Η Ρωσία, η Κίνα και η Σερβία εξακολούθησαν να παρέχουν όπλα στη χούντα στη Μιανμάρ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αμάχων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, κατήγγειλε σήμερα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Τομ Άντριους.
Ο Άντριους ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – του οποίου μόνιμα μέλη είναι η Κίνα και η Ρωσία, με δικαίωμα βέτο —για να «υιοθετηθεί μια απόφαση η οποία κατ’ ελάχιστο θα απαγορεύει αυτές τις μεταφορές όπλων τα οποία οι στρατιωτικοί στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν για να επιτίθενται και να σκοτώνουν αμάχους», σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Παρά τις αποδείξεις για τις ωμότητες που έχει διαπράξει η χούντα της Μιανμάρ σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας μετά το περσινό πραξικόπημα, η Ρωσία και η Κίνα, μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξακολουθούν να της παρέχουν πολλά καταδιωκτικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Άντριους, την ίδια περίοδο «η Σερβία ενέκρινε την εξαγωγή ρουκετών και όλμων του πυροβολικού στους Βιρμανούς στρατιωτικούς».
Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζήτησε να αποκοπεί η πρόσβαση της χούντας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως και στα αποθέματα ξένων νομισμάτων, αλλά και εμποδιστούν χώρες και ο ιδιωτικός τομέας να αγοράζουν από τη χώρα προϊόντα, όπως σπάνιες γαίες, ξυλεία και πολύτιμους λίθους, τα έσοδα από τα οποία πηγαίνουν στη χούντα.
Από τον Φεβρουάριο του 2021 περισσότεροι από 1.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με τη χούντα να καταστέλλει βίαια οποιοδήποτε κίνημα διαμαρτυρίας.