today-is-a-good-day
9 C
Athens

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Συνεχής ενημέρωση

Η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο νέα δυτικά όπλα και χρειάζεται “ισχυρές” κυρώσεις κατά της Ρωσίας άξιες των “κοκτέιλ Μολότοφ” που είχε χρησιμοποιήσει η φινλανδική αντίσταση το 1939-40, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε “εκείνους που μας κάνουν να περιμένουμε, να περιμένουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη, να περιμένουμε για τα μέσα να υπερασπιστούμε τις ζωές μας”, καθώς το Κίεβο ζητάει περισσότερα ισχυρά όπλα και πιο ισχυρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

“Χρειαζόμαστε όπλα τα οποία διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επανέλαβε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να λάβει ένα “κοκτέιλ Μολότοφ” κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας στους εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιήσει οι Φινλανδοί στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Πόσο καιρό μπορεί η Ευρώπη να αδιαφορεί για ένα εμπάργκο εναντίον του ρωσικού πετρελαίου; Πόσο καιρό;” είπε.

Οι “27” αποφάσισαν χθες, Πέμπτη, ένα εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία, στο πλαίσιο μιας πέμπτης σειράς κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Όμως το Κίεβο ζητάει περισσότερα, κυρίως κυρώσεις κατά του πετρελαίου και του αερίου.

“Χρειαζόμαστε ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μόνιμες κυρώσεις, ένα ‘κοκτέιλ κυρώσεων’ που θα θυμίζουν τα κοκτέιλ Μολότοφ”, είπε ο Ζελένσκι.

Συνεχής ενημέρωση

Τσερνόμπιλ: Μέλη του προσωπικού απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNN ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Οδησσός: Απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ του Σαββάτου έως τη Δευτέρα το πρωί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια στρέφεται προς την ανατολική Ουκρανία

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής στην ανατολική Ουκρανία και σχεδιάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπών βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι μάχες στρέφονται προς τα εκεί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

“Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έχουμε στον σχεδιασμό μας να πάνε αυτοκινητοπομπές εκεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Το αν θα γίνει ή όχι, εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας”, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, ο οποίος χαρακτήρισε τις περιοχές που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, “περιοχές αυξημένου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος”.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις αρωγής Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφθηκε την Ουκρανία και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα όπου συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές και συζήτησε διευθετήσεις για μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη έξι εβδομάδες.

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, που εδώ και εβδομάδες σφυροκοπείται από βομβαρδισούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.

«Μπορώ να δώσω έναν κατά προσέγγιση αριθμό, 700 άτομα. Πρόκειται για στρατιώτες και άμαχους πολίτες», δήλωσε ο δήμαρχος Βλάντισλαβ Ατροσένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 80.000 έως 95.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε αυτή την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από το Κίεβο και η οποία είχε σχεδόν 300.000 ανθρώπους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια πρώτη μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στο Τσερνίχιφ την Πέμπτη μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτή την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Τσάους το πρωί.

Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο νέων ρωσικών βομβαρδισμών.

Πούτιν σε Βούτσιτς: Στην Ουκρανία όλα εξελίσσονται όπως τα σχεδίασα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον ομόλογο του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε αναφορά και στην κατάσταση στην Ουκρανία. «Ο ίδιος ο Πούτιν ήθελε να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τα γεγονότα στην Μπούτσα αλλά και για τα σχέδιά του. Μου είπε ότι όλα εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει» ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει για ευνόητους λόγους λεπτομέρειες από την συνομιλία.

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ. Πάνω από 30 νεκροί και 100 τραυματίες

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η κρατική σιδηροδρομική εταιρία της χώρας.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

Ουκρανία: Ανοίγουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει σήμερα έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Μπούτσα, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τους θανάτους στην Μπούτσα “τερατώδη πλαστογραφία” που σκηνοθετήθηκε από τη Δύση για την δυσφημήσει.

Ουκρανία: Η Μποροντιάνκα είναι η πιο κατεστραμμένη πόλη στην περιοχή του Κιέβου

Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα — μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου — τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπάρχουν περισσότερα θύματα» σε αυτήν τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούτσα — που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας — τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Π.Ο.Υ: Πάνω από 100 οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 103 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας, με 73 νεκρούς και 51 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ασθενών», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, που είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας «μαύρο» τον απολογισμό αυτό.

Από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 89 έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες διακομιδής, κυρίως ασθενοφόρα.

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER).

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 5ο «ουσιαστικό» πακέτο κυρώσεων επεκτείνεται σε νέους τομείς, στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τα εξής:

Κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ