today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Αδ.Γεωργιάδης: Ζούμε τον μεγαλύτερο πληθωριστικό κύκλο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από την εποχή του Β´Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είπε ότι «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, είναι περισσότερα από το σύνολο των προστίμων που έχει επιβάλει το υπουργείο Εμπορίου, από το 1974».

«Ο κόσμος βεβαίως, αυτό που βλέπει είναι ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός. Αυτό που νοιάζει τον καταναλωτή, είναι ότι πληρώνει για το ίδιο προϊόν υψηλότερες τιμές. Οι ακριβότερες όμως τιμές που πληρώνει ο κόσμος, και δυστυχώς αυτό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου σήμερα, οφείλονται στον πλημμελή έλεγχο του κράτους; Οφείλεται σε πλημμελή έλεγχο της ΔΙΜΕΑ; Ή οφείλεται σε αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες; Το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος οδήγησε στην αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου και την αύξηση του πετρελαίου brent;», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε πως ειδικά για τα καύσιμα, οι έλεγχοι είναι συνεχείς. «Και στα νησιά, που βλέπουμε οι τιμές να έχουν ξεφύγει, έχουμε στείλει ειδικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, εδώ και αρκετές μέρες για να δούμε γιατί κάποια πρατήρια πουλάνε στο 2,50 και άλλα πουλάνε στο 2,25», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε πάντως: «Κι εγώ προτίθεμαι να πάω σε μερικά πρατήρια ο ίδιος για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Αν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και πέφτει το ευρώ, θα ανεβαίνει η τιμή του καυσίμου στα πρατήρια, γιατί ανεβαίνει η τιμή του διυλιστηρίου, διότι ανεβαίνει η τιμή της πρώτης ύλης».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε και τον δημόσιο σχολιασμό της Έφης Αχτσιόγλου για την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια. «Ακρίβεια Μητσοτάκη είναι στις ΗΠΑ; Το ρεκόρ πληθωρισμού στο Βέλγιο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Στη Γερμανία, ρεκόρ πληθωρισμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Δεν θα συνεννοηθούμε έτσι. Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «πραγματικός τρόπος να αποκλείσεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό, όταν έχεις μια συνδεδεμένη ελεύθερη οικονομία με τις άλλες, που έχει τεράστιες εισαγωγές, δεν υπάρχει» και «δεν υπάρχει όπλο, για να εμποδίσεις την έλευση του εισαγόμενου πληθωρισμού σε ανοιχτή οικονομία». Γι΄αυτό ρεκόρ πληθωρισμού, καταγράφουν όλες οι χώρες του πλανήτη, η μια μετά την άλλη, χωρίς καμία εξαίρεση, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε δηκτικά: «Για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Για τον πλανήτη».

«Αυτό που ζούμε από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μάλλον το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άγνωστης κατάληξης αυτή τη στιγμή. Εύχομαι την ταχύτερη ομαλοποίηση στην περιοχή. Δεν την βλέπω, για να είμαι ειλικρινής. Είναι ένα τεράστιο γεγονός που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, στον πλανήτη, προκαλεί εκατομμύρια πρόσφυγες, δημιουργεί ανασφάλεια, αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, δημιουργεί, για πρώτη φορά, ανησυχία ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο. Αυτά είναι απίστευτα γεγονότα που ζούμε. Και σε αυτό το απίστευτα τεράστιο ιστορικό γεγονός, η άποψη της αντιπολίτευσης είναι ότι φταίει ο Μητσοτάκης», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πάταξη του παραεμπορίου. «Σήμερα, δεν έχετε διαπιστώσει μεγάλη διαφορά, ως προς τις διαστάσεις του παραεμπορίου, στους δρόμους, σε σχέση με το 2019, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου; Δεν το έχετε διαπιστώσει; Μα τυφλός να είσαι, έχεις καταλάβει τη διαφορά», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη γίνει δημόσιες αναφορές, από το σύνολο, σχεδόν, των εμπορικών συλλόγων της χώρας, που ευχαριστούν το υπουργείο, «γιατί επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το παραεμπόριο είναι υπό έλεγχο».

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην κάλυψη των κενών της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, που διαπιστώθηκαν από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε, ως προς την αναγραφή τιμών, και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, ότι τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών, για την ύπαρξη μειωμένης τιμής, ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που έμπορος χρησιμοποιεί τεχνητά διογκωμένες τιμές, ως τιμές αναφοράς.

Η ψήφιση και εφαρμογή του σχεδίου νόμου θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και ειδικότερα στις συναλλαγές, μέσω διαδικτύου, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Βασιλειάδης και υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις επεκτείνουν τα δικαιώματα των καταναλωτών που αφορούν φυσικά αγαθά και υπηρεσίες, σε νέα πεδία, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα ηλεκτρονικά αγαθά και το ψηφιακό περιεχόμενο. «Το σχέδιο διασφαλίζει ότι οι σχέσεις, μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, είναι δίκαιες και διαφανείς», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και στάθηκε ιδίως στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή από παραπλανητικές πρακτικές στην περίπτωση προσφορών ή εκπτώσεων, καθώς πρέπει να γνωστοποιείται πώς προέκυψε μια αγορά, να γνωστοποιούνται και τα πλήρη στοιχεία του προμηθευτή, όπως επίσης αν πρόκειται για επαγγελματία έμπορο ή για ιδιώτη. Εμφατικά αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να προβεί στην έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας, για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ψηφιακών εφαρμογών. «Πρόκειται για μια διαρκώς αυξανόμενη αγορά, ενώ και η πρόσβαση των ανηλίκων γίνεται ολοένα και πιο εύκολη», είπε τονίζοντας ότι είναι σημαντική η ύπαρξη κανόνων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που έρχεται εν μέσω της χειρότερης πληθωριστικής κρίσης της τελευταίας 25ετίας, μπορεί να γίνει κατανοητό, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ, να θωρακίσει αλλά και να ρυθμίσει την εσωτερική αγορά του λιανεμπορίου, υπό τη σκιά της αλματώδους αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδοτήθηκε τα χρόνια της πανδημίας και με τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής ζωής. Ιδίως για την οικονομική συγκυρία, είπε ότι ο σημερινός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της ηθελημένης αδράνειας της κυβέρνησης και όχι μόνο αποτέλεσμα των εξωτερικών πιέσεων της οικονομίας. Ο βουλευτής είπε πάντως ότι επί της αρχής, οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται σε θετική κατεύθυνση, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η ψευδής αναγραφή τιμών, η παραπλάνηση καταναλωτών σε περιπτώσεις εκπτώσεων και η επέκταση της διαφάνειας στις περιπτώσεις που πλατφόρμες προσφέρουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προσπάθεια «θεσμικής θωράκισης των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και των εμπορικών πρακτικών τους, την ώρα που τα δικαστήρια κατακλύζονται από υποθέσεις που σχετίζονται με τις ρήτρες αναπροσαρμογής». Επισήμανε επίσης, ότι απουσιάζουν διατάξεις για τη στήριξη των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, ανέφερε ότι οι κατευθύνσεις της νομοθετικής παρέμβασης κρίνονται θετικές αλλά είναι καθυστερημένες, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι διψήφιος, για πρώτη φορά, μετά από 28 έτη, αγγίζοντας το 10,2% και ενώ δεν έχει αξιοποιηθεί κανένα θεσμικό εργαλείο για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και ενώ προχωρά η κυβέρνηση στη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Ο βουλευτής, που εκτίμησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά», παρατήρησε ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. «Η πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι ο πληθωρισμός είναι ένα φυσικό γεγονός που θα ατονήσει από μόνο του, πρέπει να τελειώσει», είπε ο κ. Πάνας που κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να εξετάσει την τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το σύστημα της οικονομίας της αγοράς, που έχει ως Θεό του την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί παράλληλα να προστατεύει τον καταναλωτή. «Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία, επιδιώκει την εκτόνωση της δυσαρέσκειας από τα απαράδεκτα φαινόμενα που ζούμε, τα οποία είναι σύμφυτα στον καπιταλισμό, χωρίς προστασία του καταναλωτή και όχι γενικά του καταναλωτή, αλλά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόβλεψη στην Οδηγία ορισμένων ελάχιστων δικαιωμάτων για τους καταναλωτές και η θέσπιση κάποιων υποχρεώσεων των επιχειρηματικών ομίλων στην ουσία καταλήγει να αποτελεί “φύλλο συκής”», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη ανούσιο νομοσχέδιο που κατατίθεται σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ένα μεγάλο μέρος του δε οφείλεται στα λάθη της κυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, που επισήμανε ότι σήμερα εκτός από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, οι παραδοσιακές πρακτικές στα καταστήματα πλήττονται από τις on line αγορές. «Έχουμε την άποψη», είπε επίσης ο Βασίλης Βιλιάρδος, «πως ο πραγματικός σκοπός της Οδηγίας, δεν είναι η προστασία των καταναλωτών αλλά οι ομοιόμορφοι κανόνες για τις πολυεθνικές εντός της κοινής αγοράς», επειδή «μόνο το 36% των Ευρωπαίων καταναλωτών εμπιστευόταν, με στοιχεία του 2015, να προβεί σε διασυνοριακές αγορές, ενώ το 40% των εμπόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούσαν εμπόδιο τις διαφορετικές νομοθεσίες στη δουλειά τους».

«Ωραίες λέξεις, κενού περιεχομένου, όταν βλέπουμε τι γίνεται σήμερα με την ακρίβεια, με τη μιζέρια, με την απαξίωση του κόσμου και της ζωής μας», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. Ιδίως για τις παραπλανητικές πρακτικές, αναρωτήθηκε ποιος δημόσιος φορέας θα ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων. Επισήμανε δε, ότι διαφαίνεται η τάση για τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το 97% των επιχειρήσεων έχουν λιγότερους από 9 εργαζόμενους και «αν αυτός ο ιστός καταστραφεί, τότε θα καταστραφεί και η οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ