Τελεσίγραφο να πληρώσουν οι ελληνικές εταιρείες σε ρούβλια έως το τέλος Μαΐου έστειλε η Gazprom. Ειδικότερα, έως τις 25 Μαΐου θα πρέπει να απαντήσουν αν συμφωνούν στο μοντέλο πληρωμής που προκρίνει η Μόσχα για πληρωμή με ενδιάμεσο την Gazprombank και τη δημιουργία δύο λογαριασμών. Ο ένας σε ευρώ, που θα μετατρέπεται σε ρούβλια από τη ρωσική τράπεζα και θα λειτουργεί για λογαριασμό του αγοραστή. Η επόμενη πληρωμή αφορά στην κατανάλωση Μαρτίου και θα γίνει τέλη Απριλίου σε ευρώ. Η στάση των ελληνικών εταιρειών θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των Βρυξελλών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας.
Λίγο η Ρωσία, λίγο η πράσινη μετάβαση, στην κυβέρνηση ξεπαγώνουν επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας και αφορά στην προώθηση ώριμων έργων αποθήκευσης 1.500 MW και την επίσπευση των διαδικασιών για να δοθούν άδειες και για άλλα σημαντικά έργα αποθήκευσης ενέργειας. Το νομοσχέδιο έχει κάποιες τελευταίες πινελιές ακόμα και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση άμεσα, εντός του Απριλίου. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην αγορά και η σταδιακή απεξάρτηση από την Μόσχα.
Κόκκινα δάνεια αναμένεται να διευθετηθούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα δάνεια που θα ρυθμίζονται αφορούν κυρίως στις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες καθυστερούν επιδεικτικά στη ρύθμισή τους. Τα αιτήματα των οφειλετών είναι πολλά προς αυτές που ζητούν τη ρύθμιση δανείων τους ή την αποπληρωμή τους. Ωστόσο, οι εταιρείες διαχείρισης καθυστερούν, λες και δεν θέλουν να πληρωθούν τα δάνεια. Έτσι υπάρχουν πολλές καταγγελίες στην Τράπεζα της Ελλάδας και με αφορμή αυτές, η διαδικασία διευθέτησης των οφειλών τίθεται υπό τον έλεγχό της.
Αυξάνονται οι τιμές πώλησης κατοικιών. Το 2021 αυξήθηκαν 10,6% ενώ περαιτέρω αύξηση παρατηρείται τους πρώτους μήνες του 2022. Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται ιδιαίτερα για διαμερίσματα έως 85 τετραγωνικών μέτρων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η συνέχιση της αύξησης της ζήτησης θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών των κατοικιών.
Νέες εξαγορές αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η Ideal Holdings. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εξαγορά νοτιοαφρικάνικης εταιρείας που δραστηριοποιείται σε πώματα για αναψυκτικά και ποτά. Στόχος της είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία ομπρέλα με αρκετές δραστηριότητες, η οποία σε βάθος χρόνου θα εμπλουτίσει σημαντικά το προϊόντικό χαρτοφυλάκιό της σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.
Κεφάλαια άνω των €2 δισ. αναμένεται να μοχλεύσουν στην ελληνική οικονομία τα 500 εκ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διαχειριστεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
(πρώην ΤΑΝΕΟ). Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή.
Παραμένουμε στα της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ), καθότι το δίδυμο του Προέδρου, Χάρη Λαμπρόπουλου, και της Διευθύνουσας Συμβούλου, Αντιγόνης Λυμπεροπούλου, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Χθες, υπέγραψαν συμφωνία με άλλες 4 αναπτυξιακές τράπεζες επενδύσεων, – της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας – για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για €3,3 δισ. κοινών επενδύσεων σε αναπτυξιακά επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το 2022 και το 2023 θα είναι δύσκολα, λόγω του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων, προειδοποίησε ο Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής της EOS Capital Partners, μιλώντας στο συνέδριο, Growing Together, της HDBI. Ωστόσο, όπως τόνισε, η EOS έχει αποφασίσει να συνεχίσει να κάνει όσα είχε προγραμματίσει και δεν θέλει να παγώσει τίποτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και οι καλές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα, αλλά όχι τόσο μεγάλα, όσο οι υπόλοιπες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Φίνεται ότι αρκετοί στον αγροτικό τομέα αντί να κλαίγονται είδαν την κρίση ως ευκαιρία και ξεκίνησαν δυναμικά να δραστηριοποιούνται για την προώθηση των προϊόντων τους. Έτσι έχουμε την προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την προώθηση προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού με συνολική αξία άνω των 4,2 εκατ. ευρώ. O Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας για «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των βιολογικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», με προϋπολογισμό 1.037.069 ευρώ, η Αγροτική εταιρική σύμπραξη – ΑΛΜΜΕ ΑΕ με έδρα στην Κουλούρα για «Ενέργειες Ενημέρωσης και προώθησης κονσερβοποιημένων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο και την Κολομβία», με προϋπολογισμό τα
2.096.836 ευρώ αι η Αγροδιατροφική Σύµπραξη της Περιφέρειας Κρήτης για
Ενηµέρωση και προώθηση ΠΟΠ κ προϊόντων στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ.