“Απέναντι στα επίδικα της κοινωνίας και στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά με ένα πλέγμα θέσεων και προτάσεών που εγκρίθηκαν ομόφωνα από το 3ο συνέδριό του και μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, απευθύνει συγκεκριμένη πρόσκληση πάνω σε μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση”, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real fm 97.8.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
«Η συνολική εικόνα του συνεδρίου σφραγίζεται από την ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε, μετά δε και από τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες που έγιναν γύρω από τα θέματα του καταστατικού που αναφέρατε. Διότι στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι, το πρώην κυβερνητικό κόμμα, δεύτερο σήμερα, πρώτο νομίζω αύριο ή σε λίγους μήνες ως προς τα ποσοστά του, τι προτάσεις καταθέτει για τα επίδικα της κοινωνίας, για τα μεγάλα προβλήματα, για την ακρίβεια, για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία, πραγματικά, έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κόσμο. Ως προς αυτό, το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι το μήνυμα μιας μεγάλης σύμπτωσης απόψεων. Δεν γίνεται μεγαλύτερη».
«Σε ένα συνέδριο έχει σημασία να κατατίθενται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και εάν αυτό μετά, ως συλλογικό βουλευόμενο σώμα, έχει την ικανότητα να συνθέτει. Αυτό νομίζω ότι το πετύχαμε με την Πολιτική Απόφαση. Η Πολιτική Απόφαση δεν έχει να κάνει μόνο με κάποιες συμπτώσεις γύρω από στενά προγραμματικά ζητήματα, έχει να κάνει και με ταυτοτικά ζητήματα του κόμματός μας. Με σαφήνεια, λοιπόν, απαντήσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ούτε Κεντροαριστεράς, ούτε κάποιας ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Τα αναφέρω όλα αυτά επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόντουσαν στο δημόσιο λόγο σε μια συζήτηση γύρω από το τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήσαμε, λοιπόν, σ’ αυτό».
«Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση του κόμματος, τις καταστατικές διατάξεις; Προφανώς υπήρξαν και ακριβώς αυτές παραπέμφθηκαν τελικά να επιλυθούν μέσα από την κάλπη που θα στηθεί για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Μαΐου. Σε αυτό πάνω υπήρχε διαφορετική προσέγγιση. Εγώ υποστήριξα ότι εφόσον το σώμα είχε συγκληθεί, να του δοθεί εκεί η δυνατότητα να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Αυτό δεν έγινε δεκτό, υπήρξε μια άλλη επιλογή, προχωράμε με αυτό που επέλεξε η πλειοψηφία του σώματος. Υπάρχουν και πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ο καθένας με τα δικαιώματά του και με την παρουσία του».
«Στη ΝΔ δεν υπάρχουν μέλη, είναι “αόρατα” τα μέλη, είναι μητρώα μελών, είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας οι οργανώσεις της. Έχετε δει γραφεία της ΝΔ στις γειτονιές, να συμμετέχουν εκεί οι άνθρωποι σε κινητοποιήσεις, να συνεδριάζουν; Τίποτα. Είναι προσωπικοί μηχανισμοί των διαφόρων πολιτευτών, σε κάποια ηλεκτρονικά αρχεία. Σχολιάζω το μοντέλο πολιτικής, μην υποτιμάμε το μοντέλο πολιτικής που χαρακτηρίζει ένα κόμμα. Αν θέλουμε ο κόσμος να συμμετέχει -όποιοι επιλέγουν να είναι μέλη ενός κόμματος- με έναν ουσιαστικό τρόπο, τότε αυτό πρέπει να τους δίνει ρόλο και χώρο. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στο παλιό ΠΑΣΟΚ, σημερινό ΚΙΝΑΛ, ούτε στη ΝΔ».
«Το εγχώριο πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον μέχρι το ‘15 που κατέρρευσε, χαρακτηριζόταν από τις πελατειακές σχέσεις. Ο φαύλος δικομματισμός του παρελθόντος, τι έκανε ουσιαστικά; Πετύχαινε πάρα πολύ υψηλά εκλογικά ποσοστά στη βάση πελατειακών δικτύων, ενός πελατειακού κράτους που ρήμαξε την χώρα».
«Σήμερα υπάρχει το θέμα της συγκρότησης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Εμείς απευθύνουμε μια συγκεκριμένη πρόσκληση πάνω σε μία συγκεκριμένη προγραμματική βάση. Θέλουμε να καταργηθεί ο “νόμος Χατζηδάκη” για τα απλήρωτα 10ωρα, τις αναιτιολόγητες απολύσεις; Να μας το πει το ΚΙΝΑΛ μια και μιλάτε για το ΚΙΝΑΛ. Θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσει το όργιο της κερδοσκοπίας και της “αιμορραγίας” των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών; Με συγκεκριμένες προτάσεις, μείωση του ΦΠΑ, παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, τα έχουμε πει όλα αυτά. Θέλουμε στην υπόθεση του κλίματος να μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο και να δούμε πως θα συμβάλουμε κι εμείς, στο μερίδιο που μας αναλογεί ως μικρή χώρα, στο να μη καταστραφεί ο πλανήτης; Αυτά είναι μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν και σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να πάρουμε εδώ, τώρα, όχι αύριο. Αυτή είναι η βάση της συλλογιστικής μας, που την προτείνουμε και προς το ΚΙΝΑΛ και προς το ΜέΡΑ25 και προς το ΚΚΕ. Άσχετα αν ο καθένας το αντιλαμβάνεται και αν αυτοαποκλείεται».