«Καμία ανησυχία», τόνισε σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργιος Γεωργαντάς, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε και μία ισορροπία στις τιμές».
Ο υπουργός επισήμανε ότι και τα παραγόμενα από τους Έλληνες αγρότες προϊόντα είναι κανονικά στα ράφια των καταστημάτων, αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα από το εξωτερικό δεν έχει πάψει να λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα με εναλλακτικές αγορές, οι οποίες γρήγορα βρέθηκαν για να καλύψουν τα όποια προϊόντα εισήγαγε η χώρα μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Γνωρίζετε πολύ καλά, στο μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο που είναι τα δύο προϊόντα που σε μεγάλες ποσότητες εισάγαμε, ήδη η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, στέλνουν φορτία τα οποία καλύπτουν και μάλιστα παρά πολύ ικανοποιητικά τις όποιες ανάγκες υπήρχαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.
Μάλιστα είπε, πως έχει συνεχή επικοινωνία, καθημερινή, με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων αλλά και με τους αλευροβιομήχανους, οι οποίοι είναι απόλυτα καθησυχαστικοί, «ακριβώς επειδή η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνώρισε πως υπάρχει «ένα ζήτημα με τις τιμές», ως αποτέλεσμα κατά βάση της ενεργειακής κρίσης η οποία προηγήθηκε, όπως ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μία ισορροπία και σε αυτόν τον τομέα, καθώς προσπαθεί η κυβέρνηση να βοηθήσει σε δύο κατευθύνσεις»:
«Πρώτον, τους αγρότες μας για να μπορούν να παράξουν και δεύτερον, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ενισχύονται με διαφόρους τρόπους από την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάνω από 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν από 15 ημέρες, αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε:
Στο επίπεδο των αγροτών, έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται μέτρα ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, και αυτό που απομένει για την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, είναι η καταβολή ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών που ξεκίνησε αρχικά με έναν υπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Όμως, αλλάξαμε τον τρόπο υπολογισμού, για να ενισχύσουμε περισσότερους κτηνοτρόφους, και είναι πάνω από 45 εκατομμύρια αυτά που τελικά θα δοθούν και μάλιστα με βάση τον τζίρο ολόκληρου του 2021 και όχι ενός 6μήνου το οποίο δημιούργησε κάποια αισθήματα αδικίας σε κάποιους από τους κτηνοτρόφους.
Το επόμενο διάστημα, και με δεδομένο ότι από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη έχουν διατεθεί στην χώρα μας 26 εκατομμύρια, αναζητούμε τρόπο να βοηθήσουμε έτι περαιτέρω τους αγρότες μας. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος και το πεδίο, όμως είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το παρακολουθούμε και τους καλούμε, πραγματικά, να παράξουν τα πολύ ωραία ποιοτικά προϊόντα τους ενισχύοντας την τοπική οικονομία».
Ο υπουργός είπε, πως την ερχόμενη Δευτέρα, θα βρίσκεται στον Έβρο προκειμένου να δει το σημείο ελέγχου στον σταθμό των Κήπων, αλλά ταυτόχρονα να συναντήσει αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν ηλίανθο, που είναι πολύ σημαντικός αυτή την εποχή για την παραγωγή του ηλιελαίου.
Ο κ. Γεωργαντάς, εγκαινίασε το μεσημέρι την Μονάδα Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος, η οποία λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στον Κατσικά των Ιωαννίνων. Κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η χώρα μας τη δύσκολη συγκυρία που διάγουμε αν ανακτήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες «δεν έχει να φοβηθεί τίποτε». Όπως είπε η Ελλάδα έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν, «πρέπει ο πρωτογενής τομέας να εξαντλήσει τις δυνατότητες οι οποίες παρέχονται και είναι πάρα πολλές, έτσι ώστε με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο και συνολικά το μέλλον».