Σχέδια για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος στην οδό 26ης Οκτωβρίου, όπου στεγάζονταν τα ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εκεί όπου για πολλά χρόνια λειτουργούσε ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων αρκετών γραμμών ΚΤΕΛ, μέχρι να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ο κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων «Μακεδονία», σήμερα στεγάζονται επί το πλείστον γραφεία διαφόρων επιχειρήσεων και εμπορικά καταστήματα.
Tο επενδυτικό, άλλωστε, σχέδιο του Συγκροτήματος Κτιρίων που φέρει την ονομασία «Thessis» προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση και των τριών κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 8.110 τ.μ. και την μετατροπή του Κτιρίου Α σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που θα είναι σε θέση να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, προβλέπεται η περιοχή να αποτελέσει υπερτοπικής κλίμακας συγκρότημα ανάπτυξης υπηρεσιών και δραστηριοτήτων με συνδυασμό χρήσεων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, μονάδα πρόνοιας, κλπ), με την επανάχρηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος χωρίς επιπλέον δόμηση. Οι προτεινόμενες χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης είναι των Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης Πολεοδομικού Κέντρου, με την προσθήκη των Συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων για να καλύπτονται όλες οι υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες χρήσεις.
Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκρότημα κτιρίων «Thessis» με όρους που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τον επαρκή φωτισμό στους κοινόχρηστους χώρους, την απρόσκοπτη μετακίνηση ΑΜΕΑ και τη διατήρηση χώρων στάθμευσης.
Η ζώνη άμεσης επιρροής των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο συγκρότημα κτιρίων αφορά την περιβάλλουσα περιοχή των Σφαγείων που οριοθετείται στα βόρεια από τον οδικό άξονα του Π.Α.Θ.Ε. (Δυτική είσοδος) και την σιδηροδρομική γραμμή που καταλήγει στον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στα ανατολικά από την οδό Ιωάννου Κωλέττη, στα νότια από την χερσαία ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και στα δυτικά από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης