today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

5 μύθοι και οι αλήθειες τους για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Μετά από τα τελευταία γεγονότα της αυτοκτονίας ενός πατέρα λόγω bullying σε αυτόν και τον γιο του και επειδή η εποχή μας – ως η εποχή του ίντερνετ – έχει έντονο το στοιχείο του cyber bullying οφείλω να διαλευκάνω κάποιους μύθους που το αφορούν , καθώς και να τονίσω τις αλήθειες τους.

Της Σύλιας Θεοδοσοπούλου *

Στους διάφορους ισότοπους, τα παιδιά αποκτούν μια «διαδικτυακή προσωπικότητα» ή αλλιώς ένα «προφίλ» που τους καθορίζει. Ενδιαφέρονται για το πόσα Likes και αποδοχές έχουν. Πόσους ακολούθους και πόσα σχόλια.  Δυστυχώς, μέσα σε αυτά τα πλαίσια το cyber bullying βρήκε την θέση του και κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές και σοβαρές μορφές του. 

Μερικά παραδείγματα διαδικτυακού εκφοβισμού είναι:

  • Η αποστολή υβριστικών μηνυμάτων ή κείμενα με σχόλια αρνητικού περιεχομένου.
  • Υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου κάποιου και πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του.
  • Το να εισβάλουν στο προφίλ κάποιου είτε σε ηλεκτρονικό παιχνίδι είτε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
  • Το να είναι κάποιος αγενής ή κακός με κάποιον σε διαδικτυακό παιχνίδι.
  • Το να διασπείρονται μυστικά ή φήμες για συγκεκριμένα άτομα στο διαδίκτυο.
  • Η χρήση προσποιητής ταυτότητας για να διαδοθούν  βλαβερά μηνύματα στο ίντερνετ.

Αυτά ήταν μερικά παραδείγματα διαδικτυακού εκφοβισμού ωστόσο, καθώς είναι μια σχετικά καινούργια μορφή εκφοβισμού, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το ζητήματα . Οι περισσότεροι από αυτούς τους μύθους τον μειώνουν και τον υποτιμούν υπονοώντας ότι το άτομο που δέχεται εκφοβισμό υπερβάλει. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει και το bullying σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται «ελαφρά τη καρδία».

Μύθοι και οι Αλήθειες τους:

Μύθος 1ος: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι απλώς ένα «αστειάκι». Είναι αβλαβής!

Αλήθεια: Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Καθετί ενδέχεται να γίνει viral και παίρνει γρήγορα τεράστια διάσταση.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε ένα αρχείο (φωτογραφία ή screenshot) οποιωνδήποτε συνομιλιών, μηνυμάτων ή αναρτήσεων που πιστεύετε ότι προκαλούν εκφοβισμό, ώστε να έχετε αποδεικτικά στοιχεία.

Μύθος 2ος: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν συνεπάγεται σωματική βλάβη, άρα ποιο είναι το κακό;

Αλήθεια: Αρκετοί άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει επειδή δεν βλέπουν διέξοδο από την αδιάκοπη παρενόχληση και τις απειλές. Τα συναισθηματικά σημάδια παραμένουν για πολύ περισσότερο χρόνο από τις αναρτήσεις και μερικές φορές ένα άτομο δεν θα το ξεπεράσει ποτέ.

Ορισμένοι ιστότοποι, μάλιστα, επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν ανώνυμα τα σχόλια τους, πράγμα που σημαίνει δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν -με ό,τι ελευθεριότητα φαντάζεστε ότι συνεπάγεται αυτό!

Μύθος 3ος: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει κάποιον μόνο εάν είναι χρήστης του ίντερνετ και έχει διαδικτυακό λογαριασμό.

Αλήθεια: Μαθαίνουμε συχνά για σελίδες και ψεύτικους λογαριασμούς που δημιουργούνται χωρίς την άδεια ή τη γνώση κάποιου ατόμου. Αυτό το είδος διαδικτυακού εκφοβισμού αυξάνεται.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάμε πως ακόμα και αν τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αυτό δεν απαγορεύει στους φίλους τους -που έχουν πρόσβαση- να τραβήξουν ένα βίντεο που θα κοροϊδεύει το εν λόγο παιδί.

Μύθος 4ος: Δεν είναι εκφοβισμός εάν κάποιος διαγράψει το σχόλιο ή την ανάρτηση.

Αλήθεια: Ανεξάρτητα από το πάτημα της διαγραφής, μόλις αναρτηθεί κάτι στο διαδίκτυο αποκτά τη δική του μοναδική διεύθυνση URL, που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στον κυβερνοχώρο ακόμα κι αν πατήσετε διαγραφή.

Και τελευταίος μύθος και πολύ σημαντικός:

Μύθος 5ος: Αν ο εκφοβισμός ήταν τόσο κακός, γιατί δεν έχουν νόμο για αυτό;

Αλήθεια: Σε ορισμένες χώρες, ορισμένες μορφές εκφοβισμού είναι παράνομες και πρέπει να αναφέρονται στην αστυνομία!

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η βία/ επίθεση, η επανειλημμένη παρενόχληση ή ο εκφοβισμός αυτός κάθε αυτός. Παραδείγματος χάριν δεν εξαιρούνται οι  απειλές και υβριστικά τηλεφωνήματα, τα email ή τα γραπτά μηνύματα.

Αυτοί ήταν μερικοί από τους μύθους και οι αλήθειες τους,  που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Αναφέρθηκαν μερικά παραδείγματα cyber bullying αλλά σας παρακαλώ μην τον αψηφάτε σε όποια μορφή! Άλλωστε, η  χρήση αυτών των μύθων μπορεί να τεθεί ως αρχή μιας συζήτησης που θα βοηθήσει τη διαχείριση δύσκολων καθώς και να καταστήσει ευκολότερες τις άβολες συζητήσεις με τα παιδιά. Δυστυχώς, είδαμε όλοι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο εκφοβισμός και οφείλουμε να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί!

Πηγή: https://www.bullying.co.uk/general-advice/bullying-myths-and-facts/

* Η Σύλια Θεοδοσοπούλου είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στα παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ