today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

Β.Κορκίδης: Να προετοιμαστεί η ΕΕ για τις κομβικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον

«Η ΕΕ να προετοιμαστεί για τις κομβικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που αναμένονται το 2ο τρίμηνο του 2022» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου σημειώνεται πως, με βάση τα στοιχεία, οι ΜμΕ δεν ανακάμπτουν, όπως αναμένεται και η αβεβαιότητα αυξάνεται.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Το εαρινό επιχειρηματικό κλίμα των ΜμΕ στο 75,2%, σημειώνει ελαφρά πτώση κατά 0,9%. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος για τις ΜμΕ που παρουσιάστηκε από την SMEunited είναι κοντά στον δείκτη PMI και δείχνει ότι η ανάκαμψη των ΜμΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τα αποτελέσματα του περασμένου εξαμήνου υστερούν σημαντικά των προσδοκιών και η αβεβαιότητα επικρατούσε στις προβλέψεις ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία. Επισημαίνεται ότι οι αποθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες, όπως η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων Ο2 της Covid-19, οι ραγδαίες τιμές της ενέργειας και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ήταν οι κύριοι λόγοι για την ασθενέστερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι ΜμΕ στον τομέα των υπηρεσιών έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τους νέους περιορισμούς της έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο. Παρουσιάζοντας τα κύρια ευρήματα του πιο πρόσφατου Βαρόμετρου ΜμΕ που αναπτύχθηκε από τη Μονάδα Μελέτης SMEunited, η διεύθυνση Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής έδειξε ότι τα αποτελέσματα υστερούν πολύ των προσδοκιών, ειδικά όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και τις επενδύσεις. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η έρευνα διενεργήθηκε πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία και η πραγματική κατάσταση για το τρέχον εξάμηνο μπορεί να είναι ακόμη πιο ζοφερή από τις προσδοκίες που παρουσιάζονται. Πράγματι, ήδη πριν από τον πόλεμο, οι προοπτικές έδειχναν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις της πανδημίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή συνέχιση των τριβών προσφοράς. Ως εκ τούτου, η SMEunited συνιστά η εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική να επικεντρωθεί στη χαλάρωση των επιβαρύνσεων στις ΜμΕ και στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και προϊόντων για να μπορέσουν οι ΜμΕ να ξεπεράσουν την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος εκτιμάται πως τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για το επόμενο εξάμηνο θα συνεχίσουν να υστερούν κατά πολύ των προσδοκιών των μικρομεσαίων της ΕΕ.

Ο προέδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα:

«Από ένα πόλεμο δεν προκύπτει ποτέ όφελος, αλλά η μεγάλη απώλεια της ειρήνης, που είναι προϋπόθεση για κοινωνική και οικονομική ευημερία. Ακόμη και αν βρεθεί διπλωματικός τρόπος να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία σύντομα, η διαταραχή που έχει προκληθεί στην Ευρώπη θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες. Οι οικονομικοί πόλεμοι μάλιστα αν και κάνουν λιγότερο θόρυβο είναι ισχυρότεροι των πραγματικών και δημιουργούν μεγαλύτερες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Βεβαίως η διάρκεια του πολέμου θα κλιμακώσει ανάλογα τις οικονομικές συνέπειες, αφού η αβεβαιότητα αυξάνεται, οι διεθνείς αγορές κινούνται σε υψηλότερες τιμές και οι χώρες διέρχονται περίοδο δημοσιονομικής αγωνίας. Μάλιστα μια κρίση τέτοιας έντασης, ιδίως όταν διαδέχεται μια χρηματοοικονομική κρίση και πριν ακόμη τελειώσει η πανδημία, ενισχύει τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, θέτει εμπόδια ανάκαμψης και έχει απροσδιόριστο κόστος για τους ΜμΕ της αγοράς. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις με τις ακραίες ανατιμήσεις της ενεργειακής και διατροφικής αλυσίδας, θα πρέπει η ΕΕ να προετοιμαστεί για τις κομβικές συνέπειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που αναμένονται το 2ο τρίμηνο του 2022».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ