Μεταστροφή της βουλγαρικής κοινής γνώμης για τον Ρώσο πρόεδρο και περισσότερη αλληλεγγύη προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλαγή στην κοινή γνώμη αποκάλυψε έρευνα που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο από την εταιρία δημοσκοπήσεων Alpha Research.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από κοινού με την Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT) στις 28 Φεβρουαρίου 2022, με απευθείας τηλεφωνική συνέντευξη που είχε τυποποιημένες ερωτήσεις σε δείγμα 500 ενηλίκων Βουλγάρων σε όλη τη χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επί χρόνια απολάμβανε θετικής αξιολόγησης, έχασε το ήμισυ και πλέον της δημοτικότητάς του στις πρώτες τέσσερις ημέρες των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δείχνει η έρευνα.
Παρότι την περίοδο 2020-2022 ποσοστό μεταξύ 55% και 58% των Βουλγάρων είχε θετική γνώμη γι’ αυτόν σε σύγκριση με μόνο 20% που είχε αρνητική, η κατάσταση έχει αλλάξει. Αυτοί που έχουν θετική γνώμη έχουν μειωθεί στο 32%, ενώ αυτοί που έχουν αρνητική γνώμη αυξήθηκαν στο 48%.
Η κλιμάκωση της επιθετικότητας, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι οι παράγοντες που ανέτρεψαν τη στάση της κοινής γνώμης, καθώς πάνω από τα τρία τέταρτα αυτής πιστεύουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αδικαιολόγητη, εκτιμούν οι αναλυτές. Αυτές τις κρίσιμες μέρες, ο μέχρι πρόσφατα αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κέρδισε σε δημοτικότητα από το 40% των ερωτηθέντων έναντι του 29% που έχει αρνητική γνώμη, δείχνουν τα στοιχεία.
Η πρωτοφανής συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία κρίνεται ως σωστή πολιτική από το 63% των Βουλγάρων. Το 32% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη άποψη. Σε αυτό το πλαίσιο, το 55% εγκρίνει την κίνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ επειδή εξέφρασε “προσωπικές” απόψεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας, οι οποίες διαφέρουν από την κοινή κυβερνητική πολιτική. Το 36% δεν εγκρίνει να αντικατασταθεί ο Γιάνεφ.
Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν έτοιμοι να μοιραστούν μέρος του τιμήματος των κυρώσεων για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το 36% — κυρίως άνθρωποι με περιορισμένους πόρους — θα προτιμούσαν να μην πληρώσουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν το τίμημα των κυρώσεων.