today-is-a-good-day
12.3 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Μεσόγειος θάλασσα συνεργασίας και όχι πεδίο συγκρούσεων

Την ιδιαίτερη σημασία και συμβολή της Μεσογείου στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» στην ΕΕ ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ομιλία του στο «Blue Economy Forum ΙΙ» που διοργανώνουν στην Αθήνα το Delphi Economic Forum και το Ινστιτούτο EPLO.

 

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε ότι η Μεσόγειος είναι μοναδική σε σχέση με κάθε άλλη θάλασσα, καθώς καλύπτει μόλις το 1% της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών, αλλά σε αυτήν παράγεται το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτελείται σχεδόν το ¼ των παγκόσμιων μεταφορών και το 30% των μεταφορών πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει ηγετικές πρωτοβουλίες ώστε να βάλει την προστασία της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή Ατζέντα τόσο στο πλαίσιο της ομάδας των EUMED όσο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

 

Όπως τόνισε, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει ένα γιγαντιαίο βήμα με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, διαθέτοντας το ένα τρίτο αυτών των πόρων στην πράσινη μετάβαση, σημαντικό μέρος των οποίων «θέλουμε να διοχετευθεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια ενεργητική πολιτική πρόληψης, ανακηρύσσοντας το 10% των θαλασσών μας σε περιοχές απόλυτης προστασίας και το 30% σε περιοχές ελεγχόμενης εκμετάλλευσης, ενώ προωθεί την πράσινη νησιωτική πολιτική, φέρνοντας τα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, η οποία μεταβαίνει στην πλήρη ηλεκτροκίνηση, και της Τήλου, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε ΑΠΕ.

 

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα ασκεί δραστήρια εξωτερική πολιτική για τη γαλάζια οικονομία και με τους εταίρους της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της περιοχής να συμμορφώνονται σε κοινούς κανόνες και συγκεκριμένα στη σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

«Η Μεσόγειος δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων, αλλά πεδίο συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να γίνει μια θάλασσα ελεύθερη από μόλυνση, ανοιχτή σε ανθρώπινες δραστηριότητες, φιλική στους επισκέπτες της και πηγή ανάπτυξης για τους κατοίκους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ