Δεν πρέπει η απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αφορά τη συνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων, με το ν. 4623/2019, να «θολώσει» το μήνυμα πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικότητα, οι μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή τη σχετική απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, την οποία, όπως υπογραμμίζει, «σέβεται απόλυτα» αλλά αναμένει «την οριστική κρίση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα από την Ολομέλεια του ΣτΕ, πιστεύοντας πως αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί με την απόφασή του είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να προστατευτεί το συνταγματικό δικαίωμα των αιρετών διοικήσεων των δήμων, να μπορούν να ασκούν διοίκηση».
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «τώρα αποτελεί περισσότερο από ποτέ επιτακτικότερη ανάγκη να γίνουν πράξη οι θεσμικές παρεμβάσεις που ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχουμε προτείνει, οι οποίες θα επανακαθορίσουν τα όρια ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών διοίκησης του κράτους, θα προωθήσουν την αποκέντρωση και θα διασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία των δήμων ώστε να μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους». Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ακόμη, ότι η ψήφιση του ν. 4623/2019 «ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου», προσθέτει, «καταφέραμε το διάστημα που ακολούθησε από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, να διοικηθούν οι δήμοι, χωρίς να αλλοιωθεί η δυνατότητα του δημοκρατικού ελέγχου εντός των δημοτικών Συμβουλίων».