Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή συνάντηση στη Ρώμη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τον πορτογάλο, Αντόνιο Κόστα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της νόσησης του από κορονοϊό.
Του Κώστα Πασίση
Σκοπός της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας πρότασης του «Νότου» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε την ερχόμενη εβδομάδα.
Ενώ ο λόγος που κρίθηκε επιβεβλημένη η συνάντηση, είναι τα προσκόμματα των λεγόμενων «πλούσιων» κρατών της Ε.Ε όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Δανίας, που αντιδρούν στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα στηρίξει τα νοικοκυριά σε όλες τις χώρες που πλήττονται από την ακρίβεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει ζητήσει με τη γνωστή επιστολή έξι σημείων στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τεθεί πλαφόν στις τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, πλαφόν στα κέρδη και ανώτατο ημερήσιο όριο διακύμανσης.
Αλλά και η πρόταση του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος πρότεινε την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρισμού.
Κοινός παρονομαστής και των δυο προτάσεων είναι ότι έχει έλθει η ώρα για να ξεκινήσει στην Ευρώπη μια μεγάλη συζήτηση με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας.
Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης είχε διαγνώσει το πρόβλημα πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τιναχθούν τα πάντα στο …αέρα, «ψηφίζοντας» υπέρ της προμήθειας υγροποιημένου αερίου, ενώ είχε ενημερώσει έγκαιρα την Ευρώπη για τη συμφωνία που είχε κάνει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Το κοινό πρόβλημα της ακρίβειας
Ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την αρχή έθεσε θέμα ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών στην Ευρώπη, διεκδικώντας κοινοτικά κονδύλια, στο πρότυπο της πανδημίας, όπου για πρώτη φορά η Γηραιά ήπειρος δανείστηκε για λογαριασμό των χωρών-μελών της, κάνοντας ένα πραγματικά πρωτοπόρο βήμα.
“Να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας, τα οποία προτάσσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα και όπου θα απαιτήσουμε ευρωπαϊκές απαντήσεις σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”, ήταν το alert που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεων του στις Βερσαλλίες.
Το πρόβλημα με τις αλλεπάλληλες και πολλές φορές αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αν και τις τελευταίες…ώρες παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση, είναι κοινό στις προαναφερόμενες τέσσερις χώρες, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που να έχει και μέλλον…
Μια συμφωνία, που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει το πρόπλασμα για μια πολιτική συμμαχία, έναντι του «μετώπου» των χωρών του Βορρά, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγο μετα την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό ενός γενναίου πακέτου στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών ύψους 1,1 δις ευρώ, τονίζοντας στο μήνυμα του ότι «η αναταραχή, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».
Η βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό εστιάζεται στην αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα 72 ευρώ , την άμεση οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με 200 ευρώ αλλά και την επιδότηση της τιμής των καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης με 22-27 λεπτά ανά λίτρο.