Η διπλωματία και η ενεργητική εξωτερική πολιτική είναι τα κύρια εργαλεία επίλυσης όποιων διαφορών. Η ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τονίζει η βουλευτής Δυτικού τομέα Αθήνας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη με συνέντευξη που παραχωρεί στο «ThePresident».
«Πρέπει να υπάρξει σεβασμός και όχι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί διπλωματικά, με πρώτιστο το συμφέρον της Πατρίδας μας», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. όμως «φαίνεται» κατώτερη των περιστάσεων, περιοριζόμενη για άλλη μια φορά στη λογική των οικονομικών κυρώσεων, που πολλές φορές παρακάμπτεται μέσω τρίτων χωρών.
Η κ. Καφαντάρη ασκεί, επίσης, κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας «το δημόσιο εργαλείο στον τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ δηλαδή, ιδιωτικοποιείται, οι ιδιώτες στην αγορά ενέργειας συνεχίζουν να κερδίζουν, επιδοτούν εμμέσως τους γείτονες με τις εισαγωγές ρεύματος που ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αδρανούν, ενώ η ΡΑΕ και η Αρχή ανταγωνισμού απουσιάζουν. Τα 39 ευρώ επιδότηση στο ρεύμα, δεν αρκεί, τη στιγμή που οι λογαριασμοί εμφανίζονται ακόμη και τριπλάσιοι».
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας κρατά αποστάσεις από δηλώσεις στελεχών του κόμματός της περί ελέγχου της δικαιοσύνης σημειώνοντας πάντως πως « η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία και οι αποφάσεις της πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Όμως, πρέπει να είναι δυνατή και η κριτική αποφάσεων, ιδιαίτερα κάποιων που προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα».
Τέλος για την έξαρση των περιστατικών βίας το τελευταίο διάστημα η κ. Καφαντάρη σημειώνει: «η βία και η καταστολή δεν είναι λύσεις. Δείχνουν την αδυναμία και την απροθυμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τα προβλήματα, προβλήματα απορρέοντα από την δική της αναβλητικότητα, απραξία και νεοφιλελεύθερη πολιτική και λογική. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας, δεν είναι η εξάπλωση της βίας ή η άκρατη και άκριτη καταστολή. Χρειάζεται νέες πολιτικές βασισμένες στα δημοκρατικά δικαιώματα και την πολιτικές πρόληψη σε όλα τα επίπεδα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Δυτικού τομέα Αθήνας και Αναπληρώτριας Τομεάρχου Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χαρά Καφαντάρη στο «ThePresident» και στην Αγγελική Λάζου
Τα τύμπανα πολέμου έγιναν ρωσική εισβολή, η Δύση ανακοινώνει οικονομικές κυρώσεις και εύλογα αναρωτιέται η κοινή γνώμη εάν αυτό το εργαλείο είναι αρκετό και πως θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για την Ουκρανία;
Πρώτα από όλα, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος. Ποτέ κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από πολεμικές συρράξεις. Θα την πληρώσουν πάλι οι «αδύνατοι» και η διεθνής νομιμότητα. Καταδικάζουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Η διπλωματία και η ενεργητική εξωτερική πολιτική είναι τα κύρια εργαλεία επίλυσης όποιων διαφορών. Η ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός και όχι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί διπλωματικά, με πρώτιστο το συμφέρον της Πατρίδας μας.
Σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δυο σημαντικά ζητήματα το ανθρωπιστικό καθώς ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις ανθρώπινες απώλειες και το οικονομικό εφόσον η Ευρώπη κατά κυρίως λόγο εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συνθέτη εξίσωση και αναρωτιέμαι πως θα αντιδράσει η Ευρώπη και αν πραγματικά μπορεί να αντιδράσει
Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον ελληνικό πληθυσμό της Ουκρανίας (περίπου 140.000 άτομα) και η κυβέρνησή μας να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα αναδεικνύεται το μείζον θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα ενεργειακά ορυκτά είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ, η Ε.Ε. δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα. Για παράδειγμα, κοιτάσματα φυσικού αέριου στην Ε.Ε, έχει μόνο η Ολλανδία. Η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σημαντικά αποθέματα, δεν ανήκουν στην Ε.Ε., αλλά και τα αποθέματα αυτά βρίσκονται στο τέλος τους, ενώ καλύπτονται, πρώτιστα οι ίδιες ανάγκες. Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εισάγονται από χώρες μακρινές, όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στην Καραϊβική, ή την Νιγηρία (Αφρική), ή Αραβικές χώρες του Κόλπου. Οι εισαγωγές από την Ρωσία καλύπτουν το 26% του αναγκαίου πετρελαίου και το 41% του φυσικού αερίου, που καταναλώνεται στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. όμως «φαίνεται» κατώτερη των περιστάσεων, περιοριζόμενη για άλλη μια φορά στη λογική των οικονομικών κυρώσεων, που πολλές φορές παρακάμπτεται μέσω τρίτων χωρών.
Τα τελευταία δυο χρόνια παρακολουθούμε ένα πέπλο εξελίξεων που καταδεικνύει πως τα προβλήματα και η αποτύπωση τους δεν γνωρίζουν σύνορα (υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση) υπάρχουν περιθώρια πολιτικής και κοινωνικής αντίδρασης; Και η απάντηση είναι η αναδιάρθωση των οικονομικών μοντέλων; Σας ρωτώ με δεδομένο ότι η Ευρώπη συμπεριέλαβε στο κείμενο συμπερασμάτων την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για ενιαίο ταμείο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, αυτό λύνει το πρόβλημα;
Όντως το τελευταίο διάστημα-χρόνια αντιμετωπίζουμε δυο μεγάλες κρίσεις, τον covid και την ενεργειακή κρίση, που εμφανίζεται με ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας. Δυστυχώς στη χώρα μας η ενεργειακή φτώχεια επελαύνει και έχουμε δυστυχώς πολλούς θανάτους από αστικές πυρκαγιές (68 το 2021). Μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνον, παίρνουν μέτρα υπέρ των πολιτών. Βάζουν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, φορολογούν τις ενεργειακές εταιρίες, καταργούν ή μειώνουν τον ΕΦΚ. Μόνον η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη «παρακολουθεί», αντί να παρεμβαίνει, παγιδευμένη στην ιδεοληψία και την αδράνεια, μεταθέτοντας τις όποιες ευθύνες της στους άλλους. Άλλοτε είναι «ατομική ευθύνη», άλλοτε είναι «διεθνείς συγκυρίες», άλλοτε η Ε.Ε.. Τρεις φορές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τροπολογία για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση της φορολόγησης του ηλεκτρικού και Φ.Α.. Αποτέλεσμα ουδέν, μέχρι σήμερα, ενώ είμαστε πρωταθλητές στην χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη, προσδεδεμένοι στο εισαγόμενο και ακριβό Φ.Α., η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται και τα golden boys της, υπεραμείβονται. Είναι γεγονός ότι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στη λογική της Πράσινης Ανάκαμψης σε οικονομία μηδενικού άνθρακα το 2050, είναι αναγκαίο. Με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, σήμερα, κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σύναψη διμερών συμβολαίων, ετοιμότητα των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει, στο πλαίσιο μιας βίαιης απολιγνιτοποίησης, με την κοινωνία απούσα.
Η όξυνση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει άρωμα εκλογών, εξέλιξη την οποία επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ωστόσο κ. Καφαντάρη θεωρείτε πως οι υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν κάλπες;
Η πανδημία covid 19 είναι όντως μια δύσκολη πραγματικότητα. Δυστυχώς, για την κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε την πανδημία να περάσει μια σειρά αντεργατικών μέτρων ( νόμος Χατζηδάκη, ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης, αντιπεριβαλλοντικός νόμος και τώρα ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ με εισαγωγή manager στη διοίκησή του κ.α.). Ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί κλίμα όξυνσης και διχασμού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας και την ακρίβεια, που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κοινωνία καθημερινά «ματώνει»…
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών άμεσα, τάραξε το πολιτικό σκηνικό και προκαλεί κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή γίνεται πλέον αναγκαιότητα. Μόνο μια δημοκρατική – προοδευτική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί «να σώσει ότι σώζεται».
Σχετικά δε με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια εμπειρία δείχνει το αντίθετο. Εκλογές έγιναν και στην Πορτογαλία, δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, ενώ εν μέσω όξυνσης της πανδημίας έγιναν οι εκλογές και στις ΗΠΑ. Συνολικά, κατά την διάρκεια της πανδημίας διεξήχθησαν εκλογικές διαδικασίες σε πάρα πολλές χώρες, σε όλο τον κόσμο. Θα υπενθυμίσω ότι, πολύ πρόσφατα, έγιναν κομματικές εκλογές (ΚΙΝΑΛ) στην Ελλάδα με σημαντική συμμετοχή κόσμου. Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία τους.
Η ενεργειακή κρίση δύναται να παρασύρει το πολιτικό προσωπικό περισσότερο από την υγειονομική, με ποια εργαλεία θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση;
Η ενεργειακή κρίση, βέβαια, έχει διεθνή αντίκτυπο. Παντού γίνονται προσπάθειες να αμβλυνθούν οι συνέπειές της. Σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα, είτε μειώνοντας φόρους (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ), ελέγχουν τις αγορές και βάζουν φραγμούς στην κερδοσκοπία και πολλές χώρες αυξάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τόσο η ενεργειακή κρίση, όσο και η ακρίβεια στα βασικά αγαθά, η επίπτωση είναι μέγιστη.
Και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού λαμβάνονται μέτρα που σκοπό έχουν να ελαφρύνουν τους πιο αδύναμους (φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μακρόν, που έβαλε όριο τιμής στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και η μετοχή της γαλλικής δημόσιας επιχείρησης ενέργειας έπεσε στο χρηματιστήριο… Όμως η προάσπιση των συμφερόντων του λαού ήταν, κατά τον Μακρόν, προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, διαψεύδεται καθημερινά στις εκτιμήσεις της (παροδικό φαινόμενο η ακρίβεια, αύξηση μόνο 1-2 ΕΥΡΩ στο ηλεκτρικό κλπ) παγιδεύεται στην ίδια την ιδεοληψία της και, σταθερά, λειτουργεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, «παρακολουθεί» τις εξελίξεις, δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα παρέμβασης, περιμένοντας, μάταια είναι η αλήθεια, την «αυτορρύθμιση της αγοράς»!
Το δημόσιο εργαλείο στον τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ δηλαδή, ιδιωτικοποιείται, οι ιδιώτες στην αγορά ενέργειας συνεχίζουν να κερδίζουν, επιδοτούν εμμέσως τους γείτονες με τις εισαγωγές ρεύματος που ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αδρανούν, ενώ η ΡΑΕ και η Αρχή ανταγωνισμού απουσιάζουν. Τα 39 ευρώ επιδότηση στο ρεύμα, δεν αρκεί, τη στιγμή που οι λογαριασμοί εμφανίζονται ακόμη και τριπλάσιοι. Το μεγάλο αφήγημα της σημερινής κυβέρνησης για την ΔΕΗ και την μη παρέμβαση της είναι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ. Η τιμή της μετοχής όμως, αφενός αφορά ελάχιστους, ενώ η ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας αφορά όλους τους πολίτες. Σήμερα όμως, η μετοχή της ΔΕΗ έχει διολισθήσει σε επίπεδα κάτω από όρια με τα οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, στην οποία δεν συμμετείχε το δημόσιο, με αποτέλεσμα να χάσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε 3 φορές τροπολογία στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε. Σε μελλοντική διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτα από όλα θα λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, η ΡΑΕ και η επιτροπή Ανταγωνισμού θα παίζουν τον ρόλο τους στον έλεγχο διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας και βέβαια θα μειωθεί ο ΕΦΚ στις τιμές των καυσίμων. Η γενναία στήριξη των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας θα είναι, δε, πρώτη προτεραιότητα.
Νομίζω ότι, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ενεργειακές κρίσεις και πολύ σοβαρές μάλιστα γνωρίσαμε πολλές, σχεδόν μια κάθε δεκαετία, π.χ. το ’70, το ’80, το ’90. Μάλιστα κάποιες ήταν πιο σοβαρές, γιατί η ανθρωπότητα δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν είχαν αναπτυχθεί εναλλακτικές λύσεις. Αυτό όμως που αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι η πλήρης σχεδόν εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελεί λύση, για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες, αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα, στροφή στις ΑΠΕ και βέβαια μια ουσιαστική «πράσινη» ανάκαμψη.
Παρατηρώντας τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνεται μια ζοφερή πραγματικότητα ωστόσο ειλικρινά τα 3 τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα σωστό;
Με σαφήνεια απαντώ ΟΧΙ. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη κατάντησε σύντομο ανέκδοτο. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων λίγων, φίλων και λεγόμενων «αρίστων». Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Από την φορολογική πολιτική (φοροελαφρύνσεις για μεγάλα εισοδήματα, κατάργηση συμπληρωματικού φόρου κ.α), απευθείας αναθέσεις με αδιαφάνεια, στρατός μετακλητών στο δημόσιο με μειωμένα τυπικά προσόντα, αδιαφανής στήριξη ΜΜΕ ( π.χ. λίστες Πέτσα), ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, πρώτα η επικούρηση και τώρα βήματα ιδιωτικοποίησης του ίδιου του ΕΦΚΑ. Αλλά και στο μείζον ζήτημα της πανδημίας, που αφορά την ανθρώπινη ζωή, πλήρης αποτυχία. Οι νεκροί πλησιάζουν τους 25000 (πρωταθλητές ανά εκατομμύριο σε θανάτους στην Ευρώπη), τη στιγμή που και το ΕΣΥ καταρρέει οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στην Παιδεία. Η ανασφάλεια του πολίτη καθημερινά αυξάνει, τόσο οικονομικά, όσον και σε σχέση με την ατομική του ακεραιότητα, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές της χώρας. Η χώρα μας όμως διασύρεται διεθνώς, με την αποτυχία διαχείρισης κρίσεων φυσικών καταστροφών (ΕΛΠΙΣ, πυρκαγιές κ.α.), ενώ και στην εξωτερική πολιτική η δραστηριότητα είναι υποτονική. (Κάποιοι μας θεωρούν δεδομένους…).
Πολλοί μας κατηγορούν ότι σε όλα λέμε όχι, όμως, πώς μπορεί να υποστηρίξει κανείς την μετατροπή της σύμβασης της δωρεάς για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από ΝΠΔΔ (όπως είναι όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ) σε Ιδιωτικού Δικαίου; Ή πώς να υποστηρίξει την μετατροπή της δωρεάς της Κύπρου (μετά το Μάτι) για δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, που αντί νοσοκομείου θα γίνει αναψυκτήριο στο δάσος…. ;
Ακόμα και μια είδηση «επί του πιεστηρίου»! Ο πληθωρισμός πλέον τρέχει με 6,2% τον Ιανουάριο, επίπεδα που είχε πολλά χρόνια να δει η χώρα μας. Φαίνεται κάτι θετικό σ’ αυτό;
Εάν πάρουμε ως υπόθεση εργασίας πως η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε πουθενά γιατί δημοσκοπικά δεν βλέπουμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να αποκομίζουν κέρδη από τη φθορά της ΝΔ;
Η φθορά της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανής. Εμφανής είναι η αγανάκτηση του κόσμου και όποιοι μιλάμε με τον κόσμο, το καταλαβαίνουμε. Οι εικόνες αγανάκτησης του κόσμου στην Καστοριά απέναντι σε κυβερνητικό κλιμάκιο και οι εικόνες στο Άργος, που περιόδευσε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα, είναι μια δημοσκόπηση. Η ακρίβεια, η πανδημία και η εργασία είναι τα μεγάλα προβλήματα. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτυπώνουν αυτή την κατάσταση της δυσαρέσκειας της κοινωνίας. Όμως οι διάφορες μετρήσεις και δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή. Οι παράγοντες που κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα επιδρούν μέχρι τη στιγμή της κάλπης. Βέβαια η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξαν την πλήρη αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην πρόθεση ψήφου, τόσο στην Ελλάδα ( π.χ. 2012, 2015, 2019), όσο και στο εξωτερικό ( π.χ. πρόσφατες εκλογές Πορτογαλίας).
Υπενθυμίζουμε ότι, η κάλπη είναι η μεγάλη και ακριβής δημοσκόπηση.
Ενστερνίζεστε την τοποθέτηση πως τη δεύτερη φορά Αριστερά για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, τουλάχιστον μια τράπεζα και να ελεγχθεί η δικαιοσύνη;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα ανακτήσει τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ληφθούν δραστικά μέτρα. «Θα υπάρξει εντολή, όπως συνέβη στη Γαλλία, για πάγωμα των τιμολογίων. Θα υπάρξει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι και παρέμβαση στα καρτέλ ενέργειας». Τελικά οι μόνοι που θα μείνουν να ανησυχούν για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα είναι οι κ.κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης.
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μια τράπεζα, υπό δημόσιο έλεγχο, μια αναπτυξιακή τράπεζα ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα αν η ανάγκη αυτή καλυφθεί με την δημιουργία νέας τράπεζας ή με άλλες συμμετοχικές διαδικασίες ή με επενδύσεις από τα διαθέσιμα του ταμείου ανάκαμψης είναι μια συζήτηση, άλλου επιπέδου, που παραμένει ανοικτή.
Η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία και οι αποφάσεις της πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Όμως, πρέπει να είναι δυνατή και η κριτική αποφάσεων, ιδιαίτερα κάποιων που προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα. Αυτό όμως που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, ιδιαίτερα οι εξόφθαλμες, όταν υπουργοί, ακόμα και μέσα στην Βουλή, προαναγγέλλουν αποφάσεις δικαστηρίων, ή υποδεικνύουν τις κατευθύνσεις.
Σας ανησυχούν οι διαστάσεις που έχει πάρει η βία στην ελληνική κοινωνία; Με ποιους παράγοντες το συσχετίζετε και πως θα μπορούσε να παρέμβει η πολιτεία και φυσικά το πολιτικό προσωπικό;
Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του ’19 υποσχόμενη ασφάλεια για όλους. Το τί έγινε τα 3 χρόνια της διακυβέρνησης της, είναι γνωστά. Βία και καταστολή σε καθημερινή βάση.
Τα ΜΜΕ βρίθουν καθημερινά με ειδήσεις αιματηρών συμπλοκών, πυροβολισμών, «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Χιλιάδες τα συμβάντα. Ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της ενδοοικογενειακής βίας η κυβέρνηση τα κατάφερε: Η χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων. Οι γυναικοκτονίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με 18 θύματα μόνο μέσα στο 2021.
Εκεί όμως που διέπρεψε η κυβέρνησή μας είναι η δίωξη κάθε αντίθετης φωνής, με διώξεις εναντίον δημοσιογράφων ακόμα και εισαγγελέων. Και η καταστολή επί δικαίων και αδίκων. Οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, γνώρισαν κι αυτοί καλά το αληθινό πρόσωπο της ΝΔ. Πάντως επεισόδια όπως η περίπτωση στο Κουκάκι, ή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι χαρακτηριστικά της αποτυχίας και σε αυτόν τον τομέα.
Η βία και η καταστολή δεν είναι λύσεις. Δείχνουν την αδυναμία και την απροθυμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τα προβλήματα, προβλήματα απορρέοντα από την δική της αναβλητικότητα, απραξία και νεοφιλελεύθερη πολιτική και λογική.
Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας, δεν είναι η εξάπλωση της βίας ή η άκρατη και άκριτη καταστολή. Χρειάζεται νέες πολιτικές βασισμένες στα δημοκρατικά δικαιώματα και την πολιτικές πρόληψη σε όλα τα επίπεδα.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας με δεδομένο ότι η κοινωνία έχει πλέον κουραστεί να αντιμετωπίζει κρίσεις;
Έχετε δίκιο, η κοινωνία έχει κουραστεί πλέον να αντιμετωπίζει κρίσεις. Πόσο μάλλον σήμερα, που η κοινωνία βρίσκεται στη δίνη πολλαπλής κρίσης. Πανδημία και Κλιματική Αλλαγή, ακρίβεια και διατροφική ανασφάλεια, ανεργία και υποβάθμιση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Αν σ’ αυτό προστεθούν και τα σχέδια για νέο μνημόνιο, μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά.
Άρα το περίγραμμα του διακυβεύματος είναι απλό. Πίσω στις μνημονιακές πολιτικές, την λιτότητα και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές, ή μπροστά με μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα;
Έγκαιρα, σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση που μας βυθίζουν οι αδιέξοδες πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας της ΝΔ και του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και των «αρίστων» του.
Το διακύβευμα, όπως τέθηκε και από τον Πρόεδρό μας, παραμένει: «Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να έχουν μία προοπτική να αλλάξουν πολιτικά τον τόπο, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της Δεξιάς. Με μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία».
Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν προκήρυξη εκλογών και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
* Η κα Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής Δυτικού τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.