today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Διπλή «κόντρα» Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για απελάσεις Ρώσων και τον στρατιώτη του «Αζόφ»

Στη «σκιά» του πολέμου  στην Ουκρανία, διπλωματική σύρραξη ξέσπασε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή την απέλαση από την Αθήνα δώδεκα Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων για ύποπτες δραστηριότητες.

Του Κώστα Πασίση

Στις ευθείες απειλές της Ρωσίας για αντίποινα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε ένα βήμα πιο μπροστά…

Προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευθέως ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μια σκληρή θέση που αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει «κότσια» και στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δε κάνει εκπτώσεις, ούτε κι αν πρόκειται για την υπερδύναμη Ρωσία.

«Η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ζήτημα αρχών και αξιών. Οι διμερείς μας σχέσεις βασίζονται σε αρχές και αξίες. Η χώρα σε αυτό είναι απόλυτη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στο σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία έκανε λόγο για «εχθρική κίνηση» προς τη Ρωσία, αναφορικά με την απέλαση των 12 Ρώσων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα πήρε για άλλη μια φορά κρυστάλλινη θέση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και περίμενε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν «πλάτη», καθότι το ζήτημα είναι εθνικό και στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχει ξεσπάσει ένας αδυσώπητος πόλεμος κυρώσεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Αντί στήριξης, όμως εισέπραξε υπονόμευση. Η Κουμουνδούρου ζήτησε εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι στη χώρα υπάρχουν κρύπτο- φιλορωσικά κόμματα σε μια περίοδο μάλιστα που η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει πολιτική επιρροή στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενη πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Το «έργο» αυτό άλλωστε  είχε επαναληφθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Επί αυτού του θέματος ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων». Και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση.

Ο Μητσοτάκης συμπλήρωσε το αφήγημα Ζελένσκι

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, με αφορμή την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ελληνική Βουλή και την εκτός προγράμματος και άστοχη παρέμβαση στη Βουλή μέλους του τάγματος Αζόφ στη Βουλή.

Ο Ουκρανός ηγέτης με αναφορές στη «Φιλική Εταιρεία», τις Θερμοπύλες και το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» κέρδισε  τις εντυπώσεις και χειροκροτήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από την πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του τόνισε  ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας».

Και συμπλήρωσε το αφήγημα Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι  «Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου»

Η παραφωνία με τον σκληροπυρηνικό ουκρανό στρατιώτη τίναξε στον αέρα την εθνική προσπάθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο της αντιπαράθεσης. Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άμεση ήταν και η απάντηση της κυβέρνησης καλώντας τα κόμματα να πουν ευθέως αν «Είναι με τους Ουκρανούς που μάχονται για την ελευθερία τους ή με τους εισβολείς του Πούτιν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η στάση τους στο Ουκρανικό είναι υποκριτική…

Ωστόσο, αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να δηλώνει ότι ήταν Μεγάλο λάθος η ομιλία στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή.

Ένα λάθος που παραδέχθηκε και η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ