today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Σημαντική η απόφαση της Συνόδου για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Σημαντικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ ως προς τη συμπερίληψη στο κείμενο συμπερασμάτων της εξέτασης του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”. Επιπλέον, επέμεινε πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί ενώ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου στον “Σκάι”:

 

Έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Δύσκολο βήμα. Ήταν πολύωρες οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο, δεν ήταν προγραμματισμένο να μπει η Οδηγία προς την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο στο Κείμενο Συμπερασμάτων. Υπήρχε πολύ σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τους ηγέτες του Νότου προς την Ευρώπη, να παρέμβει ουσιαστικά, για έναν πολύ απλό λόγο: Εάν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, καμιά κυβέρνηση από μόνη της, ό,τι και να κάνει, όσα και να δώσει, δεν θα μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά παντού στην ήπειρό μας. Δηλαδή, στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Επέμενε τεκμηριωμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες. Είχε γίνει προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, από τότε που είχε στείλει την πρόταση των έξι σημείων στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια, στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε με τους ηγέτες του Νότου, Πορτογαλίας-Ισπανίας-Ιταλίας. Και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται το πόσο κομβικό είναι αυτό. Πετύχαμε, δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Να μπει στο Κείμενο των Συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι εξαιρετικό πολύπλοκο, δύσκολο και άδικο σε αυτή την ώρα, διότι όλα τα συστήματα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν προσανατολισμένα στο φυσικό αέριο.

Είπε μια πολύ σημαντική κουβέντα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες. Ότι εμείς δεν είμαστε δογματικοί, να πιστεύουμε ότι οι αγορές, όταν δεν λειτουργούν σωστά, δεν χρειάζονται μια παρέμβαση. Και τώρα είμαστε στη φάση που η αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς λειτουργεί με στρεβλώσεις. Είναι ώρα, λοιπόν, η Ευρώπη να παρέμβει.

Το πρώτο σημαντικό ζήτημα είναι ότι η απόφαση για να έχουμε μία κοινή προμήθεια, οι συμφωνίες για κοινή αποθήκευση, εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύουν και την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά. Παράλληλα, αυτό θα έχει και τις θετικές επιδράσεις, σε ό,τι αφορά και στο κόστος. Δηλαδή, μία αντίστοιχη συμπεριφορά της Ευρώπης στην προμήθεια, όπως έγινε με τα εμβόλια της πανδημίας, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα εξασφαλίσει μία ομαλή ροή σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και ταυτόχρονα θα έχουμε και τις θετικές τους επιπτώσεις στις τιμές. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί και σε αυτό. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όσες κινήσεις έχουμε κάνει στο διπλωματικό πεδίο, και οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, έρχονται κι αυτές τώρα να συνδράμουν με το θετικό τους αποτύπωμα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε και για την ενέργεια.

 

Όσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις, θα συνεχίζονται και τα μέτρα στήριξης

 

Βαδίζουμε παράλληλα σε δύο δρόμους: Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για σημαντικές απαντήσεις στην προμήθεια και στις τιμές και εθνικό σχέδιο. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι οποίες είναι τεράστιες, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και ό,τι μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, το κάνει, για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη, είναι για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης, σε μία κρίση, η οποία είναι διεθνής και είναι εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα -και παράλληλα με αυτό- συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας, το οποίο ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, πέρασε από διάφορες φάσεις, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Πρόσφατα κάναμε τις ανακοινώσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Για την επιδότηση βενζίνης για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Την επιδότηση για να φτηνύνει το πετρέλαιο κίνησης, με τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ενίσχυση των συμπολιτών μας, που είναι πιο ευάλωτοι. Τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος που είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία πραγματικά προσφέρει μια ουσιαστική ανακούφιση. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών που έχουν παιδιά, είναι πάρα πολύ μεγάλες και εν πολλοίς είναι και υποχρεώσεις ανελαστικές. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος και τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια ΙΕΚ, εκτός από τον τόπο καταγωγής τους, δικαιούνται και αυτά το στεγαστικό επίδομα.

Γίνονται όλες οι διαδικασίες για να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα, όχι μόνο να αποτυπώνονται αριθμητικά, αλλά να αποτυπώνονται και στην τσέπη του καθενός. Στόχος είναι να μετριάσουν τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις, με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι και κυρίως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Όσο διαρκούν αυτές οι πρωτόγνωρες τιμές και ανατιμήσεις, θα υπάρχει η οριζόντια στήριξη και τα πιο εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες. Υπήρχαν επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο το οποίο πέταγε έξω κάθε προϋπολογισμό και σχεδιασμό τους. Έβλεπαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι υπερβολικοί σε σχέση με το οτιδήποτε μπορούσαν να φανταστούν. Έρχεται, λοιπόν, στήριξη και σε αυτές και μάλιστα να καλύψει για ορισμένες επιχειρήσεις μέρος των αυξήσεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Το δεύτερο μέτωπο που έχουμε και με το οποίο ασχολούμαστε με πάρα πολύ υπευθυνότητα, είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Όχι στα λόγια, όχι αφοριστικά, όχι για συνθήματα και κορώνες, αλλά αξιοποιώντας ό,τι διαθέσιμο έχουμε στα χέρια μας. Η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα, έβαλε κόφτη στα κέρδη. Κανείς δεν μπορεί να κερδίζει πάνω από αυτό που κέρδιζε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο καθαρή δήλωση πολιτικού στην Ευρώπη από αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από βήματος της Βουλής, ότι όταν αποσαφηνιστεί ποια είναι τα υπερκέρδη, το 90% θα γυρίσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όχι για να μπει απλώς στα ταμεία και να κάθεται, αλλά για να προστεθεί στην ενίσχυση που δίνουμε και ήδη φτάνει τα 4 δισ. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ και σε σχέση με τον πληθυσμό της, να έχει στηρίξει περισσότερο την κοινωνία απ’ ό,τι η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι πολιτικές μας μέχρι τώρα, χαρακτηρίζονται από σύνεση και σωφροσύνη, για να έχουμε πάντοτε τα δημοσιονομικά περιθώρια ό,τι περισσότερο μπορούμε, να το δίνουμε στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Είναι κλιμακούμενη η οριζόντια στήριξη που έχουμε δώσει στο ρεύμα από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πάντοτε ανάλογα με την συγκυρία και τις αντοχές της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε δυνατότητες και να μην τις επιστρέψουμε στον κόσμο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη χώρα, να κρατήσουμε την οικονομία σε μια θέση, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα να ανακάμψουμε όταν τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα. Να μην ξαναμπούν στο μυαλό μας σενάρια άρρωστα, αλλά να είμαστε σε θέση να τρέξουμε γρήγορα. Αυτή είναι η αγωνία του Μητσοτάκη: Και να στηρίξουμε την κοινωνία και η χώρα να είναι όρθια για να μπορέσει να ξαναπιάσει το τρένο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης που υπήρχε, που υπάρχει, που είναι εδώ. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε αυτή τη δυναμική πορεία της χώρας και να γυρίσουμε σε μονοπάτια και σε στιγμές που μας ταλαιπώρησαν όλους για μια δεκαετία.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται επάλληλες κρίσεις. Παρόλα αυτά μέσα σε αυτές τις κρίσεις, έβγαλε φόρους, έβγαλε ασφαλιστικές εισφορές, ενίσχυσε έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό και πάμε σε δεύτερη αύξησή του. Μείωσε την ανεργία με μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ενίσχυσε την άμυνα της χώρας.

 

Για την ανευθυνότητα ΣΥΡΙΖΑ

 

Νομοθετήσαμε την περασμένη εβδομάδα την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ είπε ότι θα ψηφίσει, τελικά δεν ψήφισε τη μείωση αυτή. Ένα τέταρτο, είκοσι λεπτά, μετά την ομιλία του η κυρία Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας τον κ. Τσίπρα, είπε ότι δεν θα το ψηφίσουν. Ψήφισαν «όχι» επί της αρχής, «παρών» σε κάποια άρθρα και ούτω κάθε εξής. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, κυρίως όταν άπτονται ζητημάτων που, ανεξαρτήτως διαφωνιών που έχουμε σε άλλα θέματα, είναι πολιτικές που ανακουφίζουν το οικογενειακό εισόδημα μόνιμα, αλλά πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που οποιαδήποτε εξοικονόμηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε νοικοκυριό. Εκτός από λόγια, εκτός από προσεγγίσεις απλοϊκές, εκτός από αφοριστικές πολιτικές, είναι πολύ χρήσιμο να απαντάμε με πράξεις, με συγκεκριμένα μέτρα, που να παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η κυβέρνησή μας αυτό κάνει, χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές, χωρίς να λέει κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει. Με μέτρα που έχει μετρήσει σωστά, που αντέχει η οικονομία και που έχουν αποτύπωμα, όχι για να μηδενίσουν, αλλά για να μειώσουν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων. Δεν μπορεί να λέμε ψέματα στον κόσμο.

Η ανευθυνότητα δεν είναι καλή συνταγή σε δύσκολες περιόδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πετά νούμερα στον αέρα, προσπαθούν να πατήσουν πάνω στην αγωνία, πάνω στην αγανάκτηση της κοινωνίας για τους λογαριασμούς που πληρώνει. Λέγοντας δεξιά και αριστερά, νούμερα στον αέρα που δεν τεκμηριώνονται πουθενά, προσπαθούν να στήσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα. Αυτή είναι η μία τακτική. Η άλλη τακτική είναι αυτό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια και κυρίως με πράξεις να στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Αν υπάρξουν υπερκέρδη, όπως θα μας υποδείξουν αυτοί που μπορεί να τα υπολογίσουν, η κυβέρνηση θα έρθει και με την απόφαση του πρωθυπουργού κατά 90% θα τα επιστρέψει στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Για την πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει στη Βουλή

 

Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που φαντάζομαι θα τύχει της αποδοχής του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει απευθυνθεί σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Έχει μιλήσει στη Βουλή και τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα είναι μια ιστορική στιγμή και για τη χώρα μας να δούμε τον ηγέτη ενός λαού που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν μισές αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πρέπει να είναι ομόθυμη καταδίκη όλων μας απέναντι σε αυτό τον αναθεωρητισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ