today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Κ.Σκρέκας: Φέρνουμε το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Δυτική Ελλάδα, διότι φέρνουμε ένα καθαρό και φθηνό καύσιμο, το φυσικό αέριο, σε πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση. Ένα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα τις παραγωγικές μονάδες. Έτσι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να μπορούν με ίσους όρους να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με αφορμή την έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις σε δύο άξονες» και εξήγησε: «Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την διασφάλιση της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού, δηλαδή να μην μείνει η Ελλάδα χωρίς καύσιμα και χωρίς ενέργεια». «Ο δεύτερος άξονας» είπε «αφορά την διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας» και υπενθύμισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα δίνει επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 1,5% με 2% του ΑΕΠ της χώρας, όταν η μέση στήριξη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 0,6% του ΑΕΠ των άλλων χωρών». Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναλογικά με την οικονομία της και τον πληθυσμό της, για να στηρίξει και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την πραγματικά εκρηκτική ενεργειακή κρίση».

Μιλώντας για τη επόμενη ημέρα της ενεργειακής κρίσης, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «με την στρατηγική που χαράσσουμε τώρα, θα διασφαλίσουμε τα επόμενα χρόνια ότι ανεξαρτήτως καταστάσεων θα έχουμε στην Ελλάδα προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με τρόπο που θα έχει προβλεψιμότητα και θα δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην χώρα μας». «Για να το πετύχουμε αυτό», συνέχισε, «διασφαλίζουμε τη διαφοροποίηση στις πηγές ανεφοδιασμού και τριπλασιάζουμε τις δυνατότητες της χώρας να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα ως μία βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη». Επίσης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τους απαραίτητους σχεδιασμούς ώστε μέχρι το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από αναγνώσιμες πηγές».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας αναφέρθηκε στις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Δυτική Ελλάδα η προμήθεια υγροποιημένου αερίου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μοναδικό και πρωτοποριακό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, που βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα, πιο αδικημένες γεωγραφικά ζώνες της χώρας. Αυτόν τον αποκλεισμό έρχεται να άρει η ΔΕΔΑ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία είναι ασφαλής, καινοτόμος και περιβαλλοντικά πιο ήπια. Με το συγκεκριμένο έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Βασίλης Κοτρώνης, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την έναρξη του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου, με άμεσο όφελος στον πολίτη, από την εποχή της ηλεκτροδότησης τους. Επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου ύψους 42,3 εκατομμυρίων ευρώ για τις τρεις πόλεις έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «σήμερα είναι μία ημέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται», προσθέτοντας: «Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».

Ακόμη, ο περιφερειάρχης είπε ότι «τα πρώτα νοικοκυριά και οι πρώτες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε λίγους μήνες», επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ένα έργο που μέσω της Περιφέρειας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου 208 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει χιλιάδες οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες με το φυσικό αέριο στις τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο». Επίσης είπε ότι βάσει του σχεδιασμού, προβλέπονται οι εξής συνδέσεις:

– Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος καθώς επίσης 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.

– Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724, καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.

– Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ