Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως προσφέρει στους Ουκρανούς που είναι παρόντες στο έδαφος της χώρας το λεγόμενο καθεστώς «προσωρινής προστασίας», που εμποδίζει την απέλασή τους και τους δίνει δικαίωμα να εργάζονται νομίμως.
Εν μέσω του «πολέμου και της παράλογης βίας» στην Ουκρανία, «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας και την προστασία μας στους Ουκρανούς στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
«Καταδικάζουμε» την επίθεση που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, πρόσθεσε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας «υπερήφανος» που η Ουάσινγκτον προσφέρει την προστασία αυτή.
Το μέτρο, ισχύος 18 μηνών, αφορά Ουκρανούς που έφθασαν στις ΗΠΑ πριν από την 1η Μαρτίου – κατά συνέπεια, όχι όσους έφυγαν την τελευταία εβδομάδα για να σωθούν από τις μάχες.
Οι αμερικανικές αρχές δεν διευκρινίζουν ποιος είναι ο αριθμός των προσώπων που αφορά. Κατά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, κάπου 4.000 πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ αντιμετώπιζαν απειλή απέλασης χθες, ενώ κάπου 30.000 άλλοι κινδύνευαν να δουν τις φοιτητικές ή τουριστικές βίζες τους να λήγουν.
Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούσαν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να τους προσφέρει προστασία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού» μέσω Twitter.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον πάντως είναι πιο περιορισμένης εμβέλειας από αυτή των 27 χωρών μελών της ΕΕ, που αποφάσισαν χθες Πέμπτη, ομόφωνα, να προσφέρουν «προσωρινή προστασία» στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο, είτε είναι υπήκοοί της είτε κάτοικοι για μεγάλο διάστημα.
Θα τους προσφέρονται άδεια παραμονής στα κράτη μέλη της ΕΕ για έναν χρόνο, ανανεώσιμη, άδεια εργασίας, πρόσβαση στα εκπαιδευτικά συστήματα και στα συστήματα υγείας.