«Γεννήθηκε» μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μία δεκαετία μετά συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει φροντιστηριακή βοήθεια και αλληλεγγύη σε μαθητές πόλης, των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στα επιπλέον έξοδα. Είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, μια δημοτική δομή με έντονη δραστηριότητα και διαρκή προσφορά, από τα θρανία του οποίου έχουν περάσει περισσότεροι από 800 μαθητές.
Τώρα ετοιμάζεται ν’ ανοίξει τις πόρτες τους για 10η συνεχή χρονιά, πραγματοποιώντας μαθήματα Γενικής Παιδείας και των τριών τάξεων του Γενικού Ενιαίου Λυκείου, καθώς και των μαθημάτων πανελλήνιων εξετάσεων.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου δεν αποτελεί πολυτέλεια ή κοινοτοπία. Προέκυψε μέσα από την ανάγκη να έχουν την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία τα παιδιά των οικογενειών της πόλης, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Η δημοτική Αρχή αντιλήφθηκε το πρόβλημα και έσπευσε να καλύψει την αδήριτη ανάγκη. Έκτοτε συνεχίζει να είναι δίπλα σε μαθητές που έχουν να αντιμετωπίσουν Πανελλαδικές, αλλά και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που πρέπει να βοηθηθούν. Ουσιαστικά, το Κοινωνικό Φροντιστήριο κάλυψε και καλύπτει τις ευπαθείς ομάδες της πόλης και προσφέρει μέγιστη βοήθεια στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.
Βασικοί αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτό το εγχείρημα είναι οι εθελοντές και εθελόντριές σε εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και διοικητικό επίπεδο. Στο φροντιστήριο διδάσκουν εθελοντές και εθελόντριες εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων. Στο δυναμικό τους υπάρχουν συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές εν ενεργεία, καθώς και επί πτυχίω φοιτητές, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Έτσι, το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί και ως φυτώριο νέων επιστημόνων της πόλης, που αλληλεπιδρούν με έμπειρους συναδέλφους τους και με γόνιμο αποτέλεσμα για τους ίδιους και τα παιδιά. Η επιλογή των διδασκόντων γίνεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο του Φροντιστηρίου, μετά την κατάθεση των βιογραφικών τους και των σχετικών δικαιολογητικών σπουδών.
Παράλληλα λειτουργεί εθελοντικά και δωρεάν ομάδα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στελεχωμένη με σύμβουλους επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Μέσω της αφηγηματικής προσέγγισης, διοργανώνονται ημερίδες και webinars για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, για τη διαχείριση άγχους και τη στοχοθεσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου ατομικά για κάθε υποψήφιο μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης, έχει εκδοθεί και ψηφιακός οδηγός σπουδών για τα Πανεπιστήμια και τις Σχολές που καλούνται να δηλώσουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες στο μηχανογραφικό τους ανά επιστημονικό πεδίο.
Η επιλογή των μαθητριών και μαθητών γίνεται με μοριοδότηση. Μοριοδοτούνται η εντοπιότητα (δημότης – κάτοικος), τα χαμηλά εισοδήματα και οι ειδικές κοινωνικές κατηγορίες όπως τρίτεκνες, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι γονείς και γονείς ή αδέλφια ΑμεΑ. Τα κριτήρια μοριοδότησης, καθώς και η επιτροπή ελέγχου των δικαιολογητικών ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα παιδιά οφείλουν να τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και να μην ξεπερνούν το όριο των απουσιών.
Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά 15:00 με 22:00 στο 3ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου με πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων. Έκτακτα μαθήματα και αναπληρώσεις μαθημάτων πραγματοποιούνται πολλές φορές και σαββατοκύριακα. Διεξάγονται συχνά διαγωνίσματα, καθώς και δύο εξεταστικές προσομοίωσης, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι γονείς ενημερώνονται αμέσως σε περίπτωση απουσιών, ενώ σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών γίνονται ενημερώσεις γονέων σε τακτική βάση.
«Στον Άγιο Δημήτριο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στη μεσαία τάξη, την τάξη δηλαδή, που πλήττεται από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, το Κοινωνικό Φροντιστήριο έδωσε και δίνει ανάσα και ελπίδα στα όνειρα για μόρφωση και πρόοδο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου και στη συνέχεια αναφέρει: «Είχαμε από την πρώτη στιγμή συνείδηση της ευθύνης μας. Ίσως και γι’ αυτό ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και μας εμπιστεύεται και τ’ αποτελέσματά μας είναι κάθε χρόνο και καλύτερα. Το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του μέσω της δημιουργικής μάθησης, αλλά και των αυξανόμενων επιτυχιών, που έχουν οι μαθήτριες και οι μαθητές που φοιτούν σε αυτό, ενώ η αναγνώρισή του έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα του δήμου μας».
Και η κ. Ανδρούτσου καταλήγει: «Συγχαίρω άλλη μια φορά τους εξαιρετικούς καθηγητές, που προσφέρουν αλληλέγγυα και γενναιόδωρα τον πολύτιμο χρόνο τους».
Για τη φετινή σχολική χρονιά, τα θερινά μαθήματα προετοιμασίας υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2023 θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 15 Ιουνίου (οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected] μέχρι και την Τετάρτη 1 Ιουνίου), ενώ τα μαθήματα για όλες τις τάξεις τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, τηρουμένων όλων των οδηγιών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στην ιστοσελίδα του δήμου Αγίου Δημητρίου, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις αιτήσεις μαθητών και εθελοντών, τα κριτήρια μοριοδότησης και τον Κανονισμό Λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου (καθώς και στο τηλ. 210 9840717).
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κοινωνικού Φροντιστηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πάνος Μπαντούνας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι η 10η χρονιά λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και νιώθουμε υπερήφανοι για τη μέχρι τώρα ανοδική του πορεία, τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών, το υψηλό επίπεδο των εθελοντών και τις πολλές επιτυχίες κάθε χρόνο στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Από το 2013 έως σήμερα έχουν φοιτήσει στο Κοινωνικό Φροντιστήριο πάνω από 800 μαθητές, ενώ ο αριθμός των εθελοντών που έχουν συμμετάσχει φτάνει τους 150. Σε μια εποχή, που η κρίση στέκει σαν δαμόκλειος σπάθη και που ο ατομικισμός κυριαρχεί, εμείς στον Άγιο Δημήτριο με σύμμαχο τη συνεχή επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη, σε πείσμα όλων των καιρών, σε πείσμα όλων των καταστάσεων, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ε