today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Πως διάβασε το Μαξίμου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της εκλογής Προέδρου τον Μάιο

Ως ένα συνέδριο για τη νομή της κομματικής εξουσίας και ορατό  πολιτικό αφήγημα το  «σκληρό ροκ» προς την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.  Υπό αυτό το πρίσμα είδαν  στο Μαξίμου, τη διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έριξε αυλαία με τη σκληρή κόντρα «προεδρικών» και «Ομπρέλας» για την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 15 Μαΐου, μια ημερομηνία-κλειδί για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.

Του Κώστα Πασίση

Άκρως σκωπτική ήταν για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η αναφορά Μητσοτάκη, στο προσύνεδριο της ΝΔ στη Νίκαια. «Μακάρι  να κάνουν συνέδριο κάθε χρόνο. Για να μας θυμίζουν από τι γλιτώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνολικά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε στην προσπάθεια διευθέτησης ισορροπιών και ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών. Το κατά πόσο πέτυχε το στόχο του δεν φαίνεται να είναι απολύτως καθαρό και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μας αφορά. Εκείνο που όμως είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι για μια ακόμη φορά φάνηκε η τεράστια απόσταση που χωρίζει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ανάγκες της ζώσας κοινωνίας», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου, με την κυβέρνηση να σηκώνει το «γάντι»  και να λέει  στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα μείνει με «σταυρωμένα» χέρια και θα απαντάει στις προκλήσεις μια προς μια…

Παρότι ήταν μια εσωτερική κομματική διαδικασία, η κυβέρνηση παρακολούθησε με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τα τεκταινόμενα στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο και αυτό φάνηκε από τα άμεσες ανακοινώσεις της.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός περιμένει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πόλωση, οξύτητα, λαϊκισμό και ενδεχομένως και πολιτικά κτυπήματα κάτω από τη μέση, καθώς μια πιθανή νέα ήττα στις εκλογές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, θα είναι μη διαχειρίσιμη για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου δεν είδαν στο συνέδριο κανένα νέο πρόσωπο από τα ήδη γνωστά στη «Νέα Εποχή», όπως αναγραφόταν στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος. Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν μόνο οι «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς και Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν(!) από τους οπαδούς…

Εκεί που στέκονται περισσότερο είναι στην  ένταση που επικράτησε με την «Ομπρέλα», η οποία απείλησε με αποχώρηση από το συνέδριο.

Αιτία η διαφωνία για την αυτοπρόσωπη ή ηλεκτρονική εγγραφή μέλους στον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 15 Μαΐου.

Επίσημα εκείνο που λένε οι βουλευτές της ΝΔ, όπως επί παραδείγματι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι ότι στο εαρινό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε «μια αν μη τι άλλο ηχηρή εσωκομματική αντιπολίτευση».

Σημείο αναφοράς το ΚΙΝΑΛ

Ανεπίσημα όμως, το αφήγημα έχει μια πιο δραματική χροιά, καθώς σχετίζεται με την ενότητα του κόμματος και με ραγδαίες  εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής…

Καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκαν βαριές κουβέντες και γενικότερα το κλίμα ήταν «ηλεκτρισμένο», παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος έδειξε ότι δεν ήθελε σύγκρουση.

Το στοίχημα πλέον μεταφέρεται στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, ενώ μένει σε εκκρεμότητα ακόμη ο αριθμός των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη είναι περίπου 60.000. Όταν έλθει η ώρα της κάλπης θα ψηφίσουν περισσότεροι και που θα φθάσει ο αριθμός των μελών; Αυτό είναι ένα από τα «καυτά» και κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται στις ζυμώσεις του παρασκηνίου.

Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που έχει γίνει σημείο αναφοράς, στο δεύτερο γύρο ψήφισαν περισσότεροι από 206.000 φίλοι και μέλη του κόμματος.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ομπρέλα την ημέρα της εκλογής αλλά και την επόμενη…

Στην Κουμουνδούρου πάντως το κλίμα επίσημα τουλάχιστον είναι πανηγυρικό. Οι προεδρικοί στέκονται στην κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι βγήκε ενισχυμένος και στις 15 Μαΐου θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης εκλεγμένος από τη βάση.

Σύμφωνα με το συριζέικο θεώρημα, ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να περάσει και το μήνυμα της «Πολιτικής Αλλαγής» που ήταν από τα βασικά συνθήματα του συνεδρίου και για τους γνωρίζοντες μεταφράζεται στο μετασχηματισμό του κόμματος επί το σοσιαλιστικότερο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ