Πριν από 1,5 χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ, προσωπικό φίλο του Ταγίπ Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο και εισέπραξε μπόλικη συμπάθεια και κατανόηση για τις ελληνικές ανησυχίες, αναφορικά με τις επιθετικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά μέχρι εκεί…
Σήμερα, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει στο περιβόητο Οβάλ Γραφείο για να πάρει χειροπιαστά ανταλλάγματα για τα ελληνικά συμφέροντα, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Του Κώστα Πασίση
Η χώρα μας έχει δώσει τα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας της, ως πιστός σύμμαχος της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα στη Μεσόγειο, με τις διεθνείς συμμαχίες της στη Μεσόγειο και την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της.
Εν ολίγοις έχει γίνει περιφερειακή δύναμη και ζητά να αναγνωριστεί εμπράκτως ο ρόλος της στην περιοχή και κυρίως να μπει ένα «φρένο» στις απειλές, στους εκβιασμούς και στα «παιχνίδια» της Άγκυρας.
«Είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε και δεδομένη στήριξη», υπογράμμισε με νόημα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Μια φράση-κλειδί για τη νέα στρατηγική της χώρας μας και τις επιδιώξεις της, στο πλαίσιο μιας πολυσχιδής εξωτερικής πολιτικής.
Η ατζέντα Μητσοτάκη-Μπάιντεν
Τα θέματα που θα συζητήσουν στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών είναι πολλά και καυτά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, τα ενεργειακά ζητήματα, το Κυπριακό με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια, το επιχειρείν αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις όλες τις παρενέργειες της.
Τα ελληνοτουρκικά θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο, με το γνωστό ενεργό cassus belli.
Οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος αποτελεί σοβαρό επεισόδιο και εγκυμονεί κινδύνους εμπλοκής με πραγματικά πυρά.
Η Γαλάζια Πατρίδα και η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι θέματα μείζονος σημασίας, σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας ανοίγει και τις τουρκικές ορέξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ χωρίς μισόλογα, κάνοντας αναφορά και στην κύρωση της πρόσφατης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, που είναι δεσμευτική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή Μπλίνκεν.
Συζήτηση σε βάθος αναμένεται να γίνει για τα εξοπλιστικά προγράμματα με το θέμα να γίνεται ακόμη πιο καυτό μετα το αίτημα των τούρκων για την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών της ίδια κατηγορίας όπως ανέφερε σε δημοσίευμα της η WSJ.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τις λεπτές γεωπολιτικές ισορροπίες και έχει κατά νου να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα σε εξοπλιστικό επίπεδο, με ανοικτό να παραμένει το θέμα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών F35.
Εξίσου δύσκολο είναι και το «κομμάτι» των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά, καθώς το όλο ζήτημα αφορά το μοίρασμα των υδρογονανθράκων που διεκδικούν όλες οι χώρες της περιοχής.
Ένα θέμα που έχει πάρει το χαρακτήρα του επείγοντος, μετά τη στρατηγική απόφαση της Ευρώπης για απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο…
Στο οβάλ γραφείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπροσωπήσει και την Κύπρο, επισημαίνοντας το τουρκικό «μπούλινγκ» σε βάρος της Λευκωσίας και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με ευθύνη της Τουρκίας.
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα παραθέσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της συζύγου του Μαρέβας και την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο, που αποτελεί ένα από τα τρία ισχυρά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ και θα κρίνει το τουρκικό αίτημα για την αγορά νέων F-16.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ομιλία του χαρακτηρίζεται ως ιστορική…