Στην εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους επιμέρους κλάδους της δείχνουν διεθνείς προσωπικότητες και brands που έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gruppo Cucine Γιώργος Λεβεντάκης, με αφορμή την παρουσία στην Ελλάδα του Massimo Iosa Ghini, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ιταλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στη διεθνή σκηνή του design. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του τρίτου Kitchen Theory που διοργάνωσε η Gruppo Cucine με τη συνεργασία της Design Ambassador. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεβεντάκης ο ερχομός του Massimo Iosa Ghini και εκπροσώπων του διεθνούς brand Snaidero στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι παρά τις νέες προκλήσεις βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και οι ξένοι οίκοι μας εμπιστεύονται.
Στην κατασκευή ενός σπιτιού το έργο ξεκινά από την κουζίνα και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα.
O Massimo Iosa Ghini, που από το 2017 κατέχει τον τίτλο «Ambassador of Italian Design» και μετρά συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Ferrari, η IBM, η Alitalia και πολλές άλλες επωνυμίες αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχέση που μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική, το design και η μαγειρική. «Η κουζίνα ήταν πάντα το κεντρικό μέρος του σπιτιού, είναι η «φωτιά» που παράγει, σε όλες τις παραδόσεις. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτή τη φωτιά στο κέντρο της. Με αυτή την έννοια, η κουζίνα ενσαρκώνει και εκφράζει την ίδια την ιδέα του σπιτιού. Εναπόκειται σε εμάς τους σχεδιαστές να ερμηνεύσουμε αυτό το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντικατοπτρίζει και να ικανοποιεί τις σύγχρονες μεταμορφώσεις και ανάγκες. Ο χώρος της κουζίνας μπορεί να θεωρηθεί θεμελιώδης για το σπίτι και, κατά συνέπεια, για όλη την αρχιτεκτονική. Σε ένα οικιστικό έργο, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο σπίτι είτε για μια σειρά διαμερισμάτων, το έργο ξεκινά από την κουζίνα και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα», αναφέρει ο Ιταλός αρχιτέκτονας.
Αναφερόμενος στο μέλλον των κατασκευών ο Ιταλός αρχιτέκτονας επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι οι άνθρωποι θα θέλουν να ζουν όλο και περισσότερο σε φωτεινά, μεγαλύτερα σπίτια με ισχυρή σχέση με το πράσινο. Κατοικίες που καταναλώνουν ελάχιστα και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος ένας σημαντικός μετασχηματισμός στον κατασκευαστικό τομέα, ευνοώντας υλικά, τεχνικές και συστήματα που εντάσσονται σε πλαίσια βιωσιμότητας.
Ο Massimo Iosa Ghini αναφέρει ότι εναπόκειται στους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες να αναπτύξουν έργα που θα συγκρίνονται με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πραγματικότητα. Ξεκινώντας από τη μεγάλη μεσογειακή παράδοση έχουν πολλά να πουν για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ένα βασικό θέμα για τη νέα αρχιτεκτονική. Η Biennale νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι μια καλή πρωτοβουλία, που δίνει προβολή σε νέες προτάσεις, επισημαίνει. Μιλώντας για προσωπικότητες που έχουν ενασχοληθεί με διάφορους τομείς αναφέρεται στον ελληνικής καταγωγής Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), με πολυσύνθετο έργο στη μουσική και την αρχιτεκτονική και την στενή σχέση του με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τις θετικές επιστήμες.