοφόρησε στα Γαλλικά το 2011 από τις εκδόσεις Monvillage στη Γενεύη. Στα ελληνικά εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 2016 από τη «Βιβλιοθήκη Μανόλης Φουντουλάκης».