today-is-a-good-day
12.2 C
Athens

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τους πολίτες και την Πολιτεία. Γράφει ο Νίκος Ταγαράς

Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικά της Κυβέρνησης μπήκε σε τροχιά υλοποίησης καθώς πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των οικοδομικών αδειών όλων των Υπηρεσιών Δόμησης – των πρώην Πολεοδομιών- σε όλη τη χώρα.  Με προϋπολογισμό 150,73 εκατομμυρίων ευρώ -και δυνατότητα επέκτασης επιπλέον 75 εκατομμυρίων ευρώ- οι φάκελοι των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί έως το 2018  ψηφιοποιούνται.

Του Νίκου Ταγαρά *

Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω την κακή εικόνα που παρατηρείται σε αρκετές Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη τη χώρα με τις αμέτρητες στοίβες χαρτιών και φακέλων, τις κατεστραμμένες άδειες και τους “λαβύρινθους” των αρχείων που καλούνται τόσο οι μηχανικοί όσο και οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ να αντιμετωπίσουν.

Με την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων μιας οικοδομικής άδειας, ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός, ο επενδυτής, η Πολιτεία, δεν θα χρειάζεται να χάνει αμέτρητες εργατοώρες για να λάβει το αντίγραφο μιας άδειας. Η μεταβίβαση ενός ακινήτου, μία έγκριση δανείου, οποιαδήποτε αλλαγή- παρέμβαση στο κτίριο, τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και για την εκτίμηση της επικινδυνότητάς του, θα γίνεται χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, καθώς όλα τα αρχεία του φακέλου της οικοδομικής άδειας θα βρίσκονται με το πάτημα λίγων “κλικ” με ασφάλεια και ακρίβεια.

Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλο μιας και αφορά σε περίπου 3,5 εκατομμύρια φακέλους οικοδομικών αδειών και όταν ολοκληρωθεί οι Υπηρεσίες Δόμησης θα αποσυμφορηθούν σημαντικά και το στελεχιακό δυναμικό τους θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ποιοτικότερη εργασία.

Παράλληλα, με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, τον οποίον τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών – Μεταφορών έχουμε αναθέσει στο ΤΕΕ να «τρέξει», επεκτείνουμε τον Ψηφιακό Χάρτη σε 32 Δήμους με 82 Δημοτικές Ενότητες. Επιλέχθηκαν συγκεκριμένοι Δήμοι όπου εντοπίζεται σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων και αφορά στο Αγκίστρι, την Αίγινα, τον Ασπρόπυργο, τη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, την Ελευσίνα, τον Θερμαϊκό, την Κασσάνδρα, την Κόρινθο, το Κορωπί, τη Λάρισα, το Λαύριο, το Λουτράκι και τους Αγίους Θεοδώρους, τη Μάνδρα, τον Μαραθώνα, το Μαρκόπουλο, τα Μέγαρα, τη Μύκονο, τη Νέα Προποντίδα, την Παιανία, την Παλλήνη, το Πέραμα, τον Χορτιάτη, τη Ραφήνα και το Πικέρμι, τη Σαλαμίνα, τον Σαρωνικό, τη Σκιάθο, τα Σπάτα, τις Σπέτσες, τη Σύρο, τη Φυλή, το Ωραιόκαστρο και τον Ωρωπό.  Σε αυτούς τους Δήμους θα πραγματοποιηθεί γεωμετρική τεκμηρίωση του συνολικού εμβαδού που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια μέσω τρισδιάστατου χαρτογραφικού υποβάθρου, ώστε να ξέρουμε με πλήρη απεικόνιση ποιο και πόσο είναι το δομημένο περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε ως επιταχυντής στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας  κι εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι και έχουμε τη βούληση και την τεχνογνωσία για αυτό το ψηφιακό άλμα. Ειδικά τώρα που έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία -μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ- μεταρρυθμίσεις σαν αυτή είναι μονόδρομος για ένα Κράτος οργανωμένο και σύγχρονο που υπηρετεί με σεβασμό τον πολίτη και ταυτόχρονα αξιοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον επενδυτικά σχέδια.

* Ο κ. Νίκος Ταγαράς είναι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ