today-is-a-good-day
16 C
Athens

Η ξεδιάντροπη προκλητικότητα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές χρυσοκάνθαρων αξιωματούχων της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η οποία ενδέχεται να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, οι άλλοι φωστήρες της  Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει, τη χρήση δανείων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα οποία θα εγγυηθούν τα κράτη τα κράτη μέλη, για να παρέχει επείγοντα κονδύλια στην Ουκρανία για την καταβολή μισθών και παροχών τα οποία ενδέχεται να ανέλθουν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες. Μετά από αυτές τις διαρροές, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, έως που θα φτάσει επιτέλους, η υποκρισία και η προκλητικότητα αυτής της ακριβοπληρωμένης και πέρα από κάθε αμφιβολία κατώτερης των περιστάσεων, γραφειοκρατίας των Βρυξελλών;

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία και ο λαός της, βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία, από την παράνομη και εγκληματική εισβολή του Πούτιν και αξίζουν κάθε στήριξη και βοήθεια, από όλους τους λαούς και τις δημοκρατίες ανά την υφήλιο. 

Την ίδια όμως στιγμή, οι μνήμες είναι ακόμη νωπές, από τα ξεδιάντροπα και εγκληματικά μνημόνια, όταν οι ίδιοι, μη εκλεγμένοι, χρυσοκάνθαροι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, εξευτέλιζαν την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια χωρών και των λαών τους, με τα εξευτελιστικά μνημόνια. Όταν οδηγούσαν στην απελπισία και σε αυτοκτονία πολίτες της δήθεν ενωμένης Ευρώπης. Όταν μιλούσαν και αντιμετώπιζαν εκλεγμένους Πρωθυπουργούς και Υπουργούς κυβερνήσεων, χωρών μελών της Ε.Ε., με τρόπο απαξιωτικό και εξευτελιστικό. Όταν εδώ στην πατρίδα μας, τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού που δεν ήταν του χεριού τους για να φέρουν στην εξουσία τον χρήσιμο δήθεν επαναστάτη, για να κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Τότε δεν ήθελαν καν να ακούσουν για έκδοση κοινού χρέους ή για ευρωομόλογο. Τώρα, όμως, που για μια ακόμη φορά η ανικανότητα τους να διαμορφώσουν σοβαρή στρατηγική και σχέδιο για την έξοδο από μια τρομακτική οικονομική κρίση, που και πάλι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκατοντάδες Ευρωπαίους πολίτες στην φτωχοποίηση ξαφνικά αυτό που έφτυναν είναι χρήσιμο. Αλλά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όχι για την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων πολιτών της δήθεν ενωμένης Ευρώπης. Για τα συμφέροντα που με τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών, θα τα οικονομήσουν ανοικοδομώντας την Ουκρανία.

Ειλικρινά, είναι σοβαροί αυτοί οι προκλητικοί, μη εκλεγμένοι, χρυσοκάνθαροι γραφειοκράτες. Ειλικρινά, οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, κάθονται και ακούνε τέτοιου είδους σχέδια, όταν ο απλός Ευρωπαίος πολίτης, πηγαίνει καθημερινά στο βενζινάδικο και στο σούπερ μάρκετ και κλαίει με μαύρο δάκρυ. Όταν έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά παθαίνουν εγκεφαλικό.

Το σχέδιο…

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τραγικός από όλες τις απόψεις εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό, στο πλαίσιο ευρύτερου πακέτου το οποίο θα απορροφήσει, τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας στις 18 Μαΐου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο, η Ε.Ε., επιθυμεί τη δημιουργία πλατφόρμας με την Ομάδα των Επτά χωρών και άλλα έθνη για να συμβάλουν στην προσπάθεια, και την Ε.Ε. να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, έχουν πει στην Κομισιόν, να συμπεριλάβει διάφορες επιλογές στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας. Οι χώρες αυτές, έχουν προειδοποιήσει ότι μια νέα έκδοση του ταμείου ανάκαμψης μετά την πανδημία, θα απαιτήσει εις βάθος συζητήσεις και τόνισαν τη συμμετοχή χωρών και οργανισμών εκτός Ε.Ε. Όπως αναφέρεται, ένα από τα πρώτα καθήκοντα, θα είναι η εκτίμηση του ποσού χρημάτων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της χώρας, με την ουκρανική κυβέρνηση να εκτιμά, ότι ο αντίκτυπος του πολέμου ενδέχεται να φτάσει τα 560 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων απωλειών. Βραχυπρόθεσμα, η Ουκρανία εκτιμά ότι χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.

Εγγυήσεις δανείων…

Η Κομισιόν, συζητά πρόσθετη μακροοικονομική οικονομική βοήθεια, ωστόσο επιθυμεί τα κράτη μέλη, να παρέχουν εγγυήσεις σε περίπτωση που η εμπόλεμη χώρα δεν αποπληρώσει τα δάνεια.

Κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να στηρίξει η Ευρώπη την Ουκρανία. Αλλά για να στηριχθεί η Ουκρανία, απαιτείται να στηριχθεί και να μείνει όρθιος ο Ευρωπαίος πολίτης.

Αντί να στρωθούν κάτω και να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό και λειτουργικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα ανακουφίσει τους για πάνω από μια δεκαετία πληγέντες ευρωπαίους πολίτες, οι μη εκλεγμένοι και μη έχοντες κυβερνήσει ούτε περίπτερο, γραφειοκράτες των Βρυξελλών, συνεχίζουν να προκαλούν.

Για μια ακόμη φορά, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, προκαλεί ξεδιάντροπα και αποδεικνύει την άμεση ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του οικοδομήματος της ΕΕ, η οποία εάν δεν προχωρήσει άμεσα, θα οδηγήσει σε διάλυση την Ευρώπη και σε κοινωνικές εκρήξεις οι οποίες θα σαρώσουν τα πολιτικά συστήματα, από άκρη σε άκρη της Γηραιάς Ηπείρου.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ