Στους τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους δημιουργεί αβεβαιότητα η εισβολή στην Ουκρανία, όπως είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πληθωρισμός, και το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής σε πάνελ για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στις οικονομίες, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εμφανής σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η αλευροβιομηχανία, οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα και άλλων μετάλλων, η κτηνοτροφία, η γεωργία, το εμπόριο γούνας και δερμάτινων ειδών, καθώς επίσης και ο τουρισμός».
Εστιάζοντας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη διερεύνηση εναλλακτικών αγορών για τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και για την εύρυθμη προμήθεια πρώτων υλών και βασικών εμπορευμάτων ο ΓΓ ΔΟΣΕ εξέφρασε τη στήριξή του. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, που πρότεινε, στις αρχές Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του οποίου τόνισε την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποφυγή πρόσθετου κόστους για τους πολίτες της ΕΕ και οικονομίες της ΕΕ.