today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και τραβάει το σχοινί. Η ελληνική αντίδραση

Μόλις 45 ημέρες άντεξε η «ανακωχή» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το μπαράζ των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά οι σχέσεις των δύο χωρών επιστρέφουν στην …κανονικότητα των ωμών προκλήσεων και παραβιάσεων, που εγκυμονούν κινδύνους για «ατύχημα» ακόμη και για «θερμό» επεισόδιο.

Του Κώστα Πασίση

Στο «κρεσέντο» των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση απάντησε άμεσα και αποφασιστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ενημέρωσε για τα επικίνδυνα νέα παιχνίδια της Άγκυρας, που «τορπιλίζει» το υποτιθέμενο καλό κλίμα των δύο χωρών.

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του , κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν. Και διαμήνυσε στον αρχηγό του ΝΑΤΟ ότι αυτή η συμπεριφορά «πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι  «Η Ελλάδα θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora». Και υπενθύμισε με νόημα «ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ», στέλνοντας ένα τελευταίο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα…

Η επιθετικότητα της Τουρκίας ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προαλείφεται για υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι καθόλη τη διάρκεια του 2021, από πλευράς Τουρκίας  σημειώθηκαν 48 υπερτάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και προχθές, μόλις σε μια ημέρα είχαμε 41, που δείχνει μια περίεργη και πρωτόγνωρη κλιμάκωση.

Το στίγμα της ελληνικής αντίδρασης στην κλιμακούμενη ένταση της Άγκυρας έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «οι προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πως μεταφράζεται η εν λόγω δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου φάνηκε από τις άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας.

Πως ερμηνεύεται η νέα τουρκική προκλητικότητα

Το ΥΠΕΞ προχώρησε σε δύο έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας ότι εν λόγω παραβατική συμπεριφορά παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και υπονομεύσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πέταξε έξω την Τουρκία  από την άσκηση Tiger Meet, δείχνοντας τις προθέσεις της για  σκλήρυνση της γραμμής της, όσο χρειαστεί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση «πάγωσε» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά τα μέτρα στο …πεδίο, αυτά φάνηκαν από τις αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών, από ελληνικά μαχητικά, που με εντολή του αρχηγείου της Πολεμικής αεροπορίας τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα.

«Επιστρέφουν σε αυτά που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο, Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, κάνοντας την πρώτη ανάγνωση της ύποπτης συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις δήλωσε ότι ο ίδιος «δε βλέπει να υπάρχει κάποια αλλαγή στρατηγικής από πλευράς Άγκυρας και όπως είπε αυτό προκύπτει από την επιθετική ρητορική της, η οποία συνεχίστηκε και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν».

Και η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες οι κ.κ  Τσαβούσογλου και Ακάρ επανέφεραν στο προσκήνιο τόσο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» όσο και την πρόκληση με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που κατά …σύμπτωση απειλούνται από την Τουρκική στρατιά του Αιγαίου.

Για το ίδιο θέμα σε δηλώσεις του στο Σκαι, ο  αν. καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Μάνος Καραγιάννης, ανέφερε ότι «η Τουρκική ηγεσία φαίνεται να πιστευει, λόγω του Ουκρανικού, ότι έχει το περιθώριο να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα. Επίσης, ότι το timing είναι ευνοϊκό, επειδή έχουν αλλάξει κάπως οι ισορροπίες μέσα στο ΝΑΤΟ και ότι η Τουρκία γίνεται πιο σημαντική, γιατί συνορεύει με Ρωσία και Ουκρανία και έχει αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα πάντως με στρατιωτικούς αναλυτές, οι αναχαιτίσεις στον αέρα με οπλισμένα τα μαχητικά είναι επικίνδυνα παιχνίδια που κανείς δε γνωρίζει εκ των προτέρων, την κατάληξη τους.

Σημειώνεται ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με τις υπερπτήσεις έγινε μετά την πρόσκληση Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση στο οβάλ γραφείο.

Αντίθετα ο Τούρκος πρόεδρος, που επιθυμεί διακαώς ένα νεύμα από τον Αμερικανό πρόεδρο για συνάντηση, βρίσκεται στην αναμονή και το χειρότερο για τον ιδιο  είναι ότι στον ορίζοντα δε διαφαίνεται τέτοια προοπτική…

Τέλος, εξίσου προκλητική ήταν και η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ανέφερε ότι οι υπερπτήσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου ήταν απάντηση της πολεμικής αεροπορίας της Άγκυρας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχε κάνει η Ελλάδα κοντά στις τουρκικές ακτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ