today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Η αταλάντευτη στάση της Ελλάδας, η «ουδετερότητα» της Τουρκίας και τα υπόγεια διπλωματικά παιχνίδια

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας βρίσκονται οι τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Άγκυρας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η ρητορική Ερντογάν, που προαναγγέλλει «εκπλήξεις» στα ενεργειακά ζητήματα, με επίκεντρο τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου.

Του Κώστα Πασίση

Μετα τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη η κυβέρνηση αξιολογεί την «ουδετερότητα» της Άγκυρας στην Ρωσοουκρανική κρίση, την ανεκτική στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας, που είναι η μόνη Νατοϊκή χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και τα υπόγεια ανοίγματα της Τουρκίας στις ΗΠΑ, με βασικό αίτημα την αγορά των αμερικάνικων F-16.

Σήμερα βασικό  θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα είναι οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη όπου το παρών έδωσε και ο «Σουλτάνος», προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα ότι η Τουρκία είναι μια «ειρηνοποιός» χώρα…

«Ελπίζουμε να βγει κάτι. Όλος ο κόσμος ελπίζει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός», ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης για τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Μικρό καλάθι για λύση στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία κρατά η Ντόρα Μπακογιάννη, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, γιατί όλοι βολεύονται να υπάρχει ένας ενδιάμεσος που να μιλά και με τους δύο, ωστόσο δεν θα ισχύει το ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στη γενικότερη στάση της Άγκυρας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:  «Η μετατόπιση της Τουρκίας προς το ρεαλισμό και την αντίληψη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, που είναι μία αντίληψη που κατεξοχήν κυριαρχεί στη Δύση, είναι κάτι θετικό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απογοητεύει, να μας αποθαρρύνει» και κατέληξε τονίζοντας ότι «Η χώρα μας σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία, συνεχίζει σε μία οδό και διπλωματική, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και της αποτρεπτικής της ισχύος, που νομίζω ότι της έχει προσφέρει πολλούς πόντους στο  διεθνές σκηνικό».

Η στρατηγική πάντως της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει στο …απειροελάχιστο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, «οι ελληνικοί στόχοι είναι πάντα σταθεροί και είναι στόχοι απόλυτοι: «Σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».

Οι περίεργες δηλώσεις Ερντογάν

Ωστόσο, πολιτική αξία έχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος  ανέφερε ότι «θα έχουμε τομή συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν γίνει επαφές σε πιο προωθημένο επίπεδο, πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας(;) αν μη το άλλο μια κινητικότητα στα ενεργειακά θέματα που μέχρι πρότινος ήταν πεδίο αντιπαράθεσης και εστία έντασης στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Άγκυρα…

Η συνέχεια έχει εξίσου ενδιαφέρον, καθώς η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας Ισραήλ-Αιγύπτου και άλλων χωρών της περιοχής, υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ιδία στιγμή το Ισραήλ φέρεται να μην απορρίπτει τη  μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, χωρίς αυτό να μεταφράζεται ότι είναι διατεθειμένο να χαλάσει τη στρατηγική συνεργασία του με την Άθηνα, το Κάιρο και τη Λευκωσία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ